Κατά τ' άλλα ψηφίστηκε ο νέος νόμος σχετικά με την προστασία των ζώων και η αστυνομία είναι υπεύθυνη για την εφαρμογή του!Δεν πίστευαν στα μάτια τους 2 πολύ νεαρές κοπέλες , οι οποίες έλαβαν πρόστιμα 300 ευρώ για  ''άσκοπη μετακίνηση'' από αστυνομικούς που… οι ίδιες κάλεσαν, ώστε να καταγγείλουν περιστατικό κακοποίησης ζώου σε περιοχή της Καβάλας.

 Όπως αναφέρει η γενική γραμματέας του Φιλοζωικού Σωματείου Καβάλας ''Αίσωπος'', ''οι αστυνομικοί ήταν ιδιαίτερα εριστικοί απέναντι στα 2 κορίτσια, αφού απαξίωσαν τόσο τις ίδιες, όσο και τον λόγο που εκλήθησαν, επιβάλλοντας αδικαιολογήτως πρόστιμα και εξαπολύοντας απειλές εναντίον τους! ''

Όλα ξεκίνησαν όταν τα 2 κορίτσια κάλεσαν την αστυνομία προκειμένου να υποδείξουν ένα περιστατικό κακοποίησης ζώου, αφού εντόπισαν κυνηγόσκυλο μόνιμα δεμένο σε ιδιόκτητο χώρο σε περιοχή της Καβάλας. 

Η ιστορία όμως έληξε άδοξα, με το σκυλί να εξακολουθεί να βρίσκεται αλυσοδεμένο στο σημείο και με τις δύο κοπέλες να έρχονται αντιμέτωπες με διοικητικά πρόστιμα των 300 ευρώ για άσκοπη μετακίνηση από τους αστυνομικούς που… οι ίδιες κάλεσαν.

Συγκεκριμένα, την Παρασκευή, 19/03/2020, το Φιλοζωικό Σωματείο ''Αίσωπος'' της Καβάλας δέχτηκε μία καταγγελία από δύο νεαρές κοπέλες. 

Το φιλοζωικό σωματείο παρότρυνε τα 2 κορίτσια να καλέσουν την αστυνομία. 

Οι 2 κοπέλες ενημέρωσαν το σωματείο ότι η αστυνομία ειδοποιήθηκε, ωστόσο αδυνατούσε να μεταβεί κάποιο περιπολικό στο σημείο, με τους αστυνομικούς να τις παροτρύνουν να πάνε στο Α.Τ. Καβάλας, ώστε να υποβάλουν την καταγγελία.

Τα κορίτσια δεν μπορούσαν να πάνε στο τμήμα, διότι εργάζονταν. 

Την επόμενη ημέρα, αφού οι δύο κοπέλες έστειλαν τα απαραίτητα μηνύματα στο 13033 ώστε να μετακινηθεί η καθεμία για τους δικούς της λόγους, σκέφτηκαν να κάνουν μία παράκαμψη στη διαδρομή τους, χωρίς φυσικά να αλλάξουν δήμο, ώστε να περάσουν από το σημείο για να δουν αν το ζώο εξακολουθούσε να είναι σε αυτή την κατάσταση.Και όντως ήταν.

Οι 2 κοπέλες απευθύνθηκαν ξανά στο σωματείο, το οποίο τις παρακίνησε να καλέσουν την αστυνομία για άλλη μία φορά. Περιπολικό από το Α.Τ. Καβάλας έφτασε στο σημείο μετά από περίπου μισή ώρα, ενώ εκείνες ανέμεναν ώστε να υποδείξουν το κακοποιημένο ζώο.

Όταν έφτασαν οι αστυνομικοί τις αντιμετώπισαν με εριστικότητα και απαξίωση. 

Τους είπαν ότι χθες περιπολικό πήγε στο σημείο και ''δεν εντοπίστηκε κάποια παράβαση'', διότι είδαν τον χώρο καθαρό και το ζώο σε σκιερό μέρος. 

