ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΕΝΗΛΙΚΕΣ ΚΑΝΟΥΝ ΧΡΗΣΗ ΜΑΡΙΧΟΥΑΝΑΣ σε ΠΟΛΙΤΕΙΕΣ ΤΩΝ ΗΠΑ ΟΠΟΥ ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΘΗΚΕ Η ΧΡΗΣΗ ΤΗΣ

Γράφει ο καθηγητής Κωνσταντίνος Τριανταφυλλίδης…

Στη χώρα μας επανήλθε το ζήτημα των ναρκωτικών με αφορμή δηλώσεις Υπουργών. Οι Κυβερνητικές προθέσεις, το έγκλημα στο νεκροταφείο κοπέλας από τοξικομανή πριν μερικές
εβδομάδες, καθώς και η πρόσφατη σύλληψη από την Αστυνομία διακινητών μεγάλων ποσοτήτων χασίς αποτελούν αφορμές για διάλογο και διαφωνία πάνω στο θέμα. Προς τούτο αναρτώ δύο άρθρα δημοσιευμένα σε έγκριτα επιστημονικά περιοδικά, τα οποία υποδεικνύουν ότι η χώρα μας μάλλον κινείται σε αντίθετη κατεύθυνση από την ταλαιπωρημένη από ναρκωτικά κοινωνία των Η.Π.Α.

Η χρήση της φαρμακευτικής κάνναβης νομιμοποιήθηκε στις μισές Πολιτείες των ΗΠΑ από το 1996 και στον Καναδά από το 2001. Ένα βήμα πιο κοντά στη νομιμοποίηση της φαρμακευτικής κάνναβης βρίσκεται και η Ελλάδα. Υπάρχουν άλλοι ειδικότεροι εμού να σχολιάσουν το θέμα. Παρόλα αυτά, παρουσιάζω τα αποτελέσματα δύο μελετών για τις δυσμενείς επιπτώσεις στη χρήση ναρκωτικών, π.χ. της μαριχουάνας που επέφερε η αλλαγή της νομοθεσίας στις ΗΠΑ. Πρόσφατο (13 Νοεμβρίου 2017) δημοσίευμα από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Columbia διερεύνησε (Impact of Medical Marijuana Laws on State-Level Marijuana Use by Age and Gender, 2004-2013. Prev. Sci.: 10.1007/s11121-017-0848-3) το θέμα. Σύμφωνα με το δημοσίευμα: Τόσο η καθημερινή χρήση της μαριχουάνας, όσο και τα ποσοστά χρήσης της αυξήθηκαν τόσο για τους άνδρες όσο και για τις γυναίκες ηλικίας 26 ετών και άνω στις Πολιτείες με νομιμοποίηση της ιατρικής χρήσης της μαριχουάνας για τα έτη 2004-2013. Ειδικότερα, σε Πολιτείες που τροποποιήθηκε η νομοθεσία για ιατρική χρήση της μαριχουάνας, η καθημερινή χρήση μαριχουάνας για άνδρες ηλικίας 26 ετών και άνω αυξήθηκε από 16,3% σε 19,1% και για γυναίκες από 9,2% σε 12,7%.
Η μελέτη καταγράφει επίσης αύξηση των ανδρών ηλικίας 18-25 ετών με καθημερινή χρήση μαριχουάνας σε σύγκριση με τις γυναίκες. Η καθημερινή χρήση ήταν γενικά υψηλότερη μεταξύ των ατόμων ηλικίας 18-25 ετών σε σύγκριση με τα άτομα ηλικίας 12-17 ετών και αυτά ηλικίας 26 ετών και άνω, ανεξάρτητα από τους νόμους της πολιτείας τους γύρω από τη μαριχουάνα. Σύμφωνα με τους συγγραφείς: “Η καθημερινή χρήση μαριχουάνας εγείρει ανησυχίες για την υγεία των εφήβων, καθώς ο εγκέφαλος δεν ωριμάζει πλήρως μέχρι την ηλικία των 25 ετών”.
Καθώς περισσότερες Πολιτείες και κράτη (όπως η Ελλάδα) θεσπίζουν νόμους νομιμοποίησης της χρήσης της κάνναβης και υπάρχουν περισσότερα διαθέσιμα δεδομένα, η έρευνα εξετάζει πλέον το πώς η νομιμοποίηση της θεραπευτικής, αλλά και της ψυχαγωγικής μαριχουάνας επηρεάζουν αλλαγές στη χρήση μαριχουάνας ή άλλων ναρκωτικών. Σε εργασίες αναφέρεται (Prior alcohol use enhances vulnerability to compulsive cocaine self-administration by promoting degradation of HDAC4 and HDAC5, Science Advances 01 Nov 2017: Vol. 3, no. 11, e1701682 και Probability and predictors of transition from first use to dependence on nicotine, alcohol, cannabis, and cocaine: Results of the National Epidemiologic Survey on Alcohol and Related Conditions (NESARC). Drug Alcohol Depend. 115, 120–130, 2011) ότι η προηγούμενη χρήση ΑΛΚΟΟΛΗΣ, ΝΙΚΟΤΙΝΗΣ και ΚΑΝΝΑΒΗΣ ενισχύει τον ΕΘΙΣΜΟ στη χρήση πιο σκληρών ναρκωτικών, π.χ. κοκαΐνης.

loading...