Translate the article and read it to your Language

Έκτακτο: Σχεδιάζουν να κάνουν "Μόρια" τις ιστορικές Θερμοπύλες
Την ίδια ώρα που θα έπρεπε να γιορτάζουμε τα 2.500 χρόνια της μάχης των Θερμοπυλών και ο τόπος μας να προβάλλεται σε παγκόσμιο επίπεδο, η κυβέρνηση και ο ΔΟΜ ετοιμάζονται με συνοπτικές διαδικασίες να στήσουν μια νέα "Μόρια" στον ιερό τόπο των Θερμοπυλών, αρχικά με 2.000 άτομα και ποιος ξέρει πόσες χιλιάδες στο μέλλον.


- Αυτό που δεν ξέρουν είναι ότι η συγκεκριμένη έκταση, που έχει επιλεγεί για να γίνει το νέο camp φιλοξενίας προσφύγων και βρίσκεται βορειοδυτικά δίπλα στην υφιστάμενη δομή, έχει κηρυχθεί αναδασωτέα και ως εκ τούτου δεν μπορεί να γίνουν εκεί οι εγκαταστάσεις.

- Καλούνται άμεσα να πάρουν θέση ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, οι βουλευτές του νομού, ο Περιφερειάρχης, ο Αντιπεριφρειάρχης Π.Ε. Φθιώτιδας, ο Δήμαρχος Λαμιέων Θύμιος Καραΐσκος και όλοι οι επικεφαλής των παρατάξεων του Δ.Σ, καθώς και όλοι οι εκπρόσωποι φορέων του Νομού Φθιώτιδας.

Η κυβέρνηση δεν μπορεί


Είναι γεγονός ότι όλες οι περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας πρέπει να σηκώσουν αναλογικά το βάρος που τους αναλογεί, για το σοβαρό θέμα του προσφυγικού. Αυτό όμως απέχει πολύ από το αποφασίζουμε και σχεδιάζουμε εν κρυπτώ αιφνιδιάζοντας τις τοπικές κοινωνίες.

Αναδεικνύεται επίσης περίτρανα ο ερασιτεχνισμός και η ανικανότητα της κυβέρνησης να διαχειριστεί ένα τόσο σοβαρό και ευαίσθητο θέμα. Κανείς δεν είχε αντίρρηση να σηκώσει το βάρος που του αναλογεί όταν αυτό θα γινόταν με ρεαλιστικό σχέδιο, με επιχειρήματα, με διάλογο και με σωστή ενημέρωση.

Συνοπτικά θα μπορούσε να υπάρχει ένας σχεδιασμός για κάθε μια από τις 13 Περιφέρειες της χώρας και η κάθε περιφέρεια να κάνει την κατανομή αναλογικά στους νομούς και τους Δήμους με κριτήρια, τα οποία θα είναι αποδεκτά από όλους.Οι Θερμοπύλες

Αυτόν τον ευλογημένο τόπο που έχει γίνει γνωστός παγκοσμίως, ειδικά μετά την ταινία οι "300" εμείς έχουμε φροντίσει διαχρονικά να τον θάψουμε. Καταφέραμε να "κρύψουμε" ακόμα και το άγαλμα του Λεωνίδα, για να μην το βρίσκουν οι τουρίστες. Επίσης δεν αξιοποιήθηκαν ποτέ τα ιαματικά των Θερμοπυλών. Φανταστείτε τι θα είχαν κάνει οι Αμερικανοί αν είχαν στα χέρια τους αυτή την ιστορική περιοχή. Θα είχε μετατραπεί σε μια τεράστια "πολιτεία" που θα ήταν παγκόσμιος προορισμός με εκατομμύρια τουρίστες κάθε χρόνο, με ότι συνεπάγεται αυτό για την τοπική οικονομία.

Στο χώρο των Θερμοπυλών λειτουργεί ήδη μια δομή φιλοξενίας δυναμικότητας 500 ατόμων με πολύ καλές συνθήκες, σε σχέση με πολλές άλλες δομές, ανά τη χώρα. Επομένως ο Δήμος Λαμιέων έχει αναλάβει εδώ και καιρό το "βάρος" που του αναλογεί.

Αυτό που σχεδιάζει ο ΔΟΜ με την κυβέρνηση για επέκταση του camp, ώστε να χωράει τουλάχιστον δυο χιλιάδες άτομα, θα διχάσει ακόμα και τους ίδιους τους πρόσφυγες, αφού κάποιοι θα ξεσηκωθούν βλέποντας ορισμένους να είναι σε ξενοδοχείο και τους άλλους σε σκηνές και κοντέινερ.

Επίσης σύμφωνα με πληροφορίες του LamiaReport η συγκεκριμένη έκταση, περίπου 38 στρέμματα, που έχει επιλεγεί για να γίνει το νέο camp φιλοξενίας, έχει κηρυχθεί αναδασωτέα με ΦΕΚ. Πως είναι δυνατόν να γίνει εκεί νέο κέντρο φιλοξενίας?

Το ρεπορτάζ λέει ότι ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ) "τρέχει" ήδη διαγωνισμό για την εργολαβία του έργου, το οποίο σχεδιάζει να ξεκινήσει μέσα στον Οκτώβριο και να τελειώσει μέχρι τέλος του χρόνου.

Όσο είναι καιρός με ψυχραιμία, χωρίς ρατσιστικές συμπεριφορές και φασιστικές κορόνες, ας καθίσουν όλοι μαζί σε ένα τραπέζι και ας εκπονήσουν ένα ρεαλιστικό σχέδιο για την αντιμετώπιση του προσφυγικού, γιατί σε λίγο θα είναι πολύ αργά.


Δεν υπάρχουν σχόλια :