ΕΥΘΥΒΟΛΟΣ ΚΑΙ ΕΥΣΤΟΧΟΣ ΣΑΪΤΑ ΠΡΟ ΦΙΛΟΤΟΜΑΡΙΣΤΑΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΝΟΟΥΣ ΜΑΣΚΟΦΟΡΟΥΣ ΠΡΑΜΑΤΕΥΤΑΔΕΣ!

ΘΑΝΑΤΩ, ΘΑΝΑΤΟΝ ΠΑΤΗΣΑΣ (ΟΠΩΣ ΚΟΡΩΝΑΪΩ, ΚΟΡΩΝΑΪΟΝ ΠΑΤΗΣΕΙΝ)



Γράφει ο Κυανούς Ουρανός

Ανέκαθεν η φράσις “Θανάτω θάνατον πατήσας” με προβλημάτιζε. Αναρωτιόμουν πως γίνεται με τον θάνατον να πατήσει τον θάνατον. Ανεξήγητο, αλλά

και πόσοι ασχολούντο να μας τα εξηγήσουν. Κάποτε διαμαρτυρήθηκα σε έναν ιερομόναχον για παρόμοια θέματα και μου είπε : “έχεις δίκιο, αφήσαμε τον κόσμον ακατήχητον.” Φοβερή ομολογία αλλά και ειλικρινέστατη!

Επανερχόμενος λοιπόν στην φράσιν, αρχικώς με απασχόλησε τι είναι ο “θάνατος”. Απλό βέβαια, όλοι γνωρίζομεν αλλά και πάλιν νόημα δεν έβγαινε. Έχω αναφέρει πολλάκις σε άρθρα μου, ότι δεν είμαι θεολόγος, οι σπουδές όμως μου δίδαξαν να αρχίζω την σκέψιν μου από τους ορισμούς των λέξεων. Εφαρμογή κλασσικής Ελληνικής Φιλοσοφίας.

Ο Θεός λοιπόν ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΕΝΝΟΗΣΕ ΤΟΝ ΣΩΜΑΤΙΚΟΝ ΘΑΝΑΤΟΝ αλλά τον πνευματικόν.

Το βεβαιώνει η Εύα στην Γένεσιν, γ’ : «2 καὶ εἶπεν ἡ γυνὴ τῷ ὄφει· ἀπὸ καρποῦ τοῦ ξύλου τοῦ παραδείσου φαγούμεθα, 3 ἀπὸ δὲ τοῦ καρποῦ τοῦ ξύλου, ὅ ἐστιν ἐν μέσῳ τοῦ παραδείσου, εἶπεν ὁ Θεός, οὐ φάγεσθε ἀπ᾿ αὐτοῦ, οὐ δὲ μὴ ἅψησθε αὐτοῦ, ἵνα μὴ ἀποθάνητε».

Αν ο Θεός εννοούσε τον σωματικόν θάνατον θα είχε σκοτώσει τους πρωτόπλαστους!

Άλλωστε ως Πνεύμα ο Θεός, μόνον πνευματικώς ομιλεί.

Άρα ποιός όρισε ως θάνατον τον σωματικόν θάνατον; Ο διάβολος!

Κατορθώνοντας να απομακρύνει το αγαπημένο πλάσμα του Θεού από την άμεσον προστασίαν Του, του πέρασε την ιδέα του σωματικού θανάτου ως οριστικού τέλους και τον παρότρυνε αυτό που ο λαός τραγουδά : «Μια ζωή την έχουμε κι αν δεν την γλεντήσουμε…» και κάνε άνθρωπε ό,τι ‘γουστάρεις”, ό,τι φάμε κι ό,τι πιούμε κι ό,τι …

Ο άνθρωπος λοιπόν με τον φόβον θανάτου και της οριστικής απωλείας, προσπαθεί να αγκιστρωθεί στην βιοτή του (επίγεια ζωή), τρέμοντας τον σωματικόν θάνατον ως οριστικόν τέλος.

Αυτήν την πλάνη του διαβόλου (θυμίζω : διάβολος εκ της διαβολής) ήλθε να διαλύσει ο Χριστός!

Άφησε να τον σκοτώσουν σωματικά κι επανήλθε ‘πλέον ζωντανός’, αποδεικνύοντας στον άνθρωπον ότι ο σωματικός θάνατος είναι μια πλάνη του διαβόλου ριζωμένη στο σκεπτικό μας. Αυτό επανέλαβαν οι Άγιοι, οι Μάρτυρες και οι Πατέρες της Εκκλησίας, ώστε να προσπαθούν να αφυπνίσουν εμάς τους πιστούς, αν έχομεν έστω κάποιους κόκκους Πίστεως.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΟ ΟΙΜΟΣ-ΑΘΗΝΑ




loading...