Η ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ ΜΑΣ ΔΙΑ ΤΟΥ ΙΟΥΔΑ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΓΟΛΓΟΘΑ

Ο ΕΘΝΙΚΟΣ ΣΥΜΒΙΒΑΣΜΟΣ ΚΑΙ Η ΠΡΟΔΟΣΙΑ 




Γράφει ο Ηλίας Σταμπολιάδης

Όταν υπάρχει ένα πρόβλημα μεταξύ δύο κρατών μπορεί να λυθεί είτε με πόλεμο είτε με αμοιβαίο συμβιβασμό που προκύπτει από
διαπραγμάτευση.

Σε αυτές τις διαπραγματεύσεις ο καθένας προσπαθεί να κερδίσει όσα περισσότερα μπορεί αλλά πρέπει να γνωρίζει και τις πραγματικές ανάγκες αλλά και τα δικαιώματα του άλλου.

Υπάρχει για τον καθένα ένα μέγιστο όριο συμβιβασμού που μπορεί να ανεχθεί, ειδάλλως δεν μπορεί να επέλθει συμφωνία και το θέμα εκκρεμεί ή επέρχεται ρήξη εάν ο ένας από τους δύο αισθάνεται δυνατός ή υποστηριζόμενος για να επιβάλλει την θέληση του δια της βίας.

Στις ημέρες μας, για να αποφεύγονται τέτοιες ρήξεις, τα Ηνωμένα Έθνη υποδεικνύουν έναν αντικειμενικό διαπραγματευτή που γνωρίζει το πρόβλημα και τις κόκκινες γραμμές του καθενός και με βάση τις αρχές του διεθνούς δικαίου προσπαθεί να βρει τον καλύτερο δυνατό συμβιβασμό και για τους δύο.

Στην περίπτωση της διαπραγμάτευσης μεταξύ Αθηνών και Σκοπίων ας δούμε το θέμα της διαπραγμάτευσης, την ταυτότητα και τις θέσεις των δύο πλευρών, τα όρια τους αλλά και τον εντεταλμένο διαπραγματευτή.

Το θέμα είναι η ονομασία ενός από τα νέα κράτη που σχηματίστηκαν μετά την βίαιη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας από τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ.

Η Αθήνα εκπροσωπεί ένα ιστορικό έθνος  με πολλαπλή συμμετοχή στον σημερινό παγκόσμιο πολιτισμό στον οποίο προσέφερε όχι μόνο τις έννοιες της Ελευθερίας, της Δημοκρατίας και του Ορθού Λόγου, αλλά και την διάδοση του Χριστιανισμού.

Το γένος των Ελλήνων συντίθεται από διάφορες γεωγραφικές ομάδες, μέσα στον χώρο του σημερινού κράτους αλλά και εκτός αυτού,  που συνδέονται μεταξύ τους γενεαλογικά, ιστορικά, γλωσσικά, πολιτισμικά και κοσμοθεωρητικά (θρησκευτικά).

Είναι οι Αθηναίοι, οι Σπαρτιάτες, οι Θηβαίοι,  οι Κρήτες, οι Κύπριοι, οι λοιποί Νησιώτες, οι Μακεδόνες, οι Θεσσαλοί, οι Ηπειρώτες, οι Θράκες και οι Ίωνες. Η κάθε ομάδα έχει να επιδείξει και την δική της συμμετοχή στην ιστορία του έθνους.

Ειδικά για τους Μακεδόνες και την Μακεδονία είναι παγκοσμίως γνωστοί από την δράση του Φιλίππου στην Βόρεια Ελλάδα και του Μεγάλου Αλεξάνδρου που μετέδωσε τον Ελληνικό πολιτισμό στον τότε γνωστό κόσμο.

Σήμερα τα γεωγραφικά όρια της Μακεδονίας δεν ανήκουν μόνο στην Ελλάδα όπου κατοικούν οι κατά το γένος Έλληνες Μακεδόνες, αλλά ένα μέρος της ανήκει στην Βουλγαρία όπου κατοικούν Βούλγαροι και ένα άλλο, που αποτελούσε επαρχία της  Γιουγκοσλαβίας με πρωτεύουσα τα Σκόπια,  το οποίο κατοικείται ως επί το πλείστον από Σλάβους και Αλβανούς αλλά και Ρομά, Έλληνες και Τούρκους.

Τα Σκόπια γεωγραφικά εκπροσωπούν  το αποσχισθέν κομμάτι της Γιουγκοσλαβίας με το αρχικό όνομα Βαρδάρσκα που επί των ημερών του Τίτο και του Στάλιν μετονομάστηκε σε Μακεδονία για λόγους σκοπιμότητας ώστε να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα της ΕΣΣΔ στα Βαλκάνια. Η γεωγραφική αυτή περιοχή, που άλλοτε ήταν μέρος της Μακεδονίας του Φιλίππου,  αποτελείται κυρίως από τις επαρχίες της Παιονίας και της Δαρδανίας. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΟ ΟΙΜΟΣ-ΑΘΗΝΑ

loading...