Επίκαιροι ΠροβληματισμοίΚώστα  Δημ  Χρονόπουλου 

(Αρθρογράφου –Σχολιογράφου)


Α. Εδώ ο κόσμος καίγεται και η (εκάστοτε) κομματική αντιπολιτευόμενη Μαριωρή  χτενίζεται, στολίζεται και πως θα (ξανα)κυβερνήσει οραματίζεται. Επείγονται να επανέλθουν (άλλοι να ανέλθουν) στην εξουσία. Κάνουν ό,τι τους είναι μπορετό να «βγάλουν από τη μύγα … αντιπολιτευτικό ξύγκι» αδιαφορώντας για τις συνέπειες μιας  κυβερνητικής  πτώσης με ανοιχτά τρία σοβαρότατα ζητήματα όπως : Κορωνοικά, οικονομικά, εξωτερικά /Ελληνοτουρκικά. Θα  επαναλάβω ό,τι είχα γράψει για τους νυν Κυβερνώντες και, τότε, αντιπολιτευόμενους (οι οποίοι επίμονα και άκαιρα ζητούσαν να φύγει η τότε Κυβέρνηση ως ανίκανη και αποτυχημένη): «Οι Κυβερνήσεις δεν αλλάζουν εκλογικά (εκτός σοβαρού κυρίως εθνικού λόγου) με φωνασκίες και συλλαλητήρια».  Πρότεινα μάλιστα, αν οι Ε θ ν ο γ ο ν ε ί ς μας αδυνατούν να αναμένουν 4 χρόνια για να ανέλθουν στην εξουσία, ας συναποφασίσουν την διεξαγωγή εκλογών κάθε χρόνο, μήνα ή και … εβδομάδα (!). Ας κάνει λοιπόν υπομονή η Αντιπολίτευση -ο καιρός άλλωστε γρήγορα περνά –και ας συνεργαστούν, ώστε όλοι μαζί να ξεπεράσουμε τα όσα μας έλαχαν. Τα ζοφερά! Το να μην αποδοκιμάζονται, να υποδαυλίζονται,  ή ακόμη και να αναλαμβάνουν πολιτικοί αρχηγοί  το «ρίσκο» της  μη  μετάδοσης του ιού σε συλλαλητήρια, είναι ανίατα ανόητο. Όταν με έξαρση του covid 19 έγιναν πάνω από 200 συγκεντρώσεις /συλλαλητήρια για διαφόρους λόγους και πλείστα όσα κορωνοπάρτυ, τι περιμένουμε; 

Β. Είναι γεγονός πως η παρούσα Κυβέρνηση προσπάθησε –και συνεχίζει – να αντιμετωπίζει την δύσκολη κατάσταση /συγκυρία. Διαπράττει και λάθη (θα αναφέρω μερικά),  αλλά όταν έρθει η ώρα της κάλπης (εκείνοι που συνηθίζουν να ψηφίζουν) θα αποτιμήσουν τα θετικά και τα αρνητικά και θα αποφασίσουν ανάλογα.

1. Η τακτική του … ακορντεόν /ανοιγοκλεισίματος των καταστημάτων και λοιπών δραστηριοτήτων δεν ωφέλησε, ούτε συγκίνησε (ακουστικά;) τον κορωνοιό ώστε να αποχωρήσει ικανοποιημένος από όσα φάλτσα άκουσε. 

2.Ήταν ατυχέστατη και άδικη η ιδέα της υποχρεωτικής μείωσης των ενοικίων. Πέραν του ανεπίτρεπτου και υποτιμητικού (για την ίδια την Κυβέρνηση) της ελάττωσης των (μικρών ιδίως) εισοδημάτων μικροϊδιοκτητών προκειμένου να κάνει … μνημόσυνα με ξένα κόλλυβα, δεν επιβάρυνε κατά περίπτωση, αλλά οριζόντια /ισοπεδωτικά. 

Αν μάλιστα ισχύει –και ισχύει – πως πολλοί ιδιοκτήτες αναμένουν ακόμη το ποσοστό της κρατικής επανείσπραξης μέρους της απωλείας των ενοικίων τους, τότε το κυβερνητικό ολίσθημα αδικίας γίνεται οδυνηρότερο για τους πολίτες. Ας επιδοτούσαν ή ας ελάφρυναν με άλλους τρόπους (υπαρκτούς) όσους επλήγησαν. Το να πλήξουν και άλλους –μη ευθυνόμενους – συμπολίτες μας δημιουργώντας   … π α ν π λ η γ ί α,  δεν έλυσαν προφανώς  το πρόβλημα της πανδημίας. Επιβάλλεται άμεση επανόρθωση.  

3. Ήταν επιπόλαιη η απαγόρευση: 

-  Ψαρέματος κατά μόνας (σ.σ ποτέ δεν ψάρεψα).

- Να επιβαίνουν τέσσερα (4) άτομα σε  Ι.Χ αυτοκίνητο.

-  Ανοίγματος των  μικρομάγαζων.

4. Η έγκαιρη πρόσληψη επιπρόσθετου υγειονομικού προσωπικού (από διαθέσιμους αδιόριστους ειδικευόμενους, ειδικευθέντες και ιατρούς του π. ΙΚΑ και όχι μόνον.  

Γ. Ως προς το ζήτημα της επίταξης /επιστράτευσης , δεν κατάλαβα –ελληνιστί – τι σημαίνει ακριβώς: «επίταξη υπηρεσιών» ενός ατόμου, χωρίς να συνοδεύεται από επιστράτευση του ιδίου. 

Εξαιρείται (εξ αντιδιαστολής) το ίδιο το άτομο – φορέας υπηρεσιών; Πάλι καλά!  (Σ.Σ Έχω ακούσει και χειρότερα πάντως). Οι προσκληθέντες –προ επιτάξεως των υπηρεσιών  τους –γιατροί , θα όφειλαν να βοηθήσουν οικειοθελώς. 


ΥΓ Θεωρώ ως μείζονος σημασίας το γεγονός ότι –όπως λέγεται – το περίπου 50% των Υγειονομικών δεν έχουν εμβολιαστεί. Δικαίωμά τους. Αλλά και καθήκον του Κράτους /κοινωνίας να τους απομακρύνει , εχθές, από τα Νοσηλευτήρια. Είναι άδικο και μέγιστος ο κίνδυνος να προσέλθει κάποιος  σε Νοσοκομείο εξαιτίας οποιουδήποτε νοσήματος και να φύγει (αν φύγει ) με προίκα τον  κορωνοιό!.....


Δεν υπάρχουν σχόλια :