Πώς ένας 24χρονος σκακιστής έγινε ο νεαρότερος δισεκατομμυριούχος της Ινδίας

 Εγινε πρωταθλητής στο σκάκι, ενώ παράλληλα δούλευε ως χρηματιστής. Σήμερα, σε ηλικία 34 ετών είναι ο νεαρότερος δισεκατομμυριούχος της Ινδίας. Η ζωή του Nikhil Kamath κάνει σειρές όπως το «Queen’s Gambit» να δείχνουν… φτωχές

Ητεράστια επιτυχία της εξαιρετικής σειράς του Netflix, «The Queen’s Gambit» έκανε ξανά δημοφιλές το σκάκι σε όλο τον κόσμο, αλλά ο Nikhil Kamath ήταν φαν του παιχνιδιού πολύ πριν αυτό γίνει της μόδας. Του άρεσε τόσο πολύ, που εγκατέλειψε το γυμνάσιο στα 14 του για να αφοσιωθεί στις τακτικές του.

Ήταν η καθοριστική κίνηση σε μία σεκάνς γεγονότων που τον οδήγησε στην κατάκτηση του τίτλου του νεαρότερου δισεκατομμυριούχου της χώρας του, δίνοντας ταυτόχρονα την απάντηση της Ινδίας στην πλατφόρμα συναλλαγών Robinhood. 

Ο 34χρονος Kamath είναι συνιδρυτής και επικεφαλής επενδύσεων της Zerodha, της μεγαλύτερης χρηματιστηριακής εταιρίας της Ινδίας. Πάνω από το 15% των λιανικών συναλλαγών της χώρας γίνονται μέσω της πλατφόρμας του, καθώς απλοί επενδυτές εφορμούν στην αγορά μετοχών στη διάρκεια της πανδημίας.

Από το σκάκι στα ομόλογα

Αυτός, όμως, δεν ήταν ο αρχικός στόχος του Kamath όταν στην ηλικία των 17 αποφάσισε να δοκιμάσει την τύχη του στην αγορά ομολόγων. Έχοντας παίξει και κερδίσει δεκάδες διεθνή τουρνουά σκάκι και συνειδητοποιώντας ότι μια διεθνής καριέρα στο σπορ δεν ήταν στα χαρτιά, αποφάσισε ότι χρειαζόταν ένα εναλλακτικό σχέδιο.

Ακολουθώντας τα βήματα του μεγαλύτερου αδελφού του άρχισε να γίνεται αυτοδίδακτος χρηματιστής. «Δεν υπήρχε περίπτωση να βρω δουλειά χωρίς πτυχίο πανεπιστημίου, οπότε έπρεπε να ασχοληθώ με κάτι για το οποίο το πτυχίο δεν ήταν απαραίτητο», λέει.

Τα αποτελέσματα ήταν ενθαρρυντικά και σύντομα τα αδέλφια άρχισαν να επενδύουν για λογαριασμό της οικογένειάς του και φίλων. Σύντομα, όμως, ανακάλυψαν ότι οι κανόνες του χρηματιστηριακού συστήματος στη χώρα τους ήταν πολύ περίπλοκοι.

Το βασικό πρόβλημα, λέει ο Kamath, ήταν το γεγονός ότι πριν από 11 ή 12 χρόνια, το κόστος των χρεώσεων μεσιτείας στην αγοραπωλησία ομολόγων της Ινδίας ήταν υπέρογκο. Έτσι τα αδέλφια αποφάσισαν να επενδύσουν τις οικονομίες τους ώστε να δημιουργήσουν μια απλή και οικονομική πλατφόρμα συναλλαγών απευθυνόμενη σε απλούς επενδυτές.

Zerodha, ή «Μηδέν Εμπόδια»

Η Zerodha -ένας συνδυασμός των λέξεων «μηδέν» και «rodha», της σανσκριτικής λέξης για τα «εμπόδια»-, γεννήθηκε το 2010. Σε αντίθεση με τις περισσότερες start-ups, η εταιρία τους δεν έχει αντλήσει από τότε μέχρι σήμερα καθόλου εξωτερικές επενδύσεις. 

Μέσα σε μία δεκαετία, η Zerodha έχει γνωρίσει την ανάπτυξη κυρίως μέσω της εξαιρετικής της φήμης, καθώς η όρεξη των επενδυτών για κάτι πέραν του χρυσού και του real estate άνοιγε στην Ινδία. Και μετά ήρθε η πανδημία του 2020, όπου στο απόγειο της καραντίνας, η εταιρία διπλασίασε τους δηλωμένους χρήστες της, σε πάνω από 4 εκατομμύρια.

Μέσα στην περσινή χρονιά, η μέση ηλικία των χρηστών της Zerodha έπεσε από τα 32 στα 30 χρόνια, προκαλώντας συγκρίσεις των αναλυτών με την αμερικανική Robinhood, την συναλλακτική πλατφόρμα που επίσης προσέλκυσε το ενδιαφέρον της γενιάς των millennials. 

Παρότι ο τομέας της επενδυτικής τεχνολογίας γίνεται ολοένα και πιο απαιτητικός, ο Kamath επιμένει ότι η πλατφόρμα του δεν έχει καμία πρόθεση να αντλήσει περισσότερα κεφάλαια, σε αντίθεση με την Robinhood, που θεωρείται πλέον επίσημα ανταγωνιστής της. Οι διαβεβαιώσεις του, όμως, δεν έχουν εμποδίσει τις κουβέντες σχετικά με την αυξανόμενη περιουσία του νεαρού επιχειρηματία.

Τον Οκτώβριο του 2020 τα αδέλφια Kamath μπήκαν στη λίστα των πλουσίων του περιοδικού Forbes με συνδυαστική περιουσία 1,55 δις δολαρίων, ενώ ο 34χρονος Nikhil χαρακτηρίστηκε ως ο νεαρότερος δισεκατομμυριούχος της Ινδίας.

https://www.imerisia.gr

loading...