ΕΝΤΑΞΕΙ, δεν λέω, καλός ήταν, αλλά όχι και να φωταγωγούμε τις πόλεις για την επέτειο της γέννησής του. Καλός ήταν κι αυτός και ο Πλάτων και ο Σοφοκλής, αλλά να μην βάζουμε και τον άντρα της μυλωνούς ίσα με της πραματευτούς.

Γράφει ο Φοίβος Ιωσήφ

Δεν είναι σωστό. Και όπως έλεγε και ο ίδιος ο Αριστοτέλης ”είναι μεγάλη ανισότητα η ίση μεταχείριση των άνισων”. Αυτά έλεγε και την πάτησε.

Εγώ δεν μπορώ να βάλω τον ποιητή Ευριπίδη στην ίδια κλίμακα με τον Απόστολο Παύλο. Ο Ευριπίδης ήταν να γράφει ποιηματάκια για τους θεατρίνους, ο δικός μας ήταν να ταξιδεύει για να ονομασθεί τελικά ο ”Απόστολος των Εθνών”.

Ο ένας γύριζε όλες τις χώρες, παρ’ ότι δεν είχε ακόμη ιδρυθεί η Lufthansa, και ο άλλος ασχολούνταν από το πρωί με τις χορεύτριες του χορού στην τραγωδία. Βλέπετε εσείς καμμιά αξιοπρέπεια στις μπαλαρίνες; Όχι, και πολύ σωστά βλέπετε, παρά την από ετών τεράστια μυωπία σας. Μην ξοδεύετε τα λεφτά σας στους οφθαλμίατρους.

Εκείνο που θα ήθελα επιπλέον να προσθέσω είναι ότι, τόσο ο Σοφοκλής όσο και ο Πυθαγόρας δεν έκαναν κανένα θαύμα. Μέτραγαν τις αποστάσεις, μέτραγαν τις γωνίες και έκαναν την Τριγωνομετρία, τίποτα το αξιοπερίεργο και το αξιοθαύμαστο. Από μαθηματικούς έχουμε όσους θέλεις, από θαυματοποιούς έχουμε μεγάλες ελλείψεις και γι’ αυτό όταν μας τυχαίνει κάνας τέτοιος φωταγωγούμε αμέσως τις πόλεις από είκοσι χιλιάδες κατοίκους και πάνω.

Έγραψε λέει ο Πλάτων την περιώνυμη “Πολιτεία”. Χαίρω πολύ, κάνας κουτσός περπάτησε, κάνας τυφλός είδε τα σουφλιστά τα αρνιά να γυρίζουν πάνω από την θράκας Όχι, χάρηκα, παίξε ρε φίλε Έλληνα λίγο παρα πέρα που θέλεις να συγκριθείς με τα σαΐνια των θαυμάτων του Κτηνοτροφικού Συνδέσμου Ιεριχούς. Άντε μπράβο, παράγινε το κακό με τους ποιητές και του γεωμέτρες…

Έχουν τίποτα άλλο να μας πουν; Γιατί θα φωνάξουμε την αστυνομία, και ο Ενωμοτάρχης του κράτους είναι δικός μου άνθρωπος, ούτε θα καταλάβεις πώς θα πας μέσα!

Πάντως και φέτος γιορτάσαμε την γέννηση του Θεανθρώπου και στολίσαμε τους δρόμους και χαρήκαν τα παιδιά και χαρήκαν και οι μεγάλοι. Τι καλά, τι καλά, τι καλά!… Δεν σκοτιστήκαμε με τον τόπο και τον χρόνο γέννησης του πτωχού πλην τιμίου Αριστοτέλη, διότι μπορεί να ήταν συμπατριώτης μας αλλά ουδεμία σύγκριση τα “Ηθικά Νικομάχεια’”, με τα συγγράμματα των Ναούμ και Αβακούμ, δύο εκ των πολύ σπουδαίων μικρών, πλην σοφοτάτων προφητών.

Τους συγκεκριμένους προφήτες-συγγραφείς είχε τιμήσει με ειδική πλακέτα βάρους τριών κιλών και το 5ο ΚΤΕΛ του Τελ Αβίβ. Μεγάλη διεθνής διάκριση.

Ο Αριστοτέλης τις μόνες διακρίσεις που έχει είναι η διδασκαλία των 11.500 σελίδων συγγραμμάτων του στα Πανεπιστήμια Μόσχας, Μαδρίτης, Πεκίνου, Οκλαχόμα, Καράκας, Ντακάρ, Παρισίων, Βιέννης, Ελσίνκι, Τορόντο, Ιρκούτσκ, Καΐρου, Λονδίνου, Εδιμβούργου, Βομβάης, Τζακάρτα, Μανίλα, Σικάγου, Βουδαπέστης, Πράγας, Ραμπάτ, Κατμαντού, Θεσσαλονίκης, Ριάντ, Ντύσελντορφ, Στοκχόλμης, Μεξικού, Άγκυρας, Όσλο, Γκουανταλαχάρα, Λυών, Βανκούβερ, Καράτσι, Άμστερνταμ, Σιγκαπούρης, Λισαβόνας, Ναγκασάκι, Σδνεϋ, Κέιπ Τάουν, Λορέντσο Μαρκές, Μπουένος Άιρες, Μπογκοτά, Ανκορέϊτζ , Βοστώνης, Ουάσιγκτον, Ζυρίχης, Μιλάνου, Κρακοβίας, Κιέβου και Οζάκα.

Άντε και σε άλλες τόσες που δεν μου έρχονται στον νου. Απολύτως πουθενά αλλού δεν αναγνωρίζεται ούτε ο Αριστοτέλης ούτε ο Αισχύλος. Ε, δεν περιμέναμε και κάτι περισσότερο από αυτούς τους φαφλατάδες. Να φαντασθείτε ότι δεν τους διδάσκουν στα Δημοτικά, παρά μόνον στα πανεπιστήμια.

Αρκετά, σιγά να μην φωταγωγήσουμε τους δρόμους γ’ αυτούς τους παγκόσμιους νάνους.

……

Πηγή: ΝΕΟΣ ΚΟΣΜΟΣ – Τα γενέθλια του Αριστοτέλη

https://neoskosmos.com/…/ta-genethlia-tou-aristoteli1/…

loading...