Translate the article and read it to your Language

«Καταιγισμός» εξελίξεων! Φάνηκε ο ΓΚΡΕΜΟΣ για την Τουρκία! Ο Ερντογάν τον είδε; Οι Μεγάλες Δυνάμεις αντέδρασαν ταυτόχρονα…

Να δείξει συνέπεια απέναντι στις προκλήσεις της Τουρκίας, ζήτησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από την Ευρωπαϊκή Ένωση, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής, που πραγματοποιείται στις Βρυξέλλες σήμερα και αύριο.


«Ο Δεκέμβριος είναι μακριά», όπως διαμήνυσε ο πρωθυπουργός, θέτοντας την Ευρωπαϊκή Ένωση προ των ευθυνών της.


Το Βερολίνο ακόμα αντιστέκεται. Δεν θέλει κυρώσεις, αλλά εξετάζει το ενδεχόμενο καταδίκης και τελεσιγράφου. Η αλήθεια είναι όμως πως η Άγκυρα έχει αρχίσει και εκνευρίζει τους Ευρωπαίους και όχι μόνο, όπως θα δείτε παρακάτω.


Είδαμε νωρίτερα ότι Γαλλία και η Γερμανία κατηγόρησαν σήμερα την Τουρκία ότι συνεχίζει να προκαλεί την Ευρωπαϊκή Ένωση με τις ενέργειές της στην ανατολική Μεσόγειο και της έδωσαν προθεσμία μιας εβδομάδας για να ξεκαθαρίσει τις θέσεις της.


«Είναι ξεκάθαρο σε εμάς ότι η Τουρκία προβαίνει διαρκώς σε προκλητικές ενέργειες οι οποίες είναι απαράδεκτες», δήλωσε ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λεντριάν στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τους ομολόγους του της Γερμανίας και της Πολωνίας.


Μάλιστα, σήμερα για πρώτη φορά η Τουρκία εξίσωσε την Γερμανία με την Γαλλία, ενώ μέχρι στιγμής, ο Ερντογάν είχε αφήσει το Βερολίνο στο απυρόβλητο. Εντούτοις, όπως σας έχουμε γράψει, η επιθετικότητα και ο μεγαλοϊδεατισμός της γείτονας αναγκάζει ακόμα και τους πιο στενούς της συμμάχους να αναθεωρήσουν την στάση τους, όσο κι αν επιθυμούν την επικράτηση των τουρκικών συμφερόντων εις βάρος τη χώρας μας.

Ταυτόχρονα με τις σημερινές αντιδράσεις στην Ευρώπη είχαμε παρέμβαση τόσο από ΗΠΑ όσο και από Ρωσία.


Μετά την χθεσινή παρέμβαση του State Demartment κατά της Άγκυρας, και η αμερικανική αντιπολίτευση του Μπάιντεν δήλωσε πως «θα αντιδράσει στην τουρκική συμπεριφορά που παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο ή τις συμμαχικές δεσμεύσεις της στο ΝΑΤΟ, όπως οι τουρκικές παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου».


Από την πλευρά της η Ρωσία, με μία διόλου τυχαία ανάρτηση στον επίσημο λογαριασμό στο Twitter, μέσω της Ρωσικής Πρεσβείας στην Αθήνα, επανέλαβε σήμερα την πάγια θέση της υπέρ της Σύμβασης του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας (1982), επισημαίνοντας μάλιστα το κυρίαρχο δικαίωμα των κρατών για χωρικά ύδατα έως 12 ναυτικά μίλια!


«Αυτό αφορά και τη Μεσόγειο» τονίζει η ανακοίνωση, κάνοντας, εμμέσως πλην σαφώς, νύξη στα Ελληνοτουρκικά. H τοποθέτηση της Ρωσίας, έχει ιδιαίτερη σημασία την ώρα που οι προκλήσεις της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο με το Ορούτς Ρέϊς, να χτυπούν … «κόκκινο»..Οι εξελίξεις είναι καταιγιστικές, η Άγκυρα δρα ταυτόχρονα σε πολλά μέτωπα και οι Μεγάλες Δυνάμεις έχουν προβληματιστεί.

Θα μας πείτε, πάλι λόγια. Δεν είναι ακριβώς έτσι τα πράγματα. Ο διεθνής παράγοντας, σε όλες του τις εκφάνσεις, επιδιώκει τα σχέδια να προωθούνται με τρόπο που έχει καθοριστεί. Όποια χώρα δεν εναρμονίζεται πλήρως ή δεν είναι πια χρήσιμη, τότε συνετίζεται ή ακόμα και διαλύεται (βλ. Ιράκ, Λιβύη κτλ.).

Σήμερα λοιπόν έγινε κάτι που λίγοι πρόσεξαν. Οι Μεγάλες Δυνάμεις, με μια φωνή, προειδοποίησαν, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, την Τουρκία. Φάνηκε λίγο ο γκρεμός, στον οποίο οδηγείται η γείτονα, αν δεν σταματήσει. Ο Ερντογάν τον είδε άραγε;

Δεν υπάρχουν σχόλια :