Translate the article and read it to your Language

Συνεχίζονται οι επιχειρήσεις προπαγάνδας και αποπροσανατολισμού της μιντιακής χούντας εν μέσω πανδημίας


 

του system failure...

 

Είναι ξεκάθαρο, πλέον, ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει χάσει τον έλεγχο στο μέτωπο της καταπολέμησης της πανδημίας. Και το χειρότερο είναι ότι ο έλεγχος έχει χαθεί όχι τόσο λόγω ανικανότητας, αλλά περισσότερο λόγω αναλγησίας και ιδεολογικού φανατισμού που χαρακτηρίζει τα περισσότερα μέλη της.


Είχαμε ήδη επισημάνει από τον Μάρτιο ότι οι κυβερνώντες παίζουν κρυφτούλι και δείχνουν απρόθυμοι να κάνουν τις απαραίτητες προσλήψεις για να ενισχύσουν τα δημόσια νοσοκομεία. Αλλά και τα γνωστά "παπαγαλάκια", εν μέσω τέτοιας υγειονομικής κρίσης, δεν σταματούν ούτε στιγμή να λοιδορούν με άφθονη προπαγάνδα το Εθνικό Σύστημα Υγείας.

 

Όπως είχαμε επίσης επισημάνει, είναι φανερό ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει ρίξει όλο το βάρος στα αυστηρά μέτρα περιορισμού, ώστε να μην αναγκαστεί να κάνει το αυτονόητο: να ενισχύσει αποφασιστικά τα δημόσια νοσοκομεία με ιατρικό προσωπικό και εξοπλισμό. 

 

Την ίδια στιγμή, η μιντιακή χούντα, που στηρίζει με νύχια και με δόντια το καθεστώς, έστελνε τα άθλια στρατιωτάκια της να επιπλήττουν ηλικιωμένους στο δρόμο επειδή δεν κάθονταν σπίτι, χώνοντας στη μούρη τους τα μικρόφωνα. Έπρεπε με κάθε τρόπο να ρίξουν το φταίξιμο για την εξάπλωση της πανδημίας στα γερόντια, επιστρατεύοντας ταυτόχρονα και σε υπερβολικό βαθμό το στερεότυπο του "ανεύθυνου Έλληνα πολίτη" που δεν υπακούει στις οδηγίες, ώστε να θάψουν όσο το δυνατό πιο βαθιά την εγκληματική πολιτική της κυβέρνησης, όσον αφορά την αποτελεσματική αντιμετώπιση αυτής της πανδημίας.

 

Έτσι, σε αυτό το δεύτερο λοκνταουν, που η κατάσταση έχει πια ξεφύγει από τον κυβερνητικό έλεγχο, η μιντιακή χούντα και τα πιστά στρατιωτάκια της παίζουν το ίδιο παιχνίδι, αλλά πολύ πιο επιθετικά, όπως ήταν αναμενόμενο.

 

Τα "λαγωνικά" της μιντιακής χούντας, σε ρόλο "ρουφιάνου", έχουν πάρει σβάρνα τους δρόμους και σχεδόν εκτελούν καθήκοντα αστυνομικού που ελέγχει τους παραβάτες. Πολλές φορές, μάλιστα, δεν διστάζουν να ασκήσουν ψυχολογική πίεση σε ανθρώπους που "τόλμησαν" να ξεπορτίσουν, υπονοώντας με διάφορους τρόπους ότι η έξοδός τους από το σπίτι ήταν αχρείαστη, άσχετα αν, στις περισσότερες περιπτώσεις, έχουν κάνει τις προβλεπόμενες ενέργειες.

 

Είναι δε αξιοπερίεργο το γεγονός ότι, σχεδόν κανείς δεν διαμαρτύρεται εναντίον της κυβέρνησης σε αυτές τις ιδιότυπες "συνεντεύξεις" του δρόμου και όλοι εμφανίζονται συγκαταβατικοί με τα μέτρα περιορισμού. Είναι περισσότερο από προφανές, ότι οι συνεντεύξεις που προβάλλονται στους τηλεοπτικούς δέκτες είναι προσεκτικά επιλεγμένες, δίνοντας μια στρεβλή εικόνα της κοινής γνώμης.


Κατά τα άλλα, τα δελτία ειδήσεων της μιντιακής χούντας σπέρνουν τον τρόμο, προβάλλοντας ιστορίες ανθρώπων που έχουν νοσήσει και ρίχνοντας το βάρος σε αναφορές περιστατικών "ανυπακοής" στα μέτρα.


Οι τακτικές αυτές έχουν τέσσερις βασικούς στόχους:


1ον: Να φοβηθούν οι πολίτες και να αυτοπεριοριστούν μόνοι τους σε μεγαλύτερο βαθμό, ακόμα και αν έχουν τη δυνατότητα να βγουν από το σπίτι με τον προβλεπόμενο τρόπο. Και αυτό, γιατί παρόλο που η κυβέρνηση έχει ρίξει όλο το βάρος στην αστυνόμευση και στα σκληρά πρόστιμα επειδή δεν θέλει να πάρει μέτρα ενίσχυσης του ΕΣΥ, είναι πρακτικά αδύνατον να επιτηρεί με αστυνομικούς κάθε γωνιά της επικράτειας.