Αγνόησαν εντελώς το γεγονός ότι το σκυλί είναι μόνιμα δεμένο με αλυσίδα ενός μέτρου, παρόλο που είναι εντελώς παράνομο.

 Οι ίδιοι οι αστυνομικοί δεν ήξεραν την νομοθεσία. 

Όμως δεν έμειναν καθόλου στο κομμάτι της κακοποίησης του ζώου, αλλά άρχισαν να ρωτούν τα κορίτσια για το αν η μετακίνησή τους ήταν δικαιολογημένη. 

Εκείνες έδειξαν τα μηνύματά τους, εξήγησαν ότι πηγαίνοντας στη δουλειά της η καθεμία έκαναν μία μικρή παράκαμψη γιατί σκέφτηκαν το σκυλί, αλλά παρ΄ όλα αυτά τους έκοψαν πρόστιμο  ,μάλλον για την ''ταλαιπωρία'' που υπέστησαν τα όργανα.

Όταν τα κορίτσια, τα οποία βρίσκονταν σε κατάσταση σοκ, διαμαρτυρήθηκαν για το πρόστιμο, οι αστυνομικοί τις απείλησαν ότι αν συνεχίσουν να διαμαρτύρονται θα συνεχίσουν να τους βεβαιώνουν παραβάσεις για μία σειρά από άλλους λόγους, φτάνοντας το συνολικό ποσό των προστίμων στα... 1.000 ευρώ!

Το Φιλοζωικό Σωματείο ''Αίσωπος'' συναντήθηκε μαζί με τις 2  κοπέλες με τον Αστυνομικό Διευθυντή του Α.Τ. Καβάλας.

Ο ίδιος δεν θεώρησε νόμιμη τη μετακίνηση των κοριτσιών. Άρχισε να ρωτάει γιατί απομακρύνθηκε η μία κοπέλα τόσο από το σπίτι της για να πάει σούπερ μάρκετ, ενώ και οι ίδιοι γνωρίζουν ότι στην περιοχή που διαμένει η κοπέλα υπάρχουν μόνο μίνι μάρκετ! 

Το σωματείο του δήλωσε ότι έχει βιώσει πολλές φορές την απαξίωση από τα αστυνομικά όργανα, διότι ήταν ελάχιστες οι περιπτώσεις αστυνομικών που όντως έχουν βοηθήσει. 

Τόνισαν ότι οι ίδιοι οι αστυνομικοί χρήζουν εκπαίδευσης για ζητήματα που αφορούν στα δικαιώματα των ζώων διότι δεν είναι ενημερωμένοι για το τι είναι νόμιμο και τι όχι. 

Είδαν ένα αλυσοδεμένο κυνηγόσκυλο σε άσχημη κατάσταση και δεν τους φάνηκε καν παράνομο!

Εν τέλει οι 2 κοπέλες έκαναν ένσταση για τα πρόστιμά τους, ενώ η μία προχώρησε και την καταγγελία εναντίον του ιδιοκτήτη του ζώου.

 Μάλιστα το σωματείο δεν πρόκειται να αφήσει το ζήτημα, ενώ θα στηρίξει τις 2 κοπέλες μέχρι τέλους.

Έχουμε δίπλα μας την ομοσπονδία και θα κάνουμε ότι μπορούμε και για τα δύο κορίτσια αλλά και για το ζώο. Θα το προχωρήσουμε όσο μπορούμε, ώστε να βρούμε το δίκιο μας, δήλωσε η εκπρόσωπος του Σωματείου.

Όπως φαίνεται η εφαρμογή των νόμων εφαρμόζεται κατά το δοκούν, με αστυνομικές ερμηνείες που χρήζουν έρευνας.

Αν αυτό γίνεται για τα ζώα με ψηφισμένο πρόσφατα το νέο θεσμικό πλαίσιο προστασίας τους, ας αναλογιστούμε τι μπορεί να γίνει με την ερμηνεία άλλων νόμων που αφορούν ανθρώπινα και συνταγματικά δικαιώματα ανθρώπων...

(η φωτογραφία δεν είναι από το περιστατικό)


Δεν υπάρχουν σχόλια :