Οι κρίσιμοι πρώτοι μήνες του 2019 για την Εκκλησία

Η περίοδος των εορτών των Χριστουγέννων και η έλευση του νέου έτους «πάγωσαν» σε κάποιο βαθμό τις εξελίξεις στο μέτωπο της συνταγματικής αναθεώρησης και των αλλαγών στις σχέσεις
Εκκλησίας-Κράτους. Ωστόσο, οι πρώτοι μήνες του 2019 αναμένονται πολύ ενδιαφέροντες.

Μετά τον εορτασμό και των Θεοφανίων, η Εκκλησία της Ελλάδος καλείται να συνεχίσει στο δρόμο του διαλόγου που άρχισε μέσα στο Δεκέμβριο μετά την πρώτη συνεδρίαση της ειδικής επιτροπής. Πέρα από τις δικές της ενέργειες το ενδιαφέρον στρέφεται στις ενέργεια της Κυβέρνησης σε μια σειρά ζητημάτων.

Το πρώτο καυτό θέμα είναι οι 10.000 Ιερείς και το καθεστώς μισθοδοσίας. Η πρόταση για την έξοδο από το δημόσιο βρίσκει αντίθετη την Εκκλησία στο σύνολό της. Ωστόσο, η Κυβέρνηση μοιάζει να αναζητά τον τρόπο ώστε να κρατήσει ικανοποιημένες όλες τις πλευρές, αφού λόγω της προεκλογικής περιόδου θέλει να προχωρήσει σε προσλήψεις δημοσίων υπαλλήλων. Η Ιεραρχία όρισε κόκκινες γραμμές, και η μισθοδοσία του Κλήρου είναι η πιο κρίσιμη.

Στην Κυβέρνηση έχουν στραμμένο το ενδιαφέρον και στην αγωνία του Οικουμενικού Πατριαρχείου που έχει εκφράσει δύο φορές την αντίθεσή του στις φημολογούμενες αλλαγές. Η θρησκευτική ουδετερότητα είναι ένα επίμαχο σημείο, αφού ανατρέπει παραδόσεις και θεσμούς λένε Μητροπολίτες που εξαρχής εξέφρασαν έντονες διαφωνίες και προβληματισμούς για τον τρόπο με τον οποίο θα ερμηνευθεί η ουδετερότητα.

Από την άλλη, είναι και το ζήτημα της εκκλησιαστικής περιουσίας και το πώς θα γίνει η αξιοποίηση. Σύμφωνα με το σχέδιο της 6ης Νοεμβρίου, το Ταμείο θα αναλάβει τη διαχείριση και την αξιοποίηση των από το 1952 και μέχρι σήμερα ήδη αμφισβητούμενων μεταξύ Ελληνικού Δημοσίου και Εκκλησίας περιουσιών, αλλά και κάθε περιουσιακού στοιχείου της που εθελοντικά η ίδια η Εκκλησία θα θελήσει να παραχωρήσει προς αξιοποίηση.

Τα έσοδα θα επιμερίζονται κατά ίσο μέρος στην Πολιτεία και την Εκκλησία. Τα ανάλογα θα ισχύουν και για τις περιουσίες των επιμέρους μητροπόλεων, ήτοι των αμφισβητούμενων περιουσιών, αλλά και όσων εθελοντικά θα παραχωρήσουν στο ΤΑΕΠ.

πηγη

loading...