«Εσύ μικρέ τι δουλειά έχεις εδώ; Ο πόλεμος είναι μόνο για άντρες. Έχεις χρόνια μπροστά σου για να καταταγείς στο στρατό»

Αυτά τα λόγια δεν στάθηκαν ικανά για να πτοήσουν τον 12χρονο Γεράσιμο Ραυτοπουλο που πήγε να καταταγεί εθελοντικά στον Ελληνικό Στρατό προ το Α’ Βαλκανικού Πολέμου.. Μπήκε στο τρένο με προορισμό την Λάρισα και παρουσιαστηκε στον Διοικητή του 18ου Συντάγματος της 6ης Μεραρχίας.. Εκείνος τον δέχτηκε στην δύναμη του ως βοηθητικό προσωπικό καθώς στα μάτια του Νεαρού Ραυτοπουλου είδε την φλόγα του Ελληνα που ήθελε να πολεμήσει για να απελευθερώσει τα σκλαβωμένα του αδέρφια.. Από την πρώτη κιόλας ολας μάχη κατά την απελευθέρωση της Ελασσόνας έδειξε ότι μόνο βοηθητικό ρόλο δεν θα είχε και άρπαξε το όπλο από έναν τούρκο στρατιώτη προκαλώντας την θαυμασμό των συμπολεμιστων του..

Μπαίνει ο Γεράσιμος ευθύς στη μάχη,

Θάρρος ηρώων περίσσιο υπάρχει.

Εμπρός Γεράσιμε για νέα νίκη

να μπούμε πρώτοι Θεσσαλονίκη!

Μετά την καθοριστική μάχη του Σαρανταπόρου στις 9 Οκτωβρίου 1912 τον κάλεσε ο Διοικητής του και αφού εξηρε την ανδρεία του, του έκανε δώρο ένα όπλο τύπου Μανλιχερ.. Σου αξίζει, του είπε, και θα σου χρειαστεί. Οι Τούρκοι μπορεί να έγιναν άφαντοι από το Σαραντάπορο, αλλά έχουμε κι άλλα μέρη ακόμη να λευτερώσουμε».

Κατά την διάρκεια της αιματηρής μάχης του Κιλκίς-Λαχανά πιάστηκε αιχμάλωτος από τους Βουλγάρους αλλά κατάφερε να δραπετεύσει σκοτώνοντας 3 από δαυτους.. Κατα την επιστροφή του μάλιστα στο Ελληνικό στρατόπεδο, μετέφερε κι έναν συμπολεμιστή του που τον βρήκε βαριά τραυματισμενο και τον έσωσε από σίγουρο θάνατο.. Για την ανδραγαθια του αυτή, προηχθει τιμητικά σε δεκανέα και έγινε ο νεότερος υπαξιωματικος στην ιστορία του Ελληνικού Στρατού..

Ήταν ο Γεράσιμος Ραυτοπουλος, 12 χρονών από το Φισκαρδο της Κεφαλλονιάς με ούτε 150 πόντους ύψος μα με καρδιά λιονταριού..

loading...