Translate the article and read it to your Language

Ποιοι θα είναι με την Ελλάδα σε ένα θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο


Απομονωμένη η Τουρκία, παρ' όλο που τη βλέπουν "ισχυρή" οι αφελείς της χώρας μας
Ήταν ένα αρνητικό 24ωρο αυτό που πέρασε για τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν. Από μέγας διαπραγματευτής και κυρίαρχος του παιχνιδιού στη Διάσκεψη του Βερολίνου για το λιβυκό ζήτημα, βρέθηκε αντιμέτωπος με δύο διαψεύσεις και έλαβε δύο αυστηρά μηνύματα. Την ίδια στιγμή έχει σχεδόν καταρρεύσει και η ειρηνευτική διαδικασία καθώς έσπασε η εκεχειρία, οι συρράξεις συνεχίζονται.

*Η Ρώμη διέψευσε κατηγορηματικά τον Ερντογάν ο οποίος υποστήριξε ότι συζητάει με την Ιταλία για κοινές έρευνες και γεωτρήσεις στην ΑΟΖ Τουρκίας - Λιβύης, με βάση το μνημόνιο συνεργασίας που υπέγραψε με τον Σάρατζ το οποίο όμως δεν ενέκρινε η λιβυκή βουλή που ελέγχεται από τον στρατάρχη Χάφταρ. Άλλωστε πληροφορίες που επικαλείται το Newpost από διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι η τουρκο-λιβυκή ΑΟΖ περνάει και από τη Σικελία και την Λαμπεντούζα. Η Τουρκία δεν αναγνωρίζει υφαλοκρηπίδα στα νησιά. Ο Ντι Μάιο διέψευσε πριν από λίγες ημέρες και το Anadolou που τον εμφάνιζε να δηλώνει ότι ο αγωγός EastMed με Ελλάδα, Κύπρο και Ισραήλ θα αποτύχει, δεν είναι έργο οικονομικά βιώσιμο. Από την άλλη, όμως, η Ιταλία έχει καλές σχέσεις με την κυβέρνηση Σάρατζ με την οποία συνεργάζεται για το μεταναστευτικό. Προσφάτως ο Κόντε άνοιξε γέφυρες και με τον Χάφταρ που ελέγχει ένα μεγάλο μέρος των πετρελαιοπηγών. Το πλαίσιο των ιταλικών προθέσεων είναι θολό αναφορικά με τη στάση της σε μια στρατιωτική εμπλοκή Ελλάδας - Τουρκίας. Πιο πιθανό είναι το σενάριο της μη εμπλοκής.

*Ο Ερντογάν εισέπραξε διάψευση και από τον Λαβρόφ. Η πρεσβεία της Ρωσίας διέψευσε δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας «Σοζτζού» σύμφωνα με το οποίο πρώην αξιωματούχος του τουρκικού υπουργείου Άμυνας υποστήριζε ότι η Ρωσία ετοιμάζεται να αναγνωρίσει τη «Βόρεια Κύπρο» με αντάλλαγμα τη συνεργασία της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο. Και η θέση της Μόσχας, πάντως, είναι ασαφής σε ότι αφορά στο μνημόνιο για τουρκολιβυκή ΑΟΖ που θίγει τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα. Μισθοφόροι που πληρώνονται από ρώσικες πετρελαϊκές εταιρείες πολεμούν με τον Χαφτάρ αλλά ταυτόχρονα η Ρωσία διεκδικεί διαπραγματευτικό ρόλο στο λιβυκό ζήτημα και συνεργασία με τον Σάρατζ και την Τουρκία.

*Φρένο επιχείρησε να βάλει στην τουρκική προκλητικότητα το Στέϊτντιπάρτμεντ με αφορμή τις γεωτρήσεις που αρχίζει το «Γιαβούζ» στο γήπεδο 8, νότια της Λεμεσού. Ο Ερντογάν υποστηρίζει ότι ανήκει στους Τουρκοκύπριους και εφόσον βρεθούν ενεργειακά αποθέματα δεσμεύτηκε ότι θα ευεργετηθούν και οι Ελληνοκύπριοι, «κλέβοντας» στην ουσία το επιχείρημα που χρησιμοποιεί η Λευκωσία. «Μόνο η Κυπριακή Δημοκρατία μπορεί να διεκδικήσει θαλάσσια δικαιώματα από το έδαφος της Κύπρου» τόνισε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

*Την ώρα που ο Ερντογάν απειλεί με γεωτρήσεις και στην ελληνική ΑΟΖ με βάση το μνημόνιο με την Λιβύη, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο έστειλε επιστολή του στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στην οποία αναφέρει ότι:

«οι ΗΠΑ παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις στην περιοχή και μένουν σταθερές στην άποψη τους ότι αυτοί που έχουν συμφέροντα στην Ανατολική Μεσόγειο θα πρέπει να βρουν λύσεις με ειρηνικούς τρόπους σύμφωνα να το άρθρο 33 του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και να απέχουν από οποιαδήποτε πράξη ή δήλωση που θα μπορούσε είναι προκλητική».

Η ρεαλιστική προσέγγιση όμως οδηγεί στην εκτίμηση ότι καμία από αυτές τις θέσεις που εκφράστηκαν από Ρωσία, Ιταλία και Ουάσιγκτον δεν έστειλε μήνυμα στρατιωτικής εμπλοκής στην προάσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων τόσο της Κύπρου όσο και της Ελλάδας.

Ο πρέσβης επί τιμή Χρήστος Ζαχαράκης δήλωσε στους Αταίριαστους στον «Σκάι» ότι ευπρόσδεκτες είναι όλες αυτές οι δηλώσεις αλλά θα είχαν μεγαλύτερη σημασία εάν αναφέρονταν και σε κυρώσεις, τις συνέπειες που θα είχε η Τουρκία προβαίνοντας στις παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου. Εκτίμησε μάλιστα ότι «όταν υπάρξει η δράση θα είμαστε μόνοι» εννοώντας ένα θερμό επεισόδιο.

Τα νεύρα του σουλτάνου
Ο μεγάλος εκνευρισμός του Ερντογάν ουδείς μπορεί να προβλέψει που θα τον οδηγήσει. Ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος δήλωσε ότι δεν είμαστε πολεμοχαρείς αλλά εάν απειληθούν τα κυριαρχικά μας δικαιώματα η Ελλάδα θα απαντήσει με κάθε μέσον. Πληροφορίες του NEWPOST αναφέρουν ότι τόσο ο Έβρος όσο και τα νησιά ενισχύονται με στρατιωτικές δυνάμεις καθώς η κυβέρνηση θεωρεί πιθανό το ενδεχόμενο η Τουρκία να αυξήσει τις μεταναστευτικές ροές τις οποίες χρησιμοποιεί ως μοχλό πίεσης.

Στη μόνη χώρα στην οποία φαίνεται να ποντάρει η κυβέρνηση είναι η Γαλλία. Ο πρωθυπουργός στις 29 Ιανουαρίου θα βρίσκεται στα Ηλύσια Πεδία για ένα ακόμη τετ α τετ με τον Μακρόν. Ο Γάλλος πρόεδρος είναι ο μόνος ο οποίος διαμήνυσε ότι θα στείλει φρεγάτα εάν απειληθούν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας από τουρκικές γεωτρήσεις στην ΑΟΖ Τουρκίας - Λιβύης.

Δεν υπάρχουν σχόλια :