Συμφωνία των Πρεσπών: Τι ακολουθεί μετά την κύρωσή της από τη Βουλή

Εξελίξεις φέρνει η κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών από τη Βουλή των Ελλήνων με 153 «ναι», η οποία έγινε έπειτα από μήνες αντιπαραθέσεων, «αναδιάταξη» του πολιτικού χάρτη της χώρας και
μια τεταμένη τριήμερη συζήτηση στην Ολομέλεια.

Και ενώ ακόμη η εγχώρια πολιτική σκηνή «βράζει», η διαδικασία για τα επόμενα βήματα της συμφωνίας έχουν ήδη αρχίσει να δρομολογούνται.

Αμέσως μετά από τη μαραθώνια κοινοβουλευτική διαδικασία που διήρκησε 38,5 ώρες, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος υπέγραψε τον κυρωτικό νόμο της συμφωνίας.

Μάλιστα, σε tweet του έγραψε: «Μόλις υπέγραψα τον κυρωτικό νόμο της ιστορικής Συμφωνίας των Πρεσπών. Η Ελλάδα πρωταγωνίστρια της ειρήνης και της σταθερότητας στα Βαλκάνια και την Ευρώπη. Νέα εποχή για τις σχέσεις μας με τους γείτονες μας».

Με αυτή την κίνηση, ξεκίνησε και η θεσμική διαδικασία για την πλήρη εφαρμογή των Πρεσπών και την αναγνώριση της γειτονικής χώρας ως Βόρεια Μακεδονία.

Μόλις η Συμφωνία των Πρεσπών καθαρογραφεί, θα επικυρωθεί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ενώ στη συνέχεια το υπουργείο Εξωτερικών θα ενημερώσει την κυβέρνηση της γειτονικής χώρας με ρηματική διακοίνωση.

Αμέσως μετά θα ενημερωθεί επίσημα το ΝΑΤΟ για την κύρωση της Συμφωνίας και θα υπογραφεί από τους μόνιμους αντιπροσώπους των 29 χωρών του ΝΑΤΟ το πρωτόκολλο εισδοχής. Στη συνέχεια το πρωτόκολλο εισδοχής στο ΝΑΤΟ θα αποσταλεί στα κράτη μέλη για να κυρωθεί.

Μετά και από αυτή την κύρωση θα τεθεί σε ισχύ και το νέο Σύνταγμα της γειτονικής χώρας, που πήρε το «πράσινο φως» από τους βουλευτές πριν την ψηφοφορία στην ελληνική βουλή.

loading...