Ο Τσίπρας στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης κι ο Μπόλαρης στην Ίμβρο

Το χάσμα που έχει ανοίξει, με δική της ευθύνη, με την Εκκλησία θα επιχειρήσει να αμβλύνει το επόμενο διάστημα η κυβέρνηση. Στο πλαίσιο αυτό, την προσεχή εβδομάδα αναμένεται μια καθοριστική
συνάντηση.

Η παρουσία του Αλέξη Τσίπρα στην Τουρκία για τη συνάντηση με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είναι μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία για τη συζήτηση με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο. Εδώ και καιρό το Φανάρι είχε αποστείλει αίτημα για ραντεβού αντιπροσωπείας με τον Ελληνα πρωθυπουργό, κάτι τέτοιο όμως δεν έτυχε θερμής ανταπόκρισης από την πλευρά του Μαξίμου.

Τώρα, ο πρωθυπουργός φαίνεται διατεθειμένος να καθίσει στο ίδιο τραπέζι με τον κ.κ. Βαρθολομαίο και να μιλήσουν για τα ζητήματα που έχουν προκύψει μετά την πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης να αλλάξει το καθεστώς των σχέσεων Εκκλησίας-Κράτους.

Σύμφωνα με πληροφορίες στις 6 Φεβρουαρίου θα γίνει αυτή η συνάντηση και μάλιστα στην Θεολογική Σχολή της Χάλκης στα Πριγκηπονήσια. Είναι ο πρώτος Έλληνας πρωθυπουργός μετά τον Ελευθέριο Βενιζέλο που θα επισκεφθεί την Χάλκη.

Όπως είπε στη δημοσιογράφο Μαρία Γιαχνάκη σε προσωπική συζήτηση, ο Ηγούμενος της Μονής της Αγίας Τριάδας και Μητροπολίτης Προύσης κ Ελπιδοφόρος «η μέρα αυτή θα είναι πολύ σημαντική λόγω της εορτής του Αγίου Φωτίου αλλά και γιατί μετά το 1933 επισκέπτεται για πρώτη φορά τη Χάλκη Πρωθυπουργός. Ο τελευταίος πρωθυπουργός ήταν ο Ελευθέριος Βενιζέλος».

Οι αλλαγές που θέλει να κάνει η ελληνική κυβέρνηση έχουν προκαλέσει τριβές στις σχέσεις, ενώ στο διάλογο που έχει αρχίσει φαίνεται πως έχει μπει ένα προσωρινό στοπ. Την ίδια ώρα συνεχίζονται μέσα σε κλίμα εσωστρέφειας οι διεργασίες σχετικά με τις προωθούμενες συνταγματικές αλλαγές για τις σχέσεις εκκλησίας-πολιτείας.

Το ταξίδι Μπόλαρη στην Ιμβρο

Την ίδια στιγμή, φαίνεται πως μέσα στο Μάρτιο, και συγκεκριμένα το διάστημα 4-6 Μαρτίου, ο υφυπουργός Εξωτερικών Μάρκος Μπόλαρης θα βρεθεί στην Ίμβρο, στη γενέτειρα του Οικουμενικού Πατριάρχη, προκειμένου να επισκεφθεί τα Ελληνικά σχολεία και τις εκκλησίες που έχουν κτισθεί με την μέριμνα του Οικουμενικού Πατριάρχη.

Αυτό το ταξίδι είναι ένα ακόμη δείγμα του ανοίγματος που επιχειρεί η κυβέρνηση προς το Φανάρι και προσωπικά προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη επιχειρώντας να μετριάσει τις αντιδράσεις των Κληρικών. Βέβαια, στο διάστημα του ενός μήνα πολλά μπορεί να γίνουν, καθώς η διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης θα έχει προχωρήσει.

loading...