RAFALE – ΦΡΕΓΑΤΕΣ – ΤΟΡΠΙΛΕΣ – ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΠΟΛΛΑ…..

Το νέο εξοπλιστικό πρόγραμμα, λόγω του επείγοντος χαρακτήρα, πιθανότατα να εγκριθεί από το ΚΥΣΕΑ πριν από την υπογραφή της διμερούς Eλληνογαλλικής αμυντικής συνεργασίας, που σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται να υπογραφεί στις 10 Σεπτεμβρίου, σε ειδική τελετή, μεταξύ του Προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας και του Έλληνα Πρωθυπουργού.

Το νέο εξοπλιστικό πρόγραμμα, που θα εισηγηθεί ο Α/ΓΕΕΘΑ στο ΚΥΣΕΑ, θα περιλαμβάνει την αγορά 18 Μαχητικών Αεροσκαφών Rafale (10 καινούργια + 8 Μεταχειρισμένων Δωρεάν), την απόκτηση νέων Φρεγατών, τον πλήρη εκσυγχρονισμό των Φρεγατών τύπου ΜΕΚΟ, την αγορά Τορπιλών, καθώς και άλλα πυρομαχικά και άλλα οπλικά συστήματα και για τους τρεις κλάδους των Ε.Δ.

Το Μαχητικό Rafale είναι ένα σύγχρονο δικηνητήριο αεροσκάφος, με μεγάλη ακτίνα δράσεως, μεταφοράς σύγχρονου οπλισμού και με τελευταίας γενιάς αισθητήρες και ηλεκτρονικά, που δίνουν σαφές πλεονέκτημα στις Ελληνοτουρκικές αερομαχίες στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Στα οπλικά πλεονεκτήματα του Rafale είναι τα βλήματα MICA NG και Meteor [βλήματα αέρος-αέρος (αερομαχίες)], καθώς και οι κατευθυνόμενες βόμβες AASM της εκδόσεως των 2.200 λιβρών. Θα χρησιμοποιούν βλήματα SCALP-EG και Exocet.

Σχετικά με τις Φρεγάτες τύπου Belh@rra, το Πολεμικό Ναυτικό ζήτησε την εκτεταμένη αναβάθμιση του οπλισμού από την ναυπηγό εταιρεία Naval Group. Το κόστος για απόκτηση των δύο Φρεγατών Belh@rra φτάνει στα 2,2 με 2,5 δισ. ευρώ.
Στα επιχειρησιακά πλεονεκτήματα των Φρεγατών είναι και το πυραυλικό σύστημα Naval Cruise Missile (NCM) με βεληνεκές άνω των 1.000 χιλιομέτρων. Επίσης, κάθε Φρεγάτα θα φέρει και πυραύλους Exocet.

Το Υπουργείο Οικονομικών, έχει πάρει εντολή από τον Πρωθυπουργό, να δεσμεύσει άμεσα ένα ποσό περίπου στα 7 δισεκ. ευρώ, ώστε να χρηματοδοτηθεί το νέο εξοπλιστικό πρόγραμμα των Ενόπλων Δυνάμεων.

Το οικονομικό πακέτο για την προμήθεια των Rafale, έχει οροφή τα 2 δισεκ. ευρώ και η συμφωνία, περιέχει την δέσμευση της Γαλλίας, για άμεση άφιξη των πρώτων αεροσκαφών, σε Ελληνική Αεροπορική Βάση, αφού εκτιμάται, ότι το προσεχές διάστημα, είναι ιδιαίτερα κρίσιμο, επειδή αναμένεται η τουρκία, να κλιμακώσει τις προκλήσεις και απειλές της…..

Χρήστος Καπούτσης /

loading...