Οι κυνηγοί αρνούνται να συνδράμουν στην απομάκρυνση των αγριόχοιρων από το Πανόραμα

 Η Κυνηγετική Ομοσπονδία Μακεδονίας – Θράκης (ΚΟΜΑΘ) και οι Κυνηγετικοί Σύλλογοι της Θεσσαλονίκης αρνούνται να συνδράμουν κατά τη παρούσα φάση στην απομάκρυνση των ημίαιμων μη δεσποζόμενων χοίρων και αγριόχοιρων από το Πανόραμα Θεσσαλονίκης.

Τη Δευτέρα (7/12) αναρτήθηκε στο ΔΙΑΥΓΕΙΑ απόφαση του Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας Θράκης για τη συγκρότηση ειδικών συνεργείων για την απομάκρυνση αγριόχοιρων και ημίαιμων μη δεσποζόμενων χοίρων από κεντρικούς δρόμους και άλση της περιοχής Πανοράματος Θεσσαλονίκης (άλσος Αναλήψεως, κέντρο Πανοράματος, στάση Γυμνάσιο κ.λ.π.). Σύμφωνα με την απόφαση, τα συνεργεία που θα επιφορτιστούν το έργο της παγίδευσης και απομάκρυνσης των ζώων αποτελούνται από 33 κυνηγούς, μέλη των κυνηγετικών συλλόγων Θεσσαλονίκης και Αμπελοκήπων. Ως υπεύθυνοι των συνεργείων ορίστηκαν δασικοί υπάλληλοι (δασοπόνοι, δασοφύλακες) του Δασαρχείου Θεσσαλονίκης καθώς και θηροφύλακες της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Μακεδονίας Θράκης (δείτε ΕΔΩ).

Η ΚΟΜΑΘ με έγγραφό της ενημερώνει την Αποκεντρωμένη Διοίκηση ότι στη παρούσα φάση τόσο αυτή όσο και οι τοπικοί σύλλογοι δεν είναι δυνατόν να συνδράμούν σε αυτήν την απόφαση για τους εξής λόγους:

«1) Η παρούσα απόφαση λαμβάνει χώρα σε περίοδο πανδημίας υπό εθνικό lockdown, όπου μεταξύ άλλων, με εμμονή κυβερνητικών υπουργών, δεν επιτρέπεται η μετακίνηση πολιτών για άσκηση της θήρας, για αποφυγή μετάδοσης του κορονοϊού. Με ποιο κωδικό θα μετακινηθούν οι κυνηγοί που μνημονεύει η απόφαση; Αν για αυτούς θα επιτραπεί, εύλογα θα πρέπει να ισχύει αυτό για κάθε κυνηγό, εντός νομού και με τήρηση των μέτρων προστασίας, όπως είναι το αίτημα των κυνηγετικών οργανώσεων (αλλά και αρκετών βουλευτών και πολιτικών φορέων).

2) Η συγκρότηση των συνεργείων δίωξης για την αντιμετώπιση της αφρικανικής πανώλης των χοίρων δεν έχει σχέση με το θέμα απομάκρυνσης αγριόχοιρων από το Πανόραμα και δεν πρέπει, κατά τη γνώμη μας, να γίνεται αναφορά σε ονόματα κυνηγών που για άλλους λόγους ανταποκρίθηκαν παλαιότερα σε αίτημα της Πολιτείας.

3) Οι Ομοσπονδιακοί Θηροφύλακες της ΚΟΜΑΘ βρίσκονται σε αναστολή συμβάσεων εργασίας, λόγω της πανδημίας και επομένως δεν είναι εφικτό να ανταποκριθούν τώρα σε οποιοδήποτε τέτοιο αίτημα συμμετοχής, ούτε είναι γνωστό ποιες θα είναι οι υπηρεσιακές ανάγκες μετά τη λήξη της αναστολής

4) Το επιχειρησιακό θέμα αντιμετώπισης της παρουσίας αγριόχοιρων εντός κατοικημένων περιοχών είναι ευρύ και σύνθετο, πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο αναλυτικής σύσκεψης για να καθοριστούν τα μέσα, οι φορείς συμμετοχής, ο τρόπος, τα σημεία εφαρμογής, η κάλυψη του κόστους, κ.ά. Και αυτό δεν μπορεί να αποφασιστεί χωρίς την ενεργό παρουσία και συμμετοχή των Κυνηγετικών Συλλόγων της περιοχής.»

Η ΚΟΜΑΘ επισημαίνει, επίσης, ότι σε προηγούμενο αίτημα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης για παρουσία αγριόχοιρων σε εντοπισμένο σημείο του Πανοράματος (Αλσος Ανάληψης), οι κυνηγετικές οργανώσεις ανταποκρίθηκαν, μετά από ειδική σύσκεψη παρουσία των Κυνηγετικών Συλλόγων και της Δασολογικής Σχολής και σε συνεργασία με την Κτηνιατρική Υπηρεσία και το Δήμο Πανοράματος. «Θυμίζουμε ότι για την πολυήμερη εκείνη επιχείρηση το 2019 η Κυνηγετική Ομοσπονδία Μακεδονίας – Θράκης διέθεσε δέκα (10) Ομοσπονδιακούς Θηροφύλακες από τις περιοχές Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής, Πιερίας, Ημαθίας και Σερρών, τρεις επιστημονικούς συνεργάτες, τα οχήματα τους, ενώ τέσσερις (4) Κυνηγετικοί Σύλλογοι διέθεσαν οχήματα για την μεταφορά και εξοπλισμό, μαζί με κυνηγούς εθελοντές», τονίζει χαρακτηριστικά.

https://dasarxeio.com

loading...