Ακολουθεί σεντόνι :.- Επί της σημερινής κυβερνήσεως ψηφίστηκε ο Ν. 4760/2020. Στο 3ο άρθρο αυτού προβλέπεται, ότι όποιος έχει καταδικαστεί για εγκλήματα τρομοκρατίας, χάνει το δικαίωμα να εκτίσει την ποινή του σε αγροτική φυλακή και πρέπει να μεταχθεί στη φυλακή, όπου κρατούνταν αρχικά. Κατά το χρόνο δημοσίευσης του νόμου αυτού, ο Κουφοντίνας εξέτιε την ποινή του στις Αγροτικές Φυλακές Κασσαβέτειας. Προβλεπόταν, λοιπόν, η επιστροφή του στον Κορυδαλλό.

.- Η Κεντρική Επιτροπή Μεταγωγών (ΚΕΜ) αποφασίζει τη μεταγωγή του Κουφοντίνα στις Φυλακές Δομοκού, σε μια εποχή που οι μεταγωγές έχουν ανασταλεί λόγω κορωνοϊού. Δεν του κοινοποιείται ποτέ η σχετική ατομική διοικητική πράξη, ώστε να λάβει γνώση των λόγων της μεταγωγής και να προσφύγει κατ’ αυτής. Δεν γνωρίζει, αν η απόφαση αυτή είναι αιτιολογημένη (αρ. 17 Κ.Δ.Δ. και 25 παρ. 1 Σ.) ούτε καν το περιεχόμενό της. Ο Συνήγορος του Πολίτη με έκθεσή του επισημαίνει αυτή την παρατυπία. Η ΚΕΜ κωφεύει. Το υπουργείο δικαιοσύνης κωφεύει. 

.- Συνεπεία της μη κοινοποίησης σε αυτόν της επίμαχης απόφασης, ο Κουφοντίνας ξεκινά απεργία πείνας. Δεν αιτείται, λοιπόν, ούτε να το δοθεί χάρη ούτε να απολαύσει κάποια προνομιούχο μεταχείριση. Ζητεί μόνο να εφαρμοστεί η κειμένη νομοθεσία και να του κοινοποιηθεί η επίμαχη απόφαση της μεταγωγής του στο Δομοκό. 

.- Ο Κουφοντίνας δεν μετάνιωσε ποτέ για όσα εγκλήματα διέπραξε. Καμμία αντίρρηση και η στάση του είναι καταδικαστέα όπως και τα εγκλήματα εξού και η αμετάκλητη και βαριά καταδίκη του. Ο νόμος, όμως, δεν προβλέπει την κατά το δοκούν μεταχείριση των αμετανόητων κρατουμένων.

.- Κατά τη Γ.Γ. Αντεγκληματικής Πολιτικής, στις Φυλακές Κορυδαλλού κρατούνται μόνο υπόδικοι, κατάδικοι για χρέη προς το Δημόσιο και πλημμελήματα. Μόνο που στον Κορυδαλλό κρατούνται έως σήμερα και χωρίς να έχουν μεταχθεί στο Δομοκό ή αλλού άλλα 5 στελέχη της 17Ν, οι Γιωτόπουλος, Τζωρτζάτος, Σάββας και Χριστόδουλος Ξηρός και Κωστάρης. Μάλιστα, οι Τζωρτζάτος και Κωστάρης εκτίουν την ποινή τους στην Κεντρική Αποθήκη Υλικού Φυλακών Κορυδαλλού, τη στιγμή, μάλιστα, που το αρ. 3. Ν. 4760/2020 αναφέρει, ότι καταδικασμένοι για εγκλήματα τρομοκρατίας απαγορεύεται να παραμείνουν σε αυτό το τμήμα.

.- Η απαίτηση να ικανοποιηθεί το αίτημα του Κουφοντίνα να λάβει γνώση της απόφασης και των συνοδευτικών αυτής εγγράφων, που αφορούν τη μετάθεσή του στις Φυλακές Δομοκού δεν συνεπάγεται, σε καμμία περίπτωση, ότι αγνοείται η εγκληματική δράση του και η εντεύθεν αμετάκλητη καταδικαστική απόφαση σε βάρος του ή ότι εξαγνίζονται τα εγκλήματά του ή ότι αυτός καθίσταται αγωνιστής και ήρωας. Παραμένει ένα αμετανόητο κάθαρμα, πλην, όμως, διατηρεί και υπό αυτή την ιδιότητά του το δικαίωμα να γνωρίζει το περιεχόμενο της πιο πάνω απόφασης και το εντεύθεν δικαίωμα να προσφύγει κατ’ αυτής. 

.- Πιθανός θάνατος του Κουφοντίνα συνεπεία της απεργίας πείνας του θα μετρήσει πολύ αρνητικά για την Ελλάδα, σε μια εποχή που έχουν περάσει 4 δεκαετίες από τους τελευταίους θανάτους κρατουμένων από την ίδια αιτία (Μπόμπι Σαντς και άλλοι 9 κρατούμενοι του IRA στις φυλακές Μέιζ της Βορείου Ίρλανδίας) σε χώρα-μέλος της Ε.Ε. και θα δείξει, ότι το κράτος μας απέτυχε να σώσει τη ζωή ενός κρατουμένου.

Παναγιώτης Περιβολάρης

Δεν υπάρχουν σχόλια :