Βγήκαν χαρτιά και μολύβια για επικείμενο πόλεμο Ινδίας -Πακιστάν: Έρχεται το τέλος της ανθρωπότητας;

Ένας πυρηνικός πόλεμος ανάμεσα στην Ινδία και το Πακιστάν θα μπορούσε, μέσα σε διάστημα μικρότερο της μίας εβδομάδας, να προκαλέσει τον θάνατο από 50 έως 125 εκατομμυρίων ανθρώπων (περισσότερων από τους νεκρούς του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου) σύμφωνα με νέα έρευνα.

Όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα του Science Daily, η νέα έρευνα, που διεξήχθη από ερευνητές του Πανεπιστημίου του Κολοράντο στο Μπόλντερ και του Πανεπιστημίου Ρούτγκερς, εξετάζει ποιες θα ήταν οι συνέπειες μιας τέτοιας υποθετικής σύγκρουσης σε όλο τον κόσμο. Εκτιμάται πως Ινδία και Πακιστάν έχουν από 150 πυρηνικά όπλα περίπου- αριθμός που αναμένεται να αυξηθεί στα 200 μέχρι το 2025.

Ινδία

Πακιστάν

«Ένας τέτοιος πόλεμος δεν θα απειλούσε μόνο τις τοποθεσίες που θα στοχεύονταν από τις βόμβες, μα από όλο τον κόσμο» είπε ένας από τους ερευνητές, ο Άλαν Ρόμποκ, καθηγητής του Πανεπιστημίου Ρούτγκερς.

Σύμφωνα με τον Μπράιαν Τουν, του CU Boulder, εκ των συντελεστών της έρευνας που δημοσιεύτηκε στο Science Advances, ένας τέτοιος πόλεμος δεν θα σκότωνε απλά εκατομμύρια στην περιοχή, μα θα βύθιζε την υφήλιο σε μια περίοδο ψύχους- ίσως με θερμοκρασίες που δεν έχουν σημειωθεί από την τελευταία Εποχή των Παγετώνων και μετά.

Τα ευρήματα των ερευνητών έρχονται καθώς κλιμακώνονται και πάλι οι εντάσεις μεταξύ των δύο χωρών. «Ένας πόλεμος μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν θα διπλασίαζε τους ρυθμούς φυσιολογικών θανάτων στον κόσμο» υπογράμμισε ο Τουν, καθηγητής στο Εργαστήριο Ατμοσφαιρικής και Διαστημικής Φυσικής. «Θα ήταν ένας πόλεμος άνευ προηγουμένου για τα ανθρώπινα δεδομένα» είπε σχετικά, προσθέτοντας πως οι δύο χώρες «αυξάνουν ταχύτατα τα οπλοστάσιά τους…έχουν μεγάλους πληθυσμούς, οπότε πολλοί άνθρωποι απειλούνται από αυτά τα οπλοστάσια, και υπάρχει πάντα η ανεπίλυτη διένεξη για το Κασμίρ».

Στην εν λόγω μελέτη ο Τουν και οι συνάδελφοί του θέλησαν να βρουν πόσο καταστροφική θα μπορούσε να είναι μια τέτοια σύγκρουση- και για τον σκοπό αυτό αξιοποίησαν ένα μεγάλο εύρος στοιχείων, από προσομοιώσεις της ατμόσφαιρας του πλανήτη μέχρι αναφορές από τους βομβαρδισμούς της Χιροσίμα και του Ναγκασάκι το 1945.

Με βάση την ανάλυση αυτή, η καταστροφή θα λάμβανε χώρα σε διαφορετικά στάδια: Την πρώτη εβδομάδα της σύγκρουσης, εκτιμάται πως η Ινδία και το Πακιστάν μαζί θα εξαπέλυαν και πυροδοτούσαν περίπου 250 πυρηνικές κεφαλές. Αν και δεν είναι γνωστό πόσο ισχυρά είναι αυτά τα όπλα, εκτιμάται πως το καθένα από αυτά θα μπορούσε να σκοτώσει μέχρι και 700.000 ανθρώπους. Οι περισσότεροι από αυτούς, ωστόσο, δεν θα πέθαιναν από τις ίδιες τις εκρήξεις, αλλά από τις πυρκαγιές που θα ακολουθούσαν.

Για τον υπόλοιπο κόσμο, αυτό θα ήταν μόνο η αρχή: Οι ερευνητές υπολόγισαν πως ένας τέτοιος πόλεμος θα έστελνε περίπου 36 δισεκατομμύρια κιλά πυκνού, μαύρου καπνού στην ατμόσφαιρα του πλανήτη. Ο καπνός αυτός θα εμπόδιζε το φως του ήλιου να φτάσει στο έδαφος, προκαλώντας σημαντική πτώση της θερμοκρασίας για χρόνια. Θα ακολουθούσαν λιμοί σε όλο τον κόσμο, λόγω έλλειψης τροφίμων.

Αναλυτικότερα, όπως σημειώνεται σε σχετική ανάρτηση στην ιστοσελίδα του Πανεπιστημίου Ρούτγκερς, το ηλιακό φως που φτάνει στη Γη θα μειωνόταν 20%-35%, ψύχοντας την επιφάνεια κατά 2-5 βαθμούς Κελσίου. Η ανάπτυξη των φυτών θα μειωνόταν κατά 15%-30% στην ξηρά και στη θάλασσα κατά 5%-15%. Θα χρειάζονταν πάνω από 10 χρόνια για να «επουλωθούν» αυτές οι «πληγές», λόγω της παραμονής του καπνού στα ανώτατα επίπεδα της ατμόσφαιρας.

«Το πείραμά μας, που διεξήχθη με ένα προηγμένο μοντέλο του συστήματος της Γης, αποκαλύπτει μεγάλης έκτασης μειώσεις στην παραγωγικότητα των φυτών στην ξηρά και της άλγης στον ωκεανό, με επικίνδυνες συνέπειες για οργανισμούς υψηλότερα στην τροφική αλυσίδα, περιλαμβανομένων των ανθρώπων» είπε η Νικόλ Λοβεντούσκι, μία εκ των συντελεστών της έρευνας.

Ο Τουν αναγνωρίζει ότι η έκταση ενός τέτοιου πολέμου ίσως να είναι πολύ δύσκολο να γίνει αντιληπτή από το ευρύ κοινό, αλλά ελπίζει πως η μελέτη θα δείξει στον κόσμο πως το τέλος του Ψυχρού Πολέμου δεν εξαφάνισε τον κίνδυνο ενός παγκόσμιου πυρηνικού πολέμου.

https://www.pentapostagma.gr