ΕΦΚΑ για 250.000 «µπλοκάκια» και ελεύθερους επαγγελµατίες

Ερχονται τα εκκαθαριστικά «ραβασάκια» του ΕΦΚΑ για το 2017 για 250.000 «µπλοκάκια» και ελεύθερους επαγγελµατίες που ασκούν παράλληλα µισθωτή δραστηριότητα.
Τα εκκαθαριστικά ειδοποιητήρια θα αναρτηθούν στον ατοµικό λογαριασµό των εν λόγω ασφαλισµένων το διήµερο 30 Νοεµβρίου-1η ∆εκεµβρίου.

Μαζί θα αναρτηθούν τα ειδοποιητήρια για τις τρέχουσες εισφορές Οκτωβρίου 2018, για τις οποίες δόθηκε χθες παράταση αποπληρωµής από τον ΕΦΚΑ έως την Παρασκευή 7 ∆εκεµβρίου. Τα τελευταία εκκαθαριστικά ειδοποιητήρια του 2017 αφορούν τον πληθυσµό των µη µισθωτών για τους οποίους εκκρεµούσε ο συµψηφισµός των εισφορών που πλήρωσαν πέρυσι µε βάση τα εισοδήµατα του 2016 (αρχικά οι εισφορές του 2017 είχαν πληρωθεί µε βάση τα εισοδήµατα του 2015).

Υπενθυµίζεται πως ο µεγάλος συµψηφισµός του 2017 ολοκληρώθηκε από τον Μάιο για 1,15 εκατοµµύριο ελεύθερους επαγγελµατίες, αυτοαπασχολούµενους και αγρότες που εµφανίζουν εισόδηµα αποκλειστικά από µη µισθωτή δραστηριότητα, αλλά εκκρεµούσε για όσους είναι µισθωτοί αλλά ασκούν παράλληλα ελεύθερο επάγγελµα.

Όπως ανακοίνωσε χθες ο ΕΦΚΑ, το διήµερο 30 Νοεµβρίου-1η ∆εκεµβρίου αναρτάται η εκκαθάριση εισφορών έτους 2017 ασφαλισµένων αγροτών, αυτοαπασχολούµενων και ελεύθερων επαγγελµατικών: Με παράλληλη άσκηση µισθωτής και µη µισθωτής δραστηριότητας – Υπαγόµενων στις διατάξεις του νόµου Κατρούγκαλου για τα «µπλοκάκια»- δελτία παροχής υπηρεσιών. ∆ικαιώµατα και ευεργετήµατα που συνδέονται µε την καταβολή των εισφορών παραµένουν ενεργά µέχρι την ηµεροµηνία αυτή (ρυθµίσεις, ασφαλιστική ενηµερότητα, ασφαλιστική ικανότητα).

Όσοι απασχολούµενοι δήλωσαν το 2016 υψηλότερα εισοδήµατα από το ελεύθερο επάγγελµα σε σύγκριση µε το 2015 θα λάβουν «ραβασάκια» από τον ΕΦΚΑ που θα τους καλούν να πληρώσουν τη διαφορά. Επιστροφή Αντίθετα, όσοι δήλωσαν το 2016 χαµηλότερα εισοδήµατα από το ελεύθερο επάγγελµα σε σύγκριση µε το 2015 θα δουν πιστωτικά ειδοποιητήρια και θα πρέπει να λάβουν πίσω στον τραπεζικό τους λογαριασµό τη διαφορά που δικαιούνται. Και στις δύο περιπτώσεις, η διαδικασία που θα ακολουθηθεί αναµένεται να είναι αντίστοιχη µε αυτήν που εφαρµόστηκε στην περίπτωση των αµιγώς µη µισθωτών.

Για τα χρεωστικά ειδοποιητήρια αναµένεται να προβλεφθούν δόσεις, ενώ για τα πιστωτικά ειδοποιητήρια προβλέπεται να δοθεί η δυνατότητα υποβολής αίτησης στον ΕΦΚΑ, ώστε το πιστωτικό υπόλοιπο να παραµείνει στον ασφαλιστικό τους λογαριασµό και να συµψηφίζεται µε µελλοντικές εισφορές, εφόσον οι ασφαλισµένοι δεν επιθυµούν να το λάβουν εφάπαξ στον λογαριασµό τους. Στην πρώτη και µεγάλη φάση των συµψηφισµών, περίπου 350.000 µη µισθωτοί είχαν πιστωτικό υπόλοιπο, επειδή είχαν πληρώσει περισσότερα σε εισφορές το 2017, από όσα αναλογούσαν στο εισόδηµα του 2016. Από αυτούς οι 160.000 υπέβαλαν την προβλεπόµενη αίτηση, ώστε το επιπλέον ποσό να παραµείνει στον ασφαλιστικό τους λογαριασµό και να συµψηφίζεται µε µελλοντικές υποχρεώσεις προς τον ΕΦΚΑ.Οι υπόλοιποι εισέπραξαν τα ποσά που δικαιούνται στον λογαριασµό τους.

 Στο µεταξύ, εντός των πρώτων µηνών του 2019 θα πρέπει να αναµένεται και ο νέος µεγάλος συµψηφισµός των εισφορών του 2018 µε βάση το εισόδηµα του 2017 που δηλώθηκε φέτος. Υπενθυµίζεται πως τον Φεβρουάριο αναµένονται και τα πρώτα ξεφούσκωτα «ραβασάκια» του ΕΦΚΑ µε τις νέες εισφορές που ψηφίστηκαν την προηγούµενη εβδοµάδα

πηγη

loading...