ΔΤ: ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΟΙΝΟ ΜΕΤΩΠΟ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ

Σήμερα, 19 Φεβρουαρίου, παρίστανται στη Βουλή η διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδας, ο Γιάννης Στουρνάρας ως διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, ο Γιώργος Χατζηνικολάου ως πρόεδρος της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών, παρουσία του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα, για να παρουσιαστούν τα σχέδια και οι πρωτοβουλίες που έχουν ληφθεί.

Πρόκειται για μια ακόμη επιβεβαίωση πως η κυβέρνηση και η Βουλή ενδιαφέρονται πάρα πολύ για τις Τράπεζες και σχεδόν καθόλου για τους πολίτες. Η κυβέρνηση σκύβει με ιδιαίτερο ζήλο πάνω στα προβλήματα και τα αιτήματα των Τραπεζών. Αντίστοιχο όμως ενδιαφέρον, σχέδια και δράσεις υπέρ των πολιτών που πλήττονται, όχι μόνο από την πανδημία, αλλά συνεχώς τα τελευταία δέκα χρόνια, λείπουν από την κυβερνητική πολιτική.

Πιστή στην εφαρμογή του Νέου Πτωχευτικού και των πλειστηριασμών, η κυβέρνηση προτάσσει επίσης τον εξωδικαστικό, το σχέδιο-γέφυρα, και μορατόρια 21 δις ευρώ, με κρατικές εγγυήσεις 27 δις. Μέσα από όλες αυτές τις δράσεις εκτιμάται ότι τα κέρδη των τραπεζών θα είναι 1,2 δις ευρώ για το 2022.

Σε εργαζόμενους και επιχειρήσεις, αντίθετα, η κυβέρνηση μοιράζει ψίχουλα. Κωφεύει στις φωνές απόγνωσης των επαγγελματιών που βλέπουν τον τζίρο τους στα τάρταρα και στην εστίαση, όπου οι ιδιοκτήτες καταστημάτων και οι εργαζόμενοι δεν έχουν εισόδημα εδώ και μήνες. Τον κυβερνητικό παραλογισμό βοηθάει η ασθενική αντιπολίτευση, που είναι κατώτερη των περιστάσεων.

Τα νούμερα όμως της ΕΛΣΤΑΤ τρομάζουν. Οι ελληνικές επιχειρήσεις έχασαν το 2020 τζίρο 41,6 δις ευρώ σε σχέση με το 2019. Αυτό από μόνο του είναι η απόλυτη καταστροφή. Το ισχυρότερο πλήγμα δέχτηκαν τα καταλύματα και η εστίαση – καφέ μπαρ, αλλά και πολλοί άλλοι κλάδοι της οικονομίας. Οι αυτοαπασχολούμενοι και οι ελεύθεροι επαγγελματίες έχουν αφεθεί στη μοίρα τους με τα χρέη να συσσωρεύονται και με την αβεβαιότητα να κυριαρχεί.

Ο πρωτομάστορας αυτής της οικονομικής καταστροφής είναι ο Πρωθυπουργός, που με την συνενοχή των “ειδικών” και των “μπουκωμένων” καναλιών, βυθίζουν καθημερινά τη χώρα και οδηγούν συνειδητά εργαζόμενους και επιχειρήσεις στον αφανισμό.

Άλλη επιλογή δεν υπάρχει από το να σταθούμε και εμείς ενωμένοι απέναντι σ’ αυτό το ανήθικο μέτωπο οργανωμένων συμφερόντων. Η κοινή μας δράση είναι απαραίτητη σε πολιτικό και δικαστικό επίπεδο, για να απαιτήσουμε τη νομιμότητα, τη δικαιοσύνη και το μέλλον μας, πριν να είναι πολύ αργά.

Ο Σύλλογος Δανειοληπτών και Προστασίας Καταναλωτών Βορείου Ελλάδος βρίσκεται ήδη στην πρώτη γραμμή αυτού του αγώνα. Σας προσκαλούμε να σταθείτε δίπλα του.

Χαράλαμπος Περβανάς

Πρόεδρος του Συλ. Δανειοληπτών

& Προστασίας Καταναλωτών Β.Ε.

 

loading...