Η τεχνική λέγεται firehosing (thread) ….

 Αν αναρωτιέστε γιατί ακούμε τόσα ξεκάθαρα ψέμματα από βουλευτές τις Νέας Δημοκρατίας και τους προσκείμενους σε αυτήν δημοσιογράφους οπως “δεν πεθαίνουν εκτός ΜΕΘ”, “είμαστε από τους πρώτους στη διαχείριση της πανδημίας” η τεχνική λέγεται firehosing (thread).

Ειναι τεχνική προπαγανδας στην οποία πολλά ψεύτικα  μηνύματα από διαφορετικά μέσα (ειδησεις, social media) διαδιδονται χωρίς να δίνεται καμία σημασία στην αλήθεια. Το χρησιμοποίησε ο Πούτιν, το χρησιμοποίησε ο Τραμπ και τώρα η ΝΔ.

Η τεχνική είναι να διαδώσει πολλές και αντικρουόμενες δηλώσεις με σκοπό η αλήθεια να μην είναι αντικειμενική πλέον. Για αυτό μπορείς να ακούς τον Άδωνι να λέει τη μία μέρα άσπρο και την άλλη μαύρο.

Επίσης χρησιμοποιεί την ψυχολογία που λέει ότι είναι πιο πιθανό να πιστέψεις κάτι αν το ακούσεις από πολλές πηγές. Αν το λεει ο ΣΚΑΙ το ΣΤΑΡ ο ΑΝΤ1 το Πρώτο Θέμα μάλλον είναι αλήθεια.

Αν σου έλεγε κάποιος ότι η γη είναι επίπεδη, δεν έχει κερδισει το debate αν εσύ μπεις στη διαδικασία να αποδείξεις ότι είναι σφαιρική;

Πρεπει να μην αναπαράγουμε το ψευδές προσπαθώντας να το αντικρούσουμε. Δημοσιοποιούμε τα αληθινά στοιχεία, στηρίζουμε τους οργανισμούς που κάνουν αληθινή δημοσιογραφία  δημοσιοποιούμε νωρίς τα αληθινά γεγονότα πριν τη διαστρέβλωση…

loading...