Οι… μπούκλες στην υπηρεσία των εύκαμπτων οθονών! (Video)

Πως μια μπούκλα μαλλιών μπορεί να βοηθήσει στη δημιουργία έξυπνων συσκευών;
Επιστήμονες από το Queensland University of Technology και του Griffith University συνεργάστηκαν με ένα… κομμωτήριο στο Μπρισμπέιν με στόχο τη χρήση ανθρώπινων τριχών για την κατασκευή εύκαμπτων οθονών, οι οποίες στο μέλλον θα μπορούσαν να χρησιμοποιούνται σε «έξυπνες» συσκευές.

Ο αναπληρωτής καθηγητής Πρασάντ Σονάρ, ο καθηγητής Κεν Όστρικοφ και η ομάδα τους (QUT), μαζί με την καθηγήτρια Κιν Λι (Griffith University) ανέπτυξαν μια μέθοδο για τη μετατροπή των μπουκλών από ανθρώπινα μαλλιά σε νανοκουκκίδες άνθρακα, οι οποίες είναι μικροσκοπικές, ομοιόμορφες κουκκίδες ενός εκατομμυριοστού του χιλιοστού.

Ακολούθως έγινε ομοιόμορφη κατανομή των εν λόγω νανοκουκκίδων σε ένα πολυμερές όπου και σχημάτισαν «νανο-νησίδες», δηλαδή μικρές ομάδες από νανοκουκκίδες. Αυτές χρησιμοποιήθηκαν ως ένα ενεργό στρώμα σε συσκευές OLED (organic light-emitting diode).

Το αποτέλεσμα ήταν συσκευές που άναβαν με μπλε φως, με τη χρήση χαμηλής τάσης!

Όπως υποστηρίζει ο Σόναρ, η τεχνολογία αυτή θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σε διάφορες εφαρμογές, όπως οι «έξυπνες» συσκευασίες, πινακίδες ή ιατρικές συσκευές, αφού το υλικό δεν είναι τοξικό.

Το παράδειγμα που τράβηξε την προσοχή κατά την παρουσίαση, ήταν η δημιουργία «έξυπνων» μπουκαλιών γάλακτος, που θα ενημερώνουν τους καταναλωτές τους σε πραγματικό χρόνο για τη λήξη του!

Οι ανθρώπινες τρίχες αποτελούνται από πρωτεΐνες, μεταξύ των οποίων η κερατίνη που διασπάται υπό συνθήκες ελεγχόμενης θέρμανσης. Το υλικό που μένει μετά τη θέρμανση έχει άνθρακα αλλά και άζωτο στη μοριακή του δομή, κάτι που του προσδίδει καλές ηλεκτρονικές ιδιότητες.

loading...