«Κόκκινη τράπεζα» ιδρύει η Πειραιώς: Μετακομίζουν 1300 εργαζόμενοι

Με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, καθώς και πριμ εννέα μισθών, θα μετακινηθούν οι 1.300 τραπεζοϋπάλληλοι της μονάδας RBU της Τράπεζας Πειραιώς στη νέα κοινή εταιρία που θα δημιουργήσει η Τράπεζα με την Intrum για τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων. Η νέα εταιρεία θα τεθεί σε λειτουργία τον Οκτώβριο και θα αναλάβει τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων της Τράπεζας, ύψους 27 δισ. ευρώ. Πρόκειται για το χαρτοφυλάκιο μη εξυπηρετούμενων δανείων που μέχρι σήμερα διαχειρίζεται το Recovery Banking Unit της Τράπεζας Πειραιώς, του οποίου οι δραστηριότητες και οι θέσεις εργασίας θα μεταφερθούν στη νέα εταιρεία.

Καθώς η μεταφορά θα γίνει στις 16 Σεπτεμβρίου, ο χρόνος μετρά αντίστροφα για την αποδοχή της πρότασης που έχει απευθύνει η Τράπεζα Πειραιώς στο προσωπικό της RBU.

H Τράπεζα Πειραιώς, σε συνεργασία με την ΟΤΟΕ και τον αντιπροσωπευτικό Σύλλογο Υπαλλήλων, έχει κάνει μακρά προεργασία ενόψει της λειτουργίας της νέας εταιρείας ούτως ώστε να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας και τα δικαιώματα των εργαζομένων που θα μεταφερθούν στο νέο σχήμα. Έτσι, σε μια συγκυρία δύσκολη για το μέλλον της απασχόλησης στον τραπεζικό κλάδο λόγω της συρρίκνωσης της δομής και των εργασιών των τραπεζών και της δημιουργίας νέων οργανισμών που θα διαχειρίζονται πλέον μέχρι πρότινος τραπεζική «ύλη», η Τράπεζα Πειραιώς διασφαλίζει πλήρως το εργασιακό μέλλον των υπαλλήλων της RBU.

Ειδικότερα, η μετακίνηση των 1.300 εργαζομένων στη νέα εταιρεία θα γίνει με τις ίδιου τύπου συμβάσεις εργασίας (αορίστου χρόνου), τα ίδια εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, τη διατήρηση επιμέρους σχέσεων με την Τράπεζα (π.χ. προνομιακά επιτόκια δανείων), ενώ ακόμη και χωροταξικά δεν θα υπάρξουν αλλαγές.

Πιο συγκεκριμένα, τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων διασφαλίζονται, όχι μόνο σήμερα αλλά και στο μέλλον, και θα ισχύουν όπως ακριβώς θα προβλέπεται στις εκάστοτε συλλογικές συμβάσεις των τραπεζοϋπαλλήλων. Πράγμα που σημαίνει ότι το προσωπικό που θα μεταφερθεί στη νέα εταιρεία δεν θα χάσει την ιδιότητα και το εργασιακό – ασφαλιστικό καθεστώς του τραπεζοϋπαλλήλου, αφού η ημερομηνία πρόσληψης στη νέα εταιρεία θα είναι η ημερομηνία που προσλήφθηκαν στην Τράπεζα, ενώ ο βαθμός, ο μισθός και τα ασφαλιστικά δικαιώματα που είχαν στην Τράπεζα θα παραμείνουν τα ίδια και στο νέο σχήμα. Ακολούθως, στο ακέραιο θα παραμείνουν όποια τραπεζοϋπαλληλικά προνόμια και παροχές είχαν (π.χ. πάσης φύσεως προϊόντα με προνομιακούς όρους και επιτόκια, πρόσθετες ομαδικές ασφαλίσεις για τους ίδιους και την οικογένειά τους κ.λπ.).

