Την ημέρα της υπογραφής της Συνθήκης της Λωζάνης ο Ερντογάν αποφάσισε να γίνει η πρώτη προσευχή στην Αγία Σοφία

Η τουρκική κυβέρνηση αποφάσισε την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί την Παρασκευή, μια απόφαση που δείχνει τα πραγματικά σχέδια της Άγκυρας  καθώς έχουν σκοπό την οικοδόμηση της μεγάλης και ισχυρής Τουρκίας.

Ο Ρ.Τ.Ερντογάν ανέφερε ότι η πρώτη προσευχή των μουσουλμάνων στην Αγία Σοφία θα γίνει στις 24 Ιουλίου ημέρα υπογραφής της Συνθήκης της Λωζάνης, προσθέτοντας μάλιστα τ’ ότι αυτό ήταν αποτέλεσμα της αποφασιστικότητας της, όπως ακριβώς και τ’ ότι έγινε στη Συρία και τη Λιβύη.

Και μπορεί από μόνη της η μετατροπή της Αγία Σοφίας σε τζαμί να είναι άκρως προκλητική για τους Έλληνες και για τον χριστιανισμό, όμως δεν είναι μόνο αυτή που θα έπρεπε να προβληματίζει.

Ο Ερντογάν μας έχει μάθει εδώ και χρόνια στ’ ότι θα πρέπει να δίνουμε προσοχή στις λεπτομέρειες. Μετά τα πανηγύρια των Τούρκων και την αμήχανη αντίδραση της Αθήνας και των Ευρωπαίων ο Τούρκος πρόεδρος ανακοίνωσε πως θα απευθύνει διάγγελμα το βράδυ της Παρασκευής.

Το διάγγελμα ήταν προγραμματισμένο για τις 20:53. Η επιλογή της ώρας μόνο τυχαία δεν ήταν, καθώς σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ συμβολίζει το έτος 2053 και την συμπλήρωση 600 ετών από την την άλωση της Κωνσταντινούπολης το 1453.

Έτσι λίγη ώρα αργότερα ανακοίνωσε ότι η πρώτη προσευχή είναι προγραμματισμένη για τις 24 Ιουλίου, επίσης η επιλογή της ημερομηνίας μόνο τυχαία δεν ήταν. Στις 24 Ιουλίου το 1923 υπογράφτηκε η Συνθήκη της Λωζάνης, συνθήκη που καθόρισε τα σημερινά σύνορα της Τουρκίας.

Στις 24 Ιουλίου 1923 υπογράφηκε η Συνθήκη της Λωζάνης. Έξι μήνες πριν, στις 30 Ιανουαρίου 1923, είχε υπογραφεί η ελληνοτουρκική σύμβαση, η οποία ρύθμιζε την ανταλλαγή των πληθυσμών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

Προβλεπόταν η υποχρεωτική ανταλλαγή μεταξύ των Ελληνορθόδοξων κατοίκων από την Τουρκία και των Μουσουλμάνων κατοίκων από την Ελλάδα. Αυτή η Σύμβαση θα ίσχυε τόσο για αυτούς που παρέμεναν στις εστίες τους, όσο και για εκείνους που είχαν ήδη καταφύγει στην ομόθρησκη χώρα. Μάλιστα, η ανταλλαγή ίσχυσε αναδρομικά για όλες τις μετακινήσεις που έγιναν από τη μέρα που κηρύχθηκε ο Α’ Βαλκανικός πόλεμος (18 Οκτωβρίου 1912). Από την ανταλλαγή αυτή εξαιρέθηκαν οι Έλληνες ορθόδοξοι από την Κωνσταντινούπολη, την Ίμβρο και την Τένεδο, καθώς και οι Μουσουλμάνοι από την Δυτική Θράκη.

Με αυτό τον τρόπο ο Ρ.Τ. Ερντογάν αμφισβητεί τα σύνορα του νέου τουρκικού κράτους και την υπογραφή του Κεμάλ Ατατούρκ. Με αυτό τον τρόπο θέτει υπό αμφισβήτηση τα συμφωνηθέντα για τα ελληνικά νησιά και την για Θράκη.

Παράξενο;

Εδώ και χρόνια η τουρκική κυβέρνηση αμφισβητεί με τις ενέργειες της τα εδάφη της Ελλάδας και προσπαθεί να «γκριζάρει» – έχοντας το ιστορικό των Ιμίων –  νησιά στο ελληνικό Αιγαίο.

Την ίδια ώρα ο Τούρκος πρόεδρος με τις τελευταίες δηλώσεις του έκανε λόγο για αποφασιστικότητα, ενώ δήλωσε ανοιχτά πως με την Αγία Σοφία η έγινε αυτό που ήθελε το έθνος του, κάτι που μάλιστα έγινε και στη Λιβύη και στη Συρία.

Το ερώτημα είναι… ποιο είναι το επόμενο βήμα της Άγκυρας;

Η Αθήνα δίνει «πάτημα» σε νέες ακόμα πιο προκλητικές ενέργειες όσο επιμένει σε άψυχες αντιδράσεις, περιμένοντας μόνο από τους «συμμάχους» να επέμβουν. Ελπίζουμε σε μια ηχηρή απάντηση, έστω και αργά, από την κυβέρνηση Μητσοτάκη και να μην επιμένει σε αντιδράσεις, παρόμοιες με τις δηλώσεις Ροζάκη.

loading...