Χαλκός: Ένα μέταλλο που αφανίζει όλα τα μικρόβια!

Στην αρχαιότητα ο χαλκός αντιπροσώπευε για τους Αιγύπτιους την αιώνια ζωή, την υγεία και την ευημερία και χρησιμοποιούνταν για τη θεραπεία λοιμώξεων και την αποστείρωση του νερού.
Ο Ιπποκράτης αντιμετώπιζε με χαλκό (ή χαλκό και μέλι) ανοιχτές πληγές και δερματικά προβλήματα, ενώ Ρωμαίοι, Αζτέκοι, Πέρσες, Ινδοί και Μογγόλοι τον είχαν πρώτο και καλύτερο για έλκη και μολύνσεις. Άραγε πόσο χρήσιμο είναι σήμερα για την υγεία το παλαιότερο μέταλλο στην ιστορία του ανθρώπινου πολιτισμού;
Τα βακτήρια τον τρέμουν!
Ο χαλκός δεν κάνει μόνο για καλώδια και ηλεκτρομαγνητικές εφαρμογές, αλλά επίσης καταστρέφει (με ασφάλεια και απόλυτη επιτυχία) περισσότερο από το 99,9% όλων των βακτηρίων, ακόμα και τα πιο ανθεκτικά, όπως ο χρυσίζων σταφυλόκοκκος. Και όλα αυτά μέσα σε 10 λεπτά έως 2 ώρες, αρκεί οι ευαίσθητοι, βλαβεροί μικροοργανισμοί να έρθουν σε επαφή με την επιφάνειά του. Άρα υπερέχει και ξεχωρίζει, επειδή κανένα υλικό δεν μπορεί να πλησιάσει την αντιμικροβιακή αποτελεσματικότητά του. Ίσως γι’ αυτό στις επιδημίας χολέρας στο Παρίσι (1832-1852) οι εργαζόμενοι στον χαλκό είχαν ανοσία στην ασθένεια. Πολλά επίσης έχουν λεχθεί και για την έντονη αντικαρκινική του δράση, παρατηρημένη ήδη από το 1912 σε Γερμανία, Γαλλία και Αγγλία.
Κάνει τα μικρόβια… σουρωτήρι
Το κόκκινο μέταλλο έχει καταπλήξει τους επιστήμονες με τις ιδιότητές του, αφού σαρώνει στην κυριολεξία όποιον μολυσματικό παράγοντα βρεθεί στον δρόμο του. Ο τρόπος που το κάνει είναι εκπληκτικός. Πρώτα τρυπάει την εξωτερική μεμβράνη των βακτηρίων κάνοντάς την σαν… σουρωτήρι και στη συνέχεια τα εμποδίζει να τραφούν και να πολλαπλασιαστούν ή έστω να επισκευάσουν τη χαλασμένη μεμβράνη τους.
Πιάσε χαλκό και μη φοβάσαι
Ο χαλκός έχει χρησιμοποιηθεί για αιώνες από τους ανθρώπους σε πολλές εφαρμογές. Η λατινική ονομασία του cuprum (αρχικά сyprium = από την Κύπρο) του δόθηκε επειδή βρισκόταν σε αφθονία στην Κύπρο. Σήμερα στα νοσοκομεία πολλών χωρών (και της Ελλάδας) χρησιμοποιείται ο λεγόμενος αντιμικροβιακός χαλκός που αποτελείται από διάφορα ανθεκτικά κράματα του μετάλλου. Όπως υποστηρίζει μάλιστα ο καθηγητής μικροβιολογίας Bill Keevil, πρόεδρος Περιβαλλοντικής Υγείας στο πανεπιστήμιο του Southampton, η τοποθέτηση επιφανειών από χαλκό επάνω σε αντικείμενα που αγγίζουμε καθημερινά μέσα σε δημόσια κτίρια και οχήματα μαζικής μεταφοράς (π.χ. χειρολαβές, πόμολα και διακόπτες) θα μπορούσε να μειώσει την ταχεία παγκόσμια διάδοση των πολυανθεκτικών μικροβίων.
Όχι στο μαγείρεμα – ναι στο νερό
Αντίθετα, το μαγείρεμα σε σκεύη από χαλκό (μπακίρια) είναι επικίνδυνο για την υγεία. Η χρήση τους έχει εγκαταλειφθεί επειδή, όταν ο χαλκός έρθει σε επαφή με όξινες τροφές σε υψηλές θερμοκρασίες, ενδέχεται να διαβρωθεί και να μολύνει το φαγητό με τοξικά οξείδια που προκαλούν δηλητηρίαση. Έτσι σήμερα τα σπάνια πλέον χάλκινα σκεύη καλύπτονται με επίστρωση είτε κασσίτερου (γανώνονται) είτε ανοξείδωτου χάλυβα. Όμως ο χαλκός και τα κράματά του όχι μόνο δε μολύνουν το πόσιμο νερό αλλά το αποστειρώνουν κιόλας, γι’ αυτό και χρησιμοποιούνται στα δίκτυα υδροδότησης.
loading...

