«ΝΙΕΤ» απο την Ρωσία στην Τουρκική επιχείρηση ανατολικά του Ευφράτη

Τούρκοι αναλυτές παρακολουθώντας στενά την κατάσταση που επικρατεί τις τελευταίες ώρες στη Συρία, υποστηρίζουν πως η Τουρκία δεν θα μπορέσει να κάνει ούτε βήμα, αν δεν
πάρει το πράσινο φως από την Ρωσία.

Στην Τουρκία ξέρουν πολύ καλά πως πέτυχαν στο Άφριν επειδή τους επέτρεψαν οι Ρώσοι να κάνουν χρήση του αεροπορικού χώρου. Διαφορετικά χωρίς drones, χωρίς αεροσκάφη και ελικόπτερα…ακόμη θα πολεμούσαν . Οπότε αυτή την παραχώρηση είναι υποχρεωμένοι να επιδιώξουν να την αποσπάσουν και τώρα (αν δεν την έχουν ήδη αποσπάσει).   

Από τη μεριά της η Ρωσία διαμήνυσε μέσω της  Μαρίας Ζαχάροβα-εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ, πως είναι ανάγκη ο έλεγχος των περιοχών από όπου αποσύρονται οι ΗΠΑ να αφεθεί στην συριακή κυβέρνηση.

Το ρωσικό ΥΠΕΞ το πρωί της Τετάρτης, έκανε μια κρίσιμη ανακοίνωση. Η Ρωσία κοινοποιώντας την άποψη της για την διαδικασία μετά από την απόσυρση των ΗΠΑ, είπε: Οι συριακές αρχές πρέπει να θέσουν υπό τον έλεγχο τους τα εδάφη από όπου θα αποχωρήσουν οι Αμερικανοί. Ο έλεγχος των περιοχών από όπου αποσύρονται οι ΗΠΑ να αφεθεί στην συριακή κυβέρνηση
Ωστόσο ο ειδικός σε θέματα τρομοκρατίας και ασφάλειας Αμπντουλλάχ Αγάρ, ανέφερε πως η κίνηση των καθεστωτικών συριακών δυνάμεων να κινηθούν πριν από την επιχείρηση ανατολικά του Ευφράτη, είναι κάτι που πρέπει να αναλύσει καλά η Τουρκία.

Μιλώντας στην Γενί Σαφάκ, ο Αγάρ είπε πως και πριν από την επιχείρηση Ασπίδα Ευφράτη, εσκεμμένα είχαν δημοσιευτεί ειδήσεις του τύπου  ¨Στάλθηκαν στη περιοχή δυνάμεις υπαγόμενες στον Άσαντ¨, αλλά όπως είπε ¨ο συριακό καθεστώς εγκαταστάθηκε στην περιοχή, θέλοντας να κλείσει την προέλαση των ΤΕΔ. Θέλησε να δημιουργήσει την εντύπωση πως οι ΤΕΔ πλέον δεν μπορούν να επιχειρήσουν στην περιοχή. Αλλά η επιχείρηση στο Άφριν ολοκληρώθηκε με επιτυχία.

Πρέπει να υπάρξει συντονισμός με την Ρωσία

Ο Αγάρ είπε πως το βήμα των δυνάμεων του Άσαντ στην περιοχή δυτικά του Μένμπιτς,  ¨είναι μια προσβολή περιορισμού της Τουρκίας¨  και συνέχισε λέγοντας : ¨Μπορεί να εμπεριέχονται παγίδες. Μπορεί να αρχίσει μια διαδικασία κατά την οποία η Τουρκία μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπη με το συριακό καθεστώς και την Ρωσία. Το βήμα αυτό του καθεστώτος, είναι μια φωτογραφία που δείχνει πως η Τουρκία  πρέπει να συντονίσει την διαδικασία αυτή σε συντονισμό όχι μόνο με τις ΗΠΑ αλλά και με την Ρωσία. Ενδεχομένως η Ρωσία μας λέει πως ¨Εάν με ωθήσετε εκτός της διαδικασίας μπορεί να ενεργοποιηθεί άλλο σενάριο στο πεδίο¨. Το κενό στα ανατολικά του Ευφράτη πρέπει να γεμίσει σε συντονισμό με την Ρωσία¨.

Με πληροφορίες από τα tourkikanea

loading...