Σημαντική συμφωνία Αλβανίας και Τουρκίας για την αναβάθμιση της πόλης του Αργυρόκαστρου

Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Έντι Ράμα αποκάλυψε ότι η σοσιαλιστική κυβέρνηση της χώρας έχει φτάσει σε συμφωνία με την Τουρκία για σημαντική επένδυση της Άγκυρας στην πόλη του Αργυρόκαστρου.

Ο ίδιος, επισκεπτόμενος την πόλη ανέλυσε μερικά από τα σημεία που περιλαμβάνει η συμφωνία. Μεταξύ αυτών το βασικότερο είναι η οικοδόμηση σημαντικού αριθμού κατοικιών έτσι ώστε να μην επέλθει υποβάθμιση της αρχιτεκτονικής αξίας της πόλης. Επίσης, σύμφωνα με τον Ράμα, πρόκειται να ξεκινήσουν σύντομα τα έργα για την κατασκευή μεγάλου χώρου στάθμευσης.

Η πόλη του Αργυρόκαστρου

Στα σχέδια περιλαμβάνεται η αναμόρφωση του ιστορικού κέντρου με το βλέμμα στραμμένο στην άφιξη πολυάριθμων επισκεπτών μετά τη λήξη της πανδημίας. Σε μία άλλη εξέλιξη, στις 19 Ιανουαρίου κατέφτασαν στο Φιέρι, (σ.σ. η σημερινή πόλη βρίσκεται περίπου έντεκα χιλιόμετρα από τα ερείπια της αρχαίας πόλης της Απολλωνίας που ιδρύθηκε το 588 π.Χ. από Έλληνες αποίκους από την Κέρκυρα και την Κόρινθο), τα πρώτα μηχανήματα, στην σημείο οικοδόμησης του νέου νοσοκομείου που χρηματοδοτεί η Τουρκία.


Xάρτης της Αλβανίας – Το Αργυρόκαστρο – Gjirokaster στα αλβανικά – στην περιοχή της Βορείου Ηπείρου

Ο πρωθυπουργός Ράμα είχε επιλέξει ο ίδιος, αμέσως μετά την επιστροφή του από την Τουρκία, το γεωτεμάχιο, στο οποίο θα κτιστεί το νοσοκομείο, ωστόσο, οι ιδιοκτήτες του αντιτίθενται στην τιμή που έχει αποφασιστεί για την απαλλοτρίωσή του.

Πηγή: Albanian Daily News

loading...