1 thought on “Χαλκός: Ένα μέταλλο που αφανίζει όλα τα μικρόβια!

  1. Η ΓΝΩΣΗ ΤΟΥ ΧΑΛΚΟΥ ΩΣ ΜΙΚΡΟΒΙΟΚΤΟΝΟΥ, ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΑΡΧΑΙΗ- ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΑΙ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΙΛΙΑΔΑ :

    Ο ΑΧΙΛΛΕΑΣ, ΦΡΟΝΤΙΖΕΙ ΕΝΑΝ ΤΡΑΥΜΑΤΙΑ, ΞΥΝΟΝΤΑΣ ΕΠΑΝΩ ΣΤΗΝ ΠΛΗΓΗ ΤΟ ΧΑΛΚΙΝΟ ΔΟΡΥ ΤΟΥ !

    Ο ΧΑΛΚΟΣ ΕΜΠΟΔΙΖΕ ΑΠΟ ΑΡΧΑΙΟΤΑΤΩΝ ΧΡΟΝΩΝ ΤΗΝ ΕΞΑΠΛΩΣΗ ΟΠΟΙΟΥΔΗΠΟΤΕ ΜΥΚΗΤΑ ΚΑΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΟ ΗΞΕΡΑΝ…

    ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΧΟΡΗΓΟΥΝ ΧΑΠΙΑ ΧΑΛΚΟΥ. ΣΙΓΑ ΤΗΝ ΑΝΑΚΑΛΥΨΗ ΠΟΥ ΚΑΝΑΤΕ, ΕΣΕΙΣ ΟΙ ΥΠΟ-ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΤΩΝ ΜΕΤΑΛΛΑΓΜΕΝΩΝ ….

    Η ΙΛΙΑΔΑ ΚΑΙ Η ΟΔΥΣΣΕΙΑ, ΚΑΤΗΓΟΡΗΘΗΚΑΝ ΒΑΝΑΥΣΑ ΚΑΙ ΒΑΡΒΑΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΕΒΡΑΪΚΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ Α-ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΚΕΝΤΡΙΚΟ
    ΙΣΡΑΗΛΙΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ (Κ.Ι.Σ) ΩΣ ΔΗΘΕΝ…ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ. ΕΣΕΙΣ ΟΜΩΣ ΕΙΣΘΕ ΟΙ ΠΑΛΙΟ- ΠΛΑΣΤΟΓΡΑΦΟΙ!

    ΚΑΙ ΜΕΛΕΤΩΝΤΑΣ ΑΥΤΑ ΤΑ ΔΗΘΕΝ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ, ΕΓΙΝΑΝ ΟΙ ΜΕΓΑΛΕΣ ΑΝΑΚΑΛΥΨΕΙΣ ΚΑΙ ΟΙ ΕΦΕΥΡΕΣΕΙΣ, ΠΟΥ ΕΒΓΑΛΑΝ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΤΗΝ ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΣΚΟΤΟΣ ΤΟΥ ΜΕΣΑΙΩΝΑ, ΠΡΟΣ ΜΕΓΑΛΗΝ ΑΠΕΛΠΙΣΙΑΝ ΤΩΝ ΕΒΡΑΙΩΝ, ΠΟΥ ΗΘΕΛΑΝ ΚΑΙ ΘΕΛΟΥΝ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΑΝΑΠΗΡΟΥΣ !