2ον: Να αποπροσανατολίσουν το κοινό από τις τεράστιες αστοχίες και ευθύνες της κυβέρνησης, στρέφοντας τη μία κοινωνική ομάδα εναντίον της άλλης. Είναι η γνωστή τακτική του κοινωνικού αυτοματισμού που εφαρμόστηκε κατά κόρον, με σχετική επιτυχία, πριν από δέκα χρόνια και με το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης. Στην παρούσα συγκυρία, είναι εξαιρετικά πυκνές οι αναφορές των συστημικών ΜΜΕ στις νεαρές ηλικίες που παρουσιάζονται ως απείθαρχες, προκειμένου να στρέψουν την κοινωνική οργή εναντίον τους. Η συγκεκριμένη τακτική εφαρμόζεται χρησιμοποιώντας μεμονωμένα περιστατικά ανυπακοής στα μέτρα και γενικεύοντας τα, προκειμένου να στοχοποιηθούν ολόκληρες ηλικιακές ομάδες.

 

3ον: Να αποπροσανατολίσουν το κοινό από το γεγονός ότι η κυβέρνηση εκμεταλλεύεται την πανδημία προκειμένου να περάσει ακόμα πιο αντιλαϊκά μέτρα. Ενώ ταυτόχρονα, επιχειρεί να εξυπηρετήσει συγκεκριμένα ιδιωτικά συμφέροντα, καθώς και τα συμφέροντα του παρασιτικού κεφαλαίου. 


4ον: Να δημιουργηθεί η εντύπωση ότι η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών επικροτεί τις κυβερνητικές ενέργειες.


Είναι χαρακτηριστικό ότι την ίδια στιγμή που γίνονται όλα αυτά, η μιντιακή χούντα αποφεύγει να αναδείξει με τον ίδιο ζήλο το μεγάλο πρόβλημα που δημιουργείται από τον συνωστισμό των πιστών στις εκκλησίες. Και πολύ περισσότερο, την πρακτική της μετάληψης, που κάποιοι ελεύθερα υποστηρίζουν, πέρα από κάθε λογική, ότι δεν αποτελεί κίνδυνο μετάδοσης της πανδημίας. Τις περισσότερες φορές οι άνθρωποι αυτοί δεν υπόκεινται σε σχεδόν καμία κριτική από τα μιντιακά φερέφωνα.


Αυτό εξηγείται, φυσικά, από το γεγονός ότι η μιντιακή χούντα δεν θέλει να δυσαρεστήσει μια συγκεκριμένη δεξαμενή συντηρητικών ψηφοφόρων, που είναι προσκολλημένοι στην εκκλησία και που ψηφίζουν παραδοσιακά το κόμμα της σημερινής κυβέρνησης.


Οι όποιες αναφορές σχετικά με την αποτυχία της κυβέρνησης να διαχειριστεί αποτελεσματικά το δεύτερο κύμα της πανδημίας, περιορίζονται σχεδόν αποκλειστικά στην κριτική που της ασκείται από την αντιπολίτευση. Ακόμα και οι φωνές των γιατρών που ασκούν σκληρή κριτική στην κυβέρνηση για την εγκληματική της αδράνεια όσον αφορά την ενίσχυση του ΕΣΥ, δεν φτάνουν ποτέ στα συστημικά κανάλια της μιντιακής χούντας.

 

Οι επιχειρήσεις αυτές θα συνεχιστούν από τη μιντιακή χούντα προκειμένου να στηριχθεί πλήρως το Μητσοτακικό καθεστώς. Το εμβόλιο αναμένεται ως "μάννα εξ ουρανού" προκειμένου να φρενάρει την αναμενόμενη λαϊκή δυσαρέσκεια, καθώς οι αρνητικές επιπτώσεις από τα αντιλαϊκά μέτρα αναμένεται να έρθουν πολύ γρηγορότερα και να είναι πολύ μεγαλύτερες.


Όμως όπως έχουμε ήδη γράψει, ο "σοφός λαός" δεν είναι και τόσο σοφός. Είτε με την ψήφο του, είτε με την αποχή του, έδωσε το ελεύθερο στη χειρότερη δεξιά της μεταπολίτευσης να σαρώσει σαν 'οδοστρωτήρας' τα πάντα στο πέρασμά της. Μετά από τέσσερα χρόνια νεοφιλελεύθερης λαίλαπας, το τοπίο καταστροφής θα έχει κάνει τη χώρα κυριολεκτικά αγνώριστη.

 

Δυστυχώς, απ'ότι φαίνεται, η πανδημία απλώς θα επισπεύσει αυτή την καταστροφή ..
Δεν υπάρχουν σχόλια :