Ο Έλληνας που έσωσε το Apollo 13, η σκηνή μέσα στην πασίγνωστη ταινία (vid) «Χιούστον έχουμε πρόβλημα»...

Ο Βέρνερ φον Μπράουν, πρώην Ναζί, είχε άρχισε να εκπονεί το φιλόδοξο διαστημικό πρόγραμμα των ΗΠΑ, έχοντας καταφύγει στην Αμερική μετά την ήττα της Εθνικοσοσιαλιστικής Γερμανίας. Εκεί συγκέντρωσε γύρω του μια μικρή ομάδα στενών συνεργατών, οι οποίοι τελικά σχεδίασαν το ιστορικό πρόγραμμα «Απόλλων»..


Μέλος εκείνης της ομάδας υπήρξε και ένας Έλληνας, ο Αντώνης Κονταράτος, το όνομα του οποίου λίγοι Έλληνες γνωρίζουν.


Γεννημένος το 1933 στην Αθήνα με καταγωγή από τον Πύργο της Σαντορίνης, υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους επιστήμονες της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας (NASA), όταν εκείνη ξεκίνησε την «μάχη του Διαστήματος» με αντίπαλο την κομμουνιστική Σοβιετική Ένωση.


Είχε σπουδάσει ηλεκτρολόγος μηχανικός στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και έπειτα στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ) και στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Καλιφόρνιας (Caltech), τις δύο κορυφαίες πολυτεχνικές σχολές της Αμερικής.


Ο Αντώνης Κονταράτος ήταν επικεφαλής μιας ομάδας 16 διδακτόρων διαφόρων ειδικοτήτων, οι οποίοι είχαν αναλάβει τον ρόλο συμβούλου της NASA σχετικά με τα προβλήματα υγείας και ασφάλειας των αστροναυτών του προγράμματος Apollo και των σχεδιαζόμενων διαπλανητικών επανδρωμένων πτήσεων.


Από το 1965 μέχρι το 1976, ο Κονταράτος διετέλεσε προϊστάμενος Διαστημικών Εφαρμογών και Διαστημικής Φυσιολογίας της εταιρείας Μπέλκομ (Bellcomm Inc), της αποκλειστικής τεχνικής συμβούλου της Διεύθυνσης Επανδρωμένων Πτήσεων της NASA. H συμμετοχή του ήταν κομβική σε μία από τις πιο δραματικές στιγμές του προγράμματος Apollo. Επρόκειτο για την αποστολή «Απόλλων 13». Ενώ, λοιπόν, το πλήρωμα πήγαινε στην Σελήνη, μία έκρηξη κατέστρεψε το σκάφος. Οι τρεις αστροναύτες, προκειμένου να προστατευτούν, μπήκαν στην μικρή άκατο του σκάφους, η οποία ήταν ωστόσο ήταν σχεδιασμένη για δύο άτομα.


Οι αστροναύτες θα πέθαιναν. Αυτό επειδή παρουσιάστηκε ένα πρόβλημα στο σύστημα δέσμευσης του διοξειδίου του άνθρακα. Το κέντρο ελέγχου της NASA βρέθηκε σε δύσκολη θέση. Έπρεπε να βρει άμεσα μία λύση, την οποία έδωσε τελικά ο Κονταράτος με μοναδική πατέντα που επινόησε.


Για όποιον έχει δει την ταινία «Apollo 13» με τον Τομ Χανκς, ο τεχνικός που καλείται να σώσει τους αστροναύτες, δεν είναι άλλος από τον Κονταράτο, ο οποίος βρήκε τρόπο να ταιριάξει έναν κύβο μέσα σε έναν κύλινδρο, σώζοντας, κατά αυτόν τον τρόπο, την ζωή των αστροναυτών.

Οι Αμερικανοί του είχαν απονείμει πολλά βραβεία. Όταν τo 1976, ο Κονταράτος, αποφάσισε να εγκαταλείψει την καριέρα του στην άλλη μεριά του Ατλαντικού και να γυρίσει στην Ελλάδα, η NASA αποφάσισε να δώσει το όνομά του σε μία κορυφογραμμή (Dorsum) της Σελήνης. Ο Κονταράτος όμως αρνήθηκε. Ζήτησε να ονομαστεί το εν λόγω σημείο «Dorsum Thera» από την ιδιαίτερη πατρίδα του, καθώς η μορφολογία του θύμιζε εκείνη της Σαντορίνης. Η Αμερικανική Διαστημική Υπηρεσία αποδέχθηκε την επιθυμία του.

Δεν υπάρχουν σχόλια :