    ΠΟΙΟΣ ΑΝΕΚΑΛΥΨΕ ΤΗΝ ΑΝΤΑΡΚΤΙΚΗ κ.κ. ΤΟΥ Κ.Ι.Σ ?? ΟΙ Α Ρ Γ Ο Ν Α Υ Τ Ε Σ !! ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΗΣ :

    " ….ΚΑΙ ΝΟΤΙΟΥ ΝΙΦΟΕΣΣΑΝ ΥΠΟ ΚΛΙΣΙΝ ΑΙΓΟΚΕΡΗΟΣ !"

    ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ : "ΚΑΙ ΕΙΣ ΤΗΝ ΧΙΟΝΟΣΚΕΠΗ ΓΗΝ ΤΟΥ ΝΟΤΙΟΥ ΗΜΙΣΦΑΙΡΙΟΥ ,ΚΑΤΩ ΤΟΥ ΤΡΟΠΙΚΟΥ ΤΟΥ ΑΙΓΟΚΕΡΩ… "

    ΕΙΠΑΤΕ ΤΙΠΟΤΕ ΕΒΡΑΪΚΑ ΠΡΑΚΤΟΡΙΑ ?

    ΓΙ' ΑΥΤΟ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΑΤΕ ΤΗΝ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΜΑΣ ΔΙΑ ΡΟΠΑΛΟΥ….

    ΤΑ ΑΧΡΑΝΤΑ ΜΥΣΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΚΑΙ Η ΑΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΗΣ, ΕΙΝΑΙ Η ΥΠΕΡΟΧΗ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΚΑΙ Η ΥΠΕΡΟΧΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΑΣ, ΠΟΥ ΧΑΝΕΤΑΙ ΣΤΑ ΒΑΘΗ ΤΩΝ ΧΙΛΙΕΤΗΡΙΔΩΝ !!!

    ΓΙΑΤΙ ΑΡΝΕΙΣΘΕ ΝΑ ΧΡΟΝΟΛΟΓΗΣΕΤΕ ΤΟΝ ΤΡΩΪΚΟ ΠΟΛΕΜΟ ? ΕΟΕΙΔΗ ΟΙ ΕΒΡΑΙΟΙ ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΑΝ ΚΑΝ ΣΤΟΝ ΑΡΧΑΙΟ ΕΚΕΙΝΟ ΚΟΣΜΟ ΕΤΣΙ??

    Ο ΓΙΓΑΣ ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΟΛΕΜΙΣΤΗΣ, Ο Α Ι Α Σ, ΣΑΣ ΔΙΝΕΙ ΤΗΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ – ΧΑΣΤΟΥΚΙ ΕΒΡΑΪΚΑ ΠΡΑΚΤΟΡΙΑ :

    Ο ΓΙΓΑΝΤΑΣ Α Ι Α Σ, ΕΙΧΕ ΥΨΟΣ 4, 3 ΜΕΤΡΑ, ΟΠΩΣ ΠΕΡΙΓΡΑΦΕΙ Ο ΙΣΤΟΡΙΚΟΣ ΠΑΥΣΑΝΙΑΣ !

    ΣΥΝΕΠΩΣ Ο ΤΡΩΪΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ, ΕΓΙΝΕ ΠΟΛΥ- ΠΟΛΥ ΠΡΙΝ, ΤΟΤΕ ΠΟΥ ΣΥΝΥΠΗΡΧΑΝ ΟΙ ΓΙΓΑΝΤΕΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΠΛΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ.

    Ο ΤΡΩΪΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ, ΕΓΙΝΕ ΣΤΗΝ ΠΑΛΑΙΟΛΙΘΙΚΗ ΕΠΟΧΗ, ΤΟΤΕ ΠΟΥ ΥΠΗΡΧΑΝ ΟΙ ΓΙΓΑΝΤΕΣ κ.κ. ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ-ΠΡΑΚΤΟΡΕΣ ΤΩΝ ΕΒΡΑΙΩΝ!