Σημειώνεται ότι οι εργαζόμενοι που θα μετακινηθούν θα λάβουν εγγυημένο μπόνους απόδοσης πέντε μισθών και επιπλέον τέσσερις μισθούς ως πριμ μετάβασης και παραμονής στο νέο σχήμα.

Στην ουσία, επομένως, το εργασιακό μέλλον των εργαζόμενων της RBU, κάθε άλλο παρά απειλείται, τουναντίον διασφαλίζεται σε έναν νέο εργοδότη και με πολύ ευνοϊκούς όρους και προοπτικές επαγγελματικής εξέλιξης. Όπως έχει ενημερώσει εκτενώς τους εργαζόμενους της RBU η διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς, αλλά και με την προσωπική επιστολή που τους απέστειλε την Παρασκευή ο Διευθύνων Σύμβουλος, Χρήστος Μεγάλου, η Intrum δεν είναι κάποιο fund με ευκαιριακό χαρακτήρα, αλλά μια εταιρεία διαχείρισης με ιστορία 100 ετών και μακροπρόθεσμη στρατηγική και παρουσία σε 24 χώρες, σε καμία από τις οποίες δεν έχει αποχωρήσει, απασχολώντας περισσότερους από 9.000 εργαζόμενους. Δουλεύοντας σε ένα τέτοιο οργανισμό, οι σημερινοί εργαζόμενοι της RBU θα έχουν κίνητρα αμοιβών και σημαντικές ευκαιρίες να εξελιχθούν επαγγελματικά διευρύνοντας την καριέρα τους.

Σημειώνεται ότι η αρχική διάρκεια ζωής της νέας εταιρείας Τρ. Πειραιώς – Intrum που έχει οριστεί στα 10 χρόνια, δεν σημαίνει ότι αυτή θα είναι και η διάρκεια του επαγγελματικού βίου όσων επιλέξουν να μεταβούν στο νέο σχήμα. Και αυτό, διότι το αντικείμενο της διαχείρισης των «κόκκινων» δανείων θα συνεχίσει να υφίσταται για πολύ περισσότερο χρονικό διάστημα, παρέχοντας στους εργαζόμενους που θα απασχοληθούν στον τομέα αυτό ευκαιρίες απασχόλησης και ανέλιξης.

Η προοπτική αυτή διασφαλίζεται αφενός από το γεγονός ότι τα επόμενα χρόνια θα αναπτυχθεί μια πολύ ζωηρή αγορά διαχείρισης NPLs με επίκεντρο τις τιτλοποιήσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων, αφετέρου από το ότι η Intrum εντάσσεται στους κορυφαίους servicers στην Ευρώπη. Δεδομένου του εύρους των εργασιών διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων που θα αναπτυχθούν με τις επικείμενες τιτλοποιήσεις, καθώς και τα σχήματα συλλογικής αντιμετώπισης του προβλήματος, αρχής γενομένης από το APS του ΤΧΣ (APS), η νέα εταιρεία θα διεκδικήσει σημαντικό μερίδιο αγοράς στη διαχείριση NPLs και οι ανάγκες της για προσωπικό θα είναι μάλλον αυξημένες και πάντως όχι μικρότερες των 1.300 ατόμων της RBU.

Είναι προφανές ότι μετά τη μεταφορά των δραστηριοτήτων της μονάδας RBU στη νέα εταιρεία, η δυνατότητα απορρόφησης πλεονάζοντος προσωπικού από την Τράπεζα Πειραιώς θα είναι εξαιρετικά περιορισμένη, αφού όλες ανεξαιρέτως οι τράπεζες είναι υποχρεωμένες να μειώσουν το προσωπικό τους. Ως εκ τούτου, μετά την 1η Οκτωβρίου οπότε θα λειτουργήσει πλήρως η νέα εταιρία με την Intrum, η Τράπεζα Πειραιώς θα επανεξετάσει τη στάση της, λαμβάνοντας υπόψη όλες τις εναλλακτικές επιλογές.

ΠΗΓΗ: capital.gr

loading...