Εφαρμογή ικανή να σταματήσει το γκράφιτι στην Ελλάδα:


Νικόλαος Σ. Στεργιάδης….
Για το βανδαλισμό του Ι.Ν. Αγ. Νικολάου Σπλάντζιας Χανίων ταυτοποιήθηκαν τρία μέλη Αθηναϊκής ομάδας γκράφιτι, ο ένας είναι φοιτητής του Πολυτεχνείου Κρήτης

Τον περασμένο Αύγουστο έγινε βανδαλισμός με γκράφιτι του Ιερού Ναού Αγ. Νικολάου Σπλάντζιας Χανίων, ενός θρησκευτικού και ιστορικού Μνημείου της Παλιάς Πόλης των Χανίων, χωρίς να γίνει σύλληψη των δραστών επ’ αυτοφώρω την ώρα της σχεδίασης των γκράφιτι. Η σχεδίασή τους δεν έγινε ως συνήθως με χρήση σπρέι χρώματος αλλά με ρευστή πίσσα που επαλείφθηκε έως τα πέντε μέτρα ύψος με ρολό βαφής σε κοντάρι (μέθοδος “roll up”). Με τα αποκρουστικά αυτά υπερμεγέθη γκράφιτι οι δράστες είχαν κύριο σκοπό να καθυβρίσουν ένα σύμβολο της Ορθοδοξίας και να πλήξουν το θρησκευτικό συναίσθημα των Χανιωτών.

Ο ειδεχθής αυτός βανδαλισμός δεν προκλήθηκε από γκραφιτάδες των Χανίων αλλά από “γκραφιτοτουρίστες”. Προκειμένου για τον εντοπισμό τους έγινε και πάλι εφαρμογή του πρότυπου “Μοντέλου αντιμετώπισης του προβλήματος των γκράφιτι”, το οποίο όπως είναι γνωστό έχει ήδη προκαλέσει εδώ και τρία έτη το σταμάτημα του γκράφιτι στα Χανιά. Τα αποτελέσματα ήταν και πάλι εντυπωσιακά αφού επετεύχθη η ταυτοποίηση των τριών ενήλικων δραστών σχεδιαστών γκράφιτι οι οποίοι τίθενται πλέον ενώπιον της Ελληνικής Δικαιοσύνης. Ο ένας από αυτούς είναι φοιτητής του Πολυτεχνείου Κρήτης και έχει το κωδικό όνομα SiB. Οι άλλοι δύο έχουν τα κωδικά ονόματα EINS και YMA. Όλοι είναι μέλη της Αθηναϊκής ομάδας γκράφιτι με το κωδικό όνομα HSB (High Style Bomber crew), η οποία σχετίζεται με Ανατολικές θρησκείες που αποτελούν τον πυρήνα της “Πανθρησκείας” της “Νέας Εποχής”. Αυτά τα κωδικά ονόματα σχεδίασαν επί του Ιερού Ναού. Ο συγκεκριμένος φοιτητής του Π.Κ. (SiB της HSB) τις ημέρες που ακολούθησαν του αναφερόμενου συμβάντος φαίνεται να καταλήφθηκε από καταστροφικό αμόκ αφού επιδίδονταν διαρκώς σε νέες φθορές με γκράφιτι στο κέντρο της πόλης. Επιβεβλημένη λοιπόν η δημοσιοποίηση της άποψης επί του θέματος του Πρύτανη του Π.Κ. και η διενέργεια των απαραίτητων ενεργειών εκ μέρους του για την αποφυγή της εμπλοκής του Ιδρύματος στο μέλλον σε πράξεις που πλήττουν την τοπική κοινωνία των Χανίων.

Εφόσον η ενημέρωση για το αναφερόμενο συμβάν ήταν άμεση θα μπορούσε να γίνει ακόμη και σύλληψη των δραστών εντός του χρονικού ορίου ισχύος του Αυτοφώρου και κανείς από τους δράστες δεν θα είχε προλάβει να φύγει από την Κρήτη. Εγκαινιάζεται λοιπόν τώρα μία νέα μέθοδος άμεσης ενημέρωσης για τα γκράφιτι. Στο τηλέφωνο με αριθμό κλήσης 6979822955 ο κάθε δημότης των Χανίων θα μπορεί να ενημερώνει άμεσα τηλεφωνικά ή με μήνυμα, ανώνυμα ή επώνυμα, σχετικά με το κτήριο ή τη διεύθυνση όπου έχει συμβεί κάποιο νέο περιστατικό φθοράς με γκράφιτι. Επισημαίνεται πως πλέον στα Χανιά λόγω της εφαρμογής του “Μοντέλου”, η Ποινική Δίωξη κάποιου γκραφιτά δεν προαπαιτεί υποβολή Μήνυσης με Παράβολο αλλά γίνεται Αυτεπάγγελτα, ενώ επίσης δεν υπάρχει πλέον “Αρχείο αγνώστων δραστών” για τους γκραφιτάδες, που σημαίνει πως υπάρχει πλέον η δυνατότητα διεκδίκησης αποζημίωσης για φθορές από γκράφιτι προηγούμενων ετών, ακόμα και με ομαδικές Αγωγές κατά των δραστών, ένα σημαντικό θέμα που θα κρίνει και την οργανωτική ικανότητα του εκ Κισάμου ορμώμενου νέου Δημάρχου Χανίων, για την οποία ήδη μας προδιαθέτει η σχέση του με τη διοργάνωση Φεστιβάλ (βλ. Google: ΓΚΡΑΦΙΤΙ ΚΙΣΑΜΟΥ).

Το πρότυπο “Μοντέλο αντιμετώπισης του προβλήματος των γκράφιτι” υλοποιεί την έκκληση πρώην Δημάρχου Χανίων “η τοπική κοινωνία να πάρει στα χέρια της το θέμα των γκράφιτι”. Η εφαρμογή του καθιστά τα Χανιά την πρώτη και μοναδική πόλη της Ελλάδος όπου το γκράφιτι είναι πλέον υπό έλεγχο. Το “Μοντέλο” αυτό είναι κατατεθειμένο στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Χανίων (Δικογραφία) και περιλαμβάνει τις απαραίτητες εξειδικευμένες μεθόδους απόκτησης και επεξεργασίας πληροφοριών, βάσει των οποίων έχει σχηματιστεί πλήρης λίστα με τα κωδικά ονόματα των ομάδων του γκράφιτι στα Χανιά μαζί με τα κωδικά ονόματα των μελών τους σχεδιαστών γκράφιτι, τα ονοματεπώνυμα αυτών και άλλα στοιχεία, λίστα η οποία επικαιροποιείται διαρκώς. Για το αναφερόμενο συμβάν απλά έγινε η αναγκαία επέκταση της αναζήτησης στοιχείων σε όλη την Ελλάδα ενώ εάν χρειαζόταν θα γινόταν επιπλέον επέκτασή της και εκτός Ελλάδος.

Ας ελπίσουμε πως το απόλυτα επιτυχημένο στην εφαρμογή του πρότυπο “Μοντέλο αντιμετώπισης του προβλήματος των γκράφιτι” θα υιοθετηθεί από την Ελληνική Αστυνομία ώστε να γίνει ευρεία εφαρμογή του προς τερματισμό του προβλήματος των φθορών από γκράφιτι σε μικρές και μεγάλες πόλεις σε όλη την Ελλάδα.

Νικόλαος Σ. Στεργιάδης