ΟΛΑ ΟΣΑ ΣΥΝΘΕΤΟΥΝ ΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΤΕΛΟΥΣ ΤΟΥ ΣΟΥΛΤΑΝΙΣΚΟΥ

ΟΙ ΕΦΙΑΛΤΕΣ ΕΡΝΤΟΓΑΝ






Γράφει ο Λεωνίδας Κουμάκης

Οι επόμενες εβδομάδες θα είναι πολύ κρίσιμες για το μέλλον της Τουρκίας, την οικονομία της καθώς και τις γειτονικές χώρες

Οι ισλαμιστές του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν έμαθαν να χάνουν. Έμαθαν μόνο να κερδίζουν, θεμιτά ή αθέμιτα. Η εμμονή του Ερντογάν να επαναληφθούν οι δημοτικές εκλογές στην μεγαλύτερη πόλη της Τουρκίας είχε διπλό στόχο:

Να κερδηθεί χρόνος ώστε να κουκουλωθεί όπως-όπως το όργιο της πολιτικής και οικονομικής διαφθοράς που βασίλευε για ολόκληρες δεκαετίες στο πιο σημαντικό άντρο των ισλαμιστών και να προετοιμαστεί μεθοδικά η επανάκτηση του Δήμου της Πόλης από τα χέρια ενός απροσδόκητου αντιπάλου.

Η αδυναμία κάλυψης, με τις «παραδοσιακές» τεχνικές νοθείας, της μεγάλης διαφοράς προτίμησης υπέρ του Εκρέμ Ιμάμογλου, υποχρέωσε τον Τούρκο πρόεδρο να ακυρώσει δεκάδες προεκλογικές ομιλίες υποστήριξης του έμπιστου ταμία της «Φαμίλιας Ερντογάν» Μπιναλί Γιλντιρίμ, ώστε να μειωθεί η ένταση της προσωπικής ήττας ενός Προέδρου που συνήθισε, σαν σύγχρονος Βέγγος, να μετατρέπεται σε κομματάρχη του καθεστώτος σε προεκλογικές περιόδους.

Είναι εξαιρετικά πιθανό πως η πρώτη μεγάλη ήττα που υπέστη στην κάλπη ο Ρ.Τ. Ερντογάν δεν θα μείνει αναπάντητη: Όλος ο προϋπολογισμός του μεγαλύτερου δήμου της Τουρκίας πρέπει να «εγκριθεί» από τον ίδιο, οι κατηγορίες εναντίον του Εκρέμ Ιμάμογλου πως τάχα έχει «ελληνικές ρίζες» ήδη εμπλουτίστηκαν με ύποπτους ψιθύρους για την αντίδραση του την νύχτα του πραξικοπήματος ή με την αόριστη ρετσινιά πως τάχα «ευθυγραμμίζεται με τον Φετουλάχ Γκιουλέν».

Όλα αυτά, έξη μέρες πριν τις δημοτικές εκλογές και μάλιστα δια στόματος Ρ. Τ. Ερντογάν, δεν μπορεί να είναι συμπτωματικά. Άλλωστε ο ίδιος έχει κατ΄ επανάληψη δηλώσει πως «Όποιος κερδίζει την Κωνσταντινούπολη, κερδίζει την Τουρκία» και φυσικά δεν θα είναι καθόλου διατεθειμένος να αφήσει τον άγνωστο μέχρι χθες Ε. Ιμάμογλου να το πετύχει!

Οι δηλώσεις του έμπιστου ταμία της φαμίλιας πως «Η ψηφοφορία των δημοτικών εκλογών απέδειξε ότι η Τουρκική δημοκρατία λειτουργεί στην εντέλεια» ή τα συγχαρητήρια του Ρ.Τ. Ερντογάν για την νίκη του Εκρέμ Ιμάμογλου «σύμφωνα με ανεπίσημα αποτελέσματα», αποτελούν «στάχτη στα μάτια» που θυμίζουν τις δηλώσεις για την «ανεξαρτησία της Τουρκικής δικαιοσύνης» όταν άλλαξαν νύχτα τους δικαστές για να αφήσουν άρον-άρον ελεύθερο τον Αμερικανό πάστορα Άντριου Μπράνσον, τον Οκτώβριο του 2018.

Οι παλιοί και οι νέοι εφιάλτες του Ρ.Τ. Ερντογάν είναι πάρα πολλοί. Σίγουρα ο πιο «φρέσκος» ακούει στο όνομα του νέου (επί του παρόντος) Δημάρχου της Κωνσταντινούπολης. Αλλά και οι άλλοι εφιάλτες του, προκαλούν τρόμο:

Οι σχέσεις με τις ΗΠΑ, με αφορμή την αγορά του ρωσικού πυραυλικού συστήματος S-400. Από την μία πλευρά οι ΗΠΑ με συνεχείς και μονότονες προειδοποιήσεις επαναλαμβάνουν πως θα επιβληθούν επώδυνες κυρώσεις στην Τουρκία σε περίπτωση που παραλάβει το Ρωσικό πυραυλικό σύστημα.

Από την άλλη πλευρά, η απόλυτη βεβαιότητα του Ρ. Τ. Ερντογάν πως «δεν τρέχει τίποτα με τις Η.Π.Α.», όπως προκύπτει από τις συνεχείς δηλώσεις που κάνει:

«Αργά ή γρήγορα θα πάρουμε τα F-35» (20/5/2019),
«Θα παραλάβουμε κανονικά τους S-400, αν τολμάτε αντιδράστε» (4/6/2019),
«Έχουμε ήδη αγοράσει τους S-400» (13/6/2019),
«Δεν περιμένω οι ΗΠΑ να επιβάλλουν κυρώσεις στην Τουρκία» (21/6/2019).

Από κοντά και ο παρ΄ ολίγο «πραξικοπηματίας» Χουλουσί Ακάρ: «Τον Νοέμβριο αναμένουμε δύο F-35, οι S-400 αποτελούν τελειωμένη υπόθεση!» (23/5/2019).

Από που άραγε αντλεί την βεβαιότητα αυτή ο Ρ.Τ. Ερντογάν; Είναι απλά και μόνο θέμα διαπραγματευτικής τακτικής προκειμένου να αποσπάσει διάφορα «ανταλλάγματα»;

Ή μήπως ρισκάρει και πάλι αφού επαναλαμβάνει συνεχώς δηλώσεις που πιθανόν να διαψευστούν σε λίγες μέρες, όταν θα συναντηθεί με τον Αμερικανό Πρόεδρο στο περιθώριο της συνόδου της G-20 που έχει προγραμματιστεί για τις 28 και 29 Ιουνίου στην Ιαπωνία;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΟ ΟΙΜΟΣ-ΑΘΗΝΑ

loading...