ΗΘΙΚΗ Ή ΗΘΟΣ;

ΟΤΑΝ ΟΙ ΛΕΞΕΙΣ ΕΡΜΗΝΕΥΟΝΤΑΙ Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΘΡΙΑΜΒΕΥΕΙ

ΒΙΝΤΕΟ


Γράφει ο Κυανούς Ουρανός

Το έναυσμα για την συνταξιν του παρουσιαζόμενου video, ήταν το κήρυγμα πριν κάποια χρόνια του π.Ιωάννου Κ., στον οποίον και αφιέρωσα το video δια το έναυσμα σκέψεως, που μου προσέφερε

(πέραν των ενδιαφερόντων πάντοτε κηρυγμάτων του). Είχε αναφέρει ότι η Ορθοδοξία δεν έχει ηθική αλλά διδάσκει ήθος, το Ήθος του Χριστού.

Ομολογώ ότι δεν συγκράτησα την ερμηνείαν που έδωσε (άλλωστε επιγραμματικά είχε αναφερθεί, εν τη ρύμη του λόγου του σε άλλο θέμα) αλλά μου έμεινεν εις το υποσυνείδητον. 

 Κάποια στιγμήν ερευνώντας το θέμα βρήκα το ενδιαφέρον κείμενο του Βασίλη Μούσκουρη  (ως το μέσον περίπου, διότι μετά θεωρώ ότι εκτρέπεται εις την γενικόλογην οικουμενιστικήν αόριστον αγαπολογίαν) και συμπληρώνοντας συνέταξα το παρατιθέμενο video.

ο Η απαραδέκτως ποδηγετημένη και ξενοεπιβαλλομένη παιδεία, μας οδηγεί εις πνευματική θολότητα, σύγχυσιν και μη αντίληψιν των ορθών εννοιών των λέξεων.

ο Αυτό είναι απαράδεκτον ανοσιούργημα δια την μνήμην των εξαιρέτων πνευματικών Ελλήνων προγόνων μας, οι οποίοι έπλασαν την Ελληνικήν γλώσσαν, ως εν των κορυφαίων δημιουργημάτων και πυλώνα του μοναδικού πολιτισμού των.

ο Μία μοναδική γλώσσα, η οποία δημιουργεί πρωτόγνωρον θαυμασμόν εις τους καλλιεργημένους ξένους, (δυστυχώς) αδιαφορίαν εις τους πλείστους νεοέλληνας, κι απύθμενον μίσος εις τους εχθρούς του Ελληνισμού.

Όσον αφορά την ανθρώπινον συμπεριφοράν, αι έννοιαι ηθική και ήθος συνήθως ταυτίζονται. Ισχύει όμως; Ας δούμε ένα έγκριτον λεξικόν :

Η Θ Ι Κ Η : Δογματική διδασκαλία δια το καλόν και το κακόν

Η ΗΘΙΚΗ ως έννοια έχει εξωγενή κίνητρα, είναι η καθοριζομένη στάσις από την εικόνα μου εις το κοινωνικόν σύνολον ή απλώς από την πλασμένην εικόνα εις τον νου μου ως επιθυμητήν.

Η Θ Ο Σ : Ο ατομικός χαρακτήρας του ανθρώπου, το σύνολον των ψυχικών ιδιοτήτων του

Το ΗΘΟΣ (με την αρχαιοελληνικήν κι αρχικήν έννοιαν) έχει ενδογενή κίνητρα, ως η εδραζομένη στάσις εις την εσωτερικήν παρόρμησιν να είμαι τίμιος, δίκαιος, συνεπής, συμπονετικός, ανθρώπινος και τα συναφή επειδή το αισθάνομαι ως εσώτερην ανάγκην, ασχέτως του πώς φαίνομαι εξωτερικώς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΟ ΟΙΜΟΣ-ΑΘΗΝΑ

loading...