Οι Αμερικανοί ψάχνουν τρόπο να δώσουν στην Τουρκία τα F-35: «Είμαστε σύμφωνοι αν πουλήσετε σε τρίτη χώρα τους S-400»

Η αποβολή της Τουρκίας από τη λίστα των «παγκόσμιων εταίρων» παραγωγής των αμερικανικών μαχητικών F-35, έχει πολιτική, αλλά και οικονομική σημασία.

Βασικά αποδεικνύει την αποφασιστικότητα του Πενταγώνου να ωθήσει την σύμμαχό του στο ΝΑΤΟ, Τουρκία, να λάβει μια τελική απόφαση σχετικά με την προβληματική αγορά του ρωσικού συστήματος αεροπορικής άμυνας, S-400. Εάν το πράξει, θα επανέλθει στο πρόγραμμα παραγωγής των F-35. Διαφορετικά θα της επιβληθούν κυρώσεις.

Η συνεισφορά της Τουρκίας σε επίπεδο εξαρτημάτων των F-35 διακόπηκε μετά την παραλαβή των S-400, τον περασμένο Ιούλιο. Οι Αμερικανοί θύμωσαν όταν έγινε γνωστό ότι οι Τούρκοι δοκίμασαν το ρωσικό σύστημα σε αμερικανικά αεροπλάνα F-16. Ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι όσον αφορά τα F-35 και τη συμμετοχή της Τουρκίας.

Η Τουρκία με τη δικαιολογία της πανδημίας του κορωναϊού, δεν ενεργοποίησε ακόμα τους S-400. Όμως αυτό δεν σημαίνει ότι ο Ταγίπ Ερντογάν αποφάσισε να μην προκαλέσει άλλο την Ουάσιγκτον. Αντίθετα προτίθεται να συνεχίσει τη συνεργασία του με τον πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν.
Σύμφωνα με πληροφορίες η ενεργοποίηση του ρωσικού πυραυλικού συστήματος που είχε προγραμματιστεί για τον Απρίλιο, θα καθυστερήσει και άλλο. Η Τουρκία ελπίζει πως με τον τρόπο αυτό θα καθυστερήσουν οι κυρώσεις, που έχουν επανέλθει απειλητικά, αν και ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ συνεχίζει να καλύπτει τον φίλο του, όπως τον αποκαλεί, Ερντογάν.

Οι Αμερικανοί είπαν στους Τούρκους ότι ο μόνος τρόπος για να επανέλθουν στο πρόγραμμα των F-35, είναι να επιστρέψουν στους S-400 στη Ρωσία. Η Ουάσιγκτον θα δεχόταν να μεταφερθούν και σε τρίτη χώρα.

loading...