«Ήρθαμε να δείξουμε την τουρκική σημαία» – Στέλνουν και φρεγάτες – Ασάλευτο το Πολεμικό Ναυτικό (ΒΙΝΤΕΟ)

Το θρίλερ με το τουρκικό ερευνητικό σκάφος «Oruc Reis», που βρέθηκε να πλέει μέσα στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, θα συνεχιστεί, παρά το γεγονός πως το ερευνητικό σκάφος δείχνει να πλέει προς τα ανατολικά, ώστε να βγει (προσωρινά;) από την περιοχή ελληνικού συμφέροντος.

Στο σημείο βρίσκεται η ελληνική φρεγάτα  «Νικηφόρος Φωκάς», επιφυλακή είναι και η φρεγάτα «Σπέτσες», ενώ σπεύδει και η «Κουντουριώτης».

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος ενημέρωσαν στο Μαξίμου τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ότι το τουρκικό ερευνητικό Oruc Reis κινείται ανατολικά με κατεύθυνση εκτός ελληνικής υφαλοκρηπίδας, ωστόσο, υπάρχει έκδηλη ανησυχία.

Το πλοίο μπήκε στις 06:40 το πρωί εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, νότια της Μεγίστης, ανατολικά της Κρήτης και δυτικά της Κύπρου. Μαζί του ωστόσο ήταν δυο τουρκικά εμπορικά εφοδιαστικά πλοία και  παρακολουθείται  από την φρεγάτα «Νικηφόρος Φωκάς» που απέπλευσε από την Κάρπαθο.

Όπως μεταδίδεται, όμως, το Oruc Reis άπλωσε ξαφνικά δύο καλώδια μήκους 8 χιλιομέτρων, εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, στέλνοντας μήνυμα πως εδώ η Τουρκία θέλει και θα διεκδικήσει δικαιώματα στην περιοχή.

Και επαναλαμβάνουμε το τουρκικό σκάφος δεν κινήθηκε εκεί λόγω κακοκαιρίας.

Το αφήγημα περί λάθους πορείας του τουρκικού σεισμογραφικού στην ελληνική υφαλοκρηπίδα λόγω ακραίων καιρικών συνθηκών μόνο ρεαλιστικό δεν είναι, καθώς η Τουρκία είχε εκδώσει Navtex νωρίτερα αυτό το μήνα για σεισμικές έρευνες σε περιοχές μεταξύ Κύπρου και Κρήτης!!!

Συγκεκριμένα, η υπ’ αριθμ. 0114/20 τουρκική Navtex, δεσμεύει, από τις 14 Ιανουαρίου έως τα μεσάνυχτα της 10ης Απριλίου, μία περιοχή που βρίσκεται μεταξύ της Κύπρου και της Κρήτης, δυτικά/νοτιοδυτικά της Πάφου και απέναντι από την Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου. Σύμφωνα με την τουρκική υδρογραφική υπηρεσία, το «Oruc Reis» θα συνοδεύεται από δύο βοηθητικά σκάφη, το «Ataman» και το «Cengiz Han».

Αλλά και η NOTAM να μην υπάρχει υπάρχει διαβάστε ΕΔΩ τι γράψαμε νωρίτερα.

Εκτός των άλλων, την ελληνική πλευρά προβληματίζει το γεγονός ότι δίπλα στο τουρκικό πλοίο πλέουν τις τελευταίες ώρες δύο φρεγάτες του τουρκικού πολεμικού ναυτικού.

Η μία μάλιστα βρίσκεται σε απόσταση μόλις 2 μιλίων από το Oruc Reis, ενώ η δεύτερη έχει προσεγγίσει σε κοντινή απόσταση την ελληνική φρεγάτα «Νικηφόρος Φωκάς», η οποία εξακολουθεί να παρακολουθεί διακριτικά και από μία απόσταση 40 περίπου χιλιομέτρων την δραστηριότητα του τουρκικού ωκεανογραφικού.

Οι Τούρκοι φυσικά κάνουν σήμερα τους «ψόφιους κοριούς». Ωστόσο, η τουρκική προεδρία προέβη, σύμφωνα με το OPEN TV, την Πέμπτη, σε μία δήλωση, η οποία λέει το εξής:

«Σε μία περιοχή, στην οποία η ένταση έχει κλιμακωθεί, η Τουρκία έχει στείλει τέσσερα πλοία, δύο γεωτρύπανα και δύο ερευνητικά στην Ανατολική Μεσόγειο για να δείξει την τουρκική σημαία σε φίλους και εχθρούς».

Δείτε το ρεπορτάζ:

loading...