Ξεπουλιέται ένα αρχαίο ελληνικό όπλο υπερτεχνολογίας, του 400 π.Χ. κράνος με «μανίκια» και κανείς δεν κάνει τίποτα

Του Γιώργου Λεκάκη
Πρόκειται για ένα αρχαίο ελληνικό κράνος χαλκιδικού τύπου.
Ένα πολύ «ελκυστικό» αρχαίο όπλο υπερτεχνολογίας, του 400 π.Χ. κι αυτό γιατί είναι επάργυρο με «μανίκια»…
Το χαλκιδικού τύπου κράνος ήταν πολύ δημοφιλές στην Ελλάδα, τον 5ο και τον 4ο αιώνα π.Χ., καθώς όσα μέρη αποικίστηκαν από Έλληνες.
Το χαλκιδικού τύπου κράνος ήταν εξέλιξη του κορινθιακού κράνους, αλλά με βελτιώσεις στον σχεδιασμό, που έδιναν στον πολεμιστή καλύτερη ακοή και όραση, με ένα ελαφρύτερο και λιγότερο ογκώδες κράνος! Το συγκεκριμένο είναι ύψους 33,5 εκατ., διαστάσεων 22 x 14 εκατ. και βάρους 1,5 κιλό. Τα κράνη αυτά, συνήθως είχαν τρύπες σε κάθε μάγουλο ή αλλού, για να δεχθούν μια εσωτερική επένδυση, από δέρμα. Στολίδια, από χοντρές τρίχες (κορυθάλη) τοποθετούνταν συνήθως στην κορυφή του κράνους.
Μέχρι και επί Μεγάλου Αλεξάνδρου, το κράνος αυτό το φορούσαν ακόμη οι στρατιώτες, κυρίως οι οπλίτες, οι άνδρες του πεζικού που έφεραν μακρά δόρατα. Το κράνος αργότερα θα εξελιχθεί στο ατσάλινο κράνος, των κλασσικών στρατιωτών.

Τώρα, γιατί είπα πως είναι πολύ «ελκυστικό»: Διότι είναι σε καλή κατάσταση και έχει «μανίκια»… δηλ. προστατευτικά του μάγουλου με μεντεσέδες, που ακόμη λειτουργούν…

Το μη ελκυστικό είναι ότι δεν θα μάθουμε τίποτε άλλο γι’ αυτό, ούτε για τον οπλίτη που το φορούσε, καθώς είναι προϊόν αρχαιοκαπηλίας, και από «ιδιωτική Λονδίνο συλλογή, που σχηματίστηκε στην δεκαετία του 1980 στην αγορά της βρετανικής και ευρωπαϊκής τέχνης» (!!!) ξεπουλιέται από την Pax Romana Auctions, το Σάββατο, 10 Αυγούστου 2019, στο Λονδίνο…
Και το ανεκτίμητον… εκτιμάται 20.000 λίρες…

arxeion-politismou.gr

loading...