Π. Μπάρκας: Θα χρειάζονται άδεια για να μιλούν ελληνικά τα μέλη της μειονότητας

Ανησυχητικά μηνύματα έρχονται από την Αλβανία σε ό,τι αφορά και την προώθηση των εφαρμοστικών διατάξεων του ν. 96/2017 «για την προστασία των εθνικών μειονοτήτων στην Αλβανική Δημοκρατία». 

Να θυμίσουμε ότι πολλά θα κριθούν από τους εφαρμοστικούς νόμους, που μπορεί να αλλοιώσουν και να ανατρέψουν το περιεχόμενο της νομοθεσίας για την προστασία των μειονοτήτων που στην Αλβανία αφορά κυρίως, λόγω του μεγέθους της, την ελληνική εθνική μειονότητα. 
Όπως κατήγγειλε ο ακτιβιστής της μειονότητας Παναγιώτης Μπάρκας, με τους νέους εφαρμοστικούς νόμους που προωθούνται θα απαιτείται… άδεια από τον δήμο για να μιλούν ακόμη και μεταξύ τους ελληνικά τα μέλη της μειονότητας. 
Μάλιστα, ενδεικτικό των προθέσεων της αλβανικής πλευράς είναι ότι ο αρμόδιος υπουργός Εσωτερικών Σαντέρ Λεσάι διοργάνωσε στρογγυλή τράπεζα για τη συζήτηση των θεμάτων αυτών και κυρίως για την εφαρμοστική διάταξη «για τον τρόπο χρήσης της γλώσσας των εθνικών μειονοτήτων στις σχέσεις μεταξύ των ατόμων που ανήκουν σε εθνικές μειονότητες και των θεσμών της τοπικής διοίκησης». 
Και φυσικά δεν κάλεσε τους φορείς της μειονότητας στη συζήτηση, αλλά εκπροσώπους των πιο ακραίων εθνικιστικών κύκλων της Αλβανίας, όπως οι Τζούφι, Μέμα, Κοτσάκι, Ταρίφα, και άλλους, που επιδόθηκαν σε προσπάθεια αμφισβήτησης της ιστορικής παρουσίας του Ελληνισμού στην Αλβανία και εξέπεμψαν έτσι ένα κλίμα αρνητικό, υποτίθεται, για την αναγνώριση των δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας. 
Με την εφαρμοστική διάταξη επιδιώκεται να επιτραπεί η χρήση της μητρικής γλώσσας μόνο σε περιφερειακές ενότητες που οι μειονοτικοί είναι το 20% του πληθυσμού. Φυσικά, στην Αλβανία έχουν γίνει αλχημείες με τη διοικητική διαίρεση και τους νέους δήμους, ώστε να περιορισθούν οι περιοχές που εκπληρώνεται αυτή η προϋπόθεση. 
Ενώ φυσικά δεν υπάρχει καμιά αντίστοιχη πρόβλεψη για τα μέλη της μειονότητας που ζουν διάσπαρτα στην Αλβανία… Ανοχή γιατί; 
Υπάρχει μια εξαιρετικά προκλητική ανοχή και σιωπή της Αθήνας απέναντι στην Αλβανία και αυτό προκαλεί πραγματικά ερωτηματικά. Δεν αρκεί να θέτει ο πρωθυπουργός όρους και προϋποθέσεις όταν αναφέρεται στην ευρωπαϊκή πορεία της Αλβανίας και μετά να μην ασχολείται κανείς με τα παιχνίδια του κ. Ράμα.

ΤΟ ΠΑΡΟΝ

https://www.paron.gr

loading...