    ΑΛΛΑ ΕΠΕΙΔΗ ΤΟΤΕ ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΑΝ ΟΥΤΕ ΕΒΡΑΙΟΙ, ΟΥΤΕ Ο ΕΒΡΑΙΟΣ ΘΕΟΣ ΙΕΧΩΒΑΣ- ΓΙΑΧΒΕ, ΠΟΥ ΔΟΛΟΦΟΝΗΣΕ ΤΗΝ ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΕΠΙΒΛΗΘΕΙ, Η ΧΡΟΝΟΛΟΓΗΣΗ ΤΟΥ ΤΡΩΪΚΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ "ΤΑΚΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ " ΣΤΟ 1.200 π. Χ, ΓΙΑΤΙ ΤΟΤΕ ΕΜΦΑΝΙΣΘΗΚΑΝ ΟΙ ΕΒΡΑΙΟΙ ΜΕ ΤΟΝ ΙΕΧΩΒΑ, ΤΟΝ ΤΥΡΑΝΝΟ ΘΕΟ ΤΟΥΣ !

    Η ΙΛΙΔΑΔΑ ΚΑΙ Η ΟΔΣΣΕΙΑ, ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΟΝΑΙ ΣΕ ΟΛΟΚΛΗΡΟΝ ΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ ΩΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΣΥΓΓΡΑΜΜΑΤΑ, ΠΛΗΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ, ΟΠΟΥ ΤΟ ΕΒΡΑΪΚΟ ΠΑΡΑΚΡΑΤΟΣ, ΠΟΥ Δ Ε Ν ΠΛΗΡΩΝΕΙ ΦΟΡΟΥΣ, ΚΑΤΕΧΕΙ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ Α- ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΔΑΣΚΕΙ ΑΠΑΤΕΣ ΓΙΑ… ΑΛΗΘΕΙΕΣ !

    Η ΙΛΙΑΔΑ ΚΑΙ Η ΟΔΥΣΣΕΙΑ, ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΝΑ ΤΗΝ ΔΙΑΒΑΖΟΥΝ ΣΥΝΕΙΔΗΤΑ, ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΑΚΑΛΥΨΟΥΝ ΠΟΣΟ ΣΠΟΥΔΑΙΟΙ ΥΠΗΡΞΑΝ ΟΙ ΣΥΚΟΦΑΝΤΗΜΕΝΟΙ ΤΟΥΣ ΠΡΟΓΟΝΟΙ, ΑΠΟ ΤΟ ΕΒΡΑΪΚΟ ΜΙΣΕΛΛΗΝΙΚΟ ΙΕΡΑΤΕΙΟ, ΠΟΥ ΜΑΣ ΔΟΥΛΟΠΟΙΗΣΕ.

    ΕΝΑ ΕΘΝΟΣ, ΓΙΑ ΝΑ ΠΡΟΟΔΕΥΣΕΙ, ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΥΠΕΡΗΦΑΝΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΡΙΖΕΣ ΤΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΠΡΟΓΟΝΟΥΣ ΤΟΥ !

    ΟΙ ΕΒΡΑΙΟΙ ΑΥΤΟ-ΑΠΟΚΑΛΟΥΝΤΑΙ ΩΣ ΔΗΘΕΝ …." ΠΕΡΙΟΥΣΙΟΣ ΛΑΟΣ ".

    ΑΛΛΑ Ο ΜΟΝΑΔΙΚΟΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΟΣ ΛΑΟΣ ΣΕ ΟΛΟΚΛΗΡΟΝ ΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ ΗΤΑΝ ΚΑΙ ΘΑ ΕΙΝΑΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΠΟΥ ΑΛΥΣΣΟΔΕΣΑΝ ΣΤΟ ΕΒΡΑΪΚΟ ΣΦΑΓΕΙΟ!

    ΕΙΘΕ ΝΑ ΠΑΛΑΙΨΟΥΜΕ ΓΙΑ ΝΑ ΕΠΑΝΑΦΕΡΟΥΜΕ ΤΗΝ ΓΛΩΣΣΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΑΣ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ.

    ΣΤΟ ΧΕΡΙ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ.

    ΑΓΓΕΛΙΚΗ

Comments are closed.