Γιατί σκάνε τα ρόδια και πώς το αντιμετωπίζουμε

Ένα φαινόμενο που πολλοί έχουμε συναντήσει στην καλλιέργεια της ροδιάς είναι το σκάσιμο των καρπών. Είναι πολύ συνηθισμένο, στις αρχές του φθινοπώρου, τα ρόδια να σκάνε λίγο πριν τα συγκομίσουμε από τις ροδιές μας. Το σκάσιμο των ροδιών μπορεί να έχει πολλά διαφορετικά αίτια και χρειάζεται ολοκληρωμένη αντιμετώπιση για να προστατέψουμε την παραγωγή μας. Ας δούμε αναλυτικά, τι ζημιά προκαλεί το σκάσιμο των ροδιών, σε ποιες αιτίες οφείλεται και πώς μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε για να απολαμβάνουμε υπέροχα ζουμερά ρόδια από τον κήπο μας.

Τι ζημιά προκαλεί το σκάσιμο των ροδιών;

Το σκάσιμο των ροδιών δημιουργεί σημαντική ζημιά στην παραγωγή, καθώς προκαλεί ανομοιόμορφη ωρίμανση των καρπών. Αρκετές φορές, το σκάσιμο των καρπών της ροδιάς, αποτελεί βασικό αίτιο δευτερογενών προσβολών από μυκητολογικές ασθένειες όπως η αλτερναρίωση, καθώς και από έντομα όπως η μελίγκρα. Αυτό έχει σαν άμεση συνέπεια, στις περισσότερες περιπτώσεις, η παραγωγή των ροδιών να υποβαθμίζεται ποιοτικά και να είναι ακατάλληλη για κατανάλωση.

Σε ποιες αιτίες οφείλεται το σκάσιμο στα ρόδια;

Το σκάσιμο των ροδιών οφείλεται σε μία ή παραπάνω αιτίες που έχουν σχέση τόσο με τις καλλιεργητικές εργασίες του ποτίσματος και της λίπανσης, καθώς και με τις κλιματολογικές συνθήκες που επικρατούν στις καλλιεργούμενες περιοχές. Ας δούμε λοιπόν αναλυτικά παρακάτω τις αιτίες που προκαλούν το σκάσιμο στα ρόδια:

– Έλλειψη νερού

Αν δεν ποτίζουμε τις ροδιές μας κατά την διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών, είναι πολύ πιθανό να έρθουμε αντιμέτωποι με το πρόβλημα του σκασίματος των ροδιών. Επίσης, τα ακανόνιστα ποτίσματα που κάνουμε στις ροδιές μας αποτελούν και αυτά βασική αιτία για να σκάνε τα ρόδια.

– Μεταβολές θερμοκρασίας και υγρασίας

Οι μεγάλες διακυμάνσεις θερμοκρασίας ημέρας-νύχτας κατά την περίοδο ταχείας αύξησης του ενδοκαρπίου (εσωτερικό του καρπού) στις αρχές του φθινοπώρου μπορεί να κάνουν να ρόδια μας να σκάσουν. Αντίστοιχα συμπτώματα σκασίματος των καρπών της ροδιάς παρατηρείται και με την απότομη μεταβολή υγρασίας μέσα στην ημέρα.

– Πρόβλημα με λίπανση

Η προσθήκη λιπασμάτων αζώτου και κυρίωα αμμωνιακών λιπασμάτων στις ροδιές κατά την διάρκεια της καρποφορίας τους προκαλεί σημαντική αύξηση του σκασίματος των καρπών. Ανάλογα φαινόμενα παρατηρούνται με την προσθήκη υψηλής ποσότητας κοπριάς στις ροδιές κατά την περίοδο του καλοκαιριού.

Πως αντιμετωπίζουμε το σκάσιμο των ροδιών;

Για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του σκασίματος ροδιών και για να εξασφαλίσουμε ποιοτική παραγωγή καρπών, είναι απαραίτητο να πάρουμε αρκετά μέτρα σε προληπτικό επίπεδο τα οποία αναφέρουμε αναλυτικά παρακάτω.

– Τακτικό πότισμα

Ποτίζουμε τακτικά τις ροδιές μας 1-2 φορές τη βδομάδα, κατά την διάρκεια του καλοκαιριού, ανάλογα τις θερμοκρασίες που επικρατούν και το έδαφος του κήπου μας. Εξασφαλίζουμε σταθερό ομοιόμορφο σύστημα ποτίσματος για τις ροδιές προτιμώντας το σύστημα με σταγόνες που παρουσιάζει αρκετά πλεονεκτήματα ως πορς την αποτελεσματικότητα καθώς και ως προς την εξοικονόμηση νερού.

– Προληπτικοί ψεκασμοί

Για την προληπτική αντιμετώπιση του σκασίματος των ροδιών, ψεκάζουμε προληπτικά στο φύλλωμα των δέντρων της ροδιάς, με υγρό οικολογικό λίπασμα ασβεστίου. Ο ψεκασμός της ροδιάς ξεκινά στά μέσα του καλοκαιριού, αρχές Ιουλίου, και επαναλαμβάνεται κάθε 15 μέρες, μέχρι τις μέσα του φθινοπώρου που συγκομίζουμε τα ρόδια.

– Κατάλληλη λίπανση

Αποφεύγουμε την όψιμη αζωτούχα (αμμωνιακή) λίπανση στις ροδιές, αφού έχουν δέσει τους καρπούς τους και επιλέγουμε βιολογικά λιπάσματα με υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο για την καλή ωρίμανση των καρπών.

Κι ένα μυστικό για το σκάσιμο των ροδιών

Σε ροδιές που διαθέτουν λιγοστό φύλλωμα, το φαινόμενο του σκασίματος των ροδιών ενισχύεται λόγω της σκλήρυνσης της φλούδας των καρπών από τα ηλιεγκαύματα.

loading...