Π. Νεάρχου (πρέσβης ε.τ.): Η Ελλάδα διακατέχεται από το σύνδρομο της φοβίας για να μην έχουμε κρίση

Αποκωδικοποίηση των κινήσεων του Ερντογάν έκανε ο πρέσβης επί τιμή, κ. Περικλής Νεάρχου στον Γ. Τράγκα, αναφέροντας τι θέλει να κάνει ο Τούρκος πρόεδρος μέχρι το 2023.

Συγκεκριμένα είπε τα εξής: «Η σύγκρουση με την Τουρκία είναι μακροπρόθεσμη. Ο Ερντογάν θέλει μέχρι το 2023 να έχει εκπληρώσει κάποιους από τους στόχους του “εθνικού συμβολαίου” δηλαδή να ανατρέψει όπως έχει πει την συμφωνία των Σεβρών. Με τις ενέργειες του προσπαθεί να προκαταλάβει την ενεργειακή “έκρηξη” που γίνεται στην Κύπρο και την Ελλάδα. Η πολιτική του είναι επεκτατική. Όπως και στην Κύπρο θέλει να κάνει γεωτρήσεις για να την εκβιάσει προκειμένου να έχει συμμετοχή στην συνδιαχείριση όλων των κοιτασμάτων, την ίδια πολιτική ασκεί και προς την Ελλάδα. Ο Ερντογάν ισχυρίζεται ότι τα νησιά δεν έχουν υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ, και το ισχυρίζεται αυτό παρότι το λέει το θαλάσσιο δίκαιο επειδή η Τουρκία δεν έχει συνυπογράψει. Για αυτό και μιλάει συνέχεια για την ‘Γαλάζια πατρίδα’. Ο Ερντογάν με όλα αυτά που λέει και κάνει, ασκεί μια προπαγανδιστική πολιτική εκφράζοντας τις δικές του θέσεις και από την άλλη προσπαθεί να προκαταλάβει τα γεγονότα προκειμένου, όταν θα υπάρχουν διαβουλευσεις, να κερδίσει όσο το δυνατόν περισσότερα. Αντίθετα η Ελλάδα κατεχόμενη από το σύνδρομο της φοβίας για να μην έχουμε κρίση, δεν προβάλλει τις δικές της θέσεις. Σήμερα βρισκόμαστε σε μια νέα φάση. Με τις συντεταγμένες για την ΑΟΖ της, η Τουρκία παρότι δεν έχουν βάση, δημιουργεί νέα δεδομένα. Η Τουρκία με τις διεκδικήσεις και την στρατιωτική αξιοποίηση που κάνει βρίσκεται ένα βήμα μπροστά.

Η Ελλάδα πρέπει να αντιληφθεί άμεσα το χάσμα της στρατιωτικής ισχύος και παράλληλα να αξιοποιήσει όλες τις συμμαχίες της με τις γειτονικές χώρες και με τις ΗΠΑ και πολύ περισσότερο με την Γαλλία η οποία έχει ενεργειακά συμφέροντα, ενώ και ο πρόεδρος της Μακρόν έχει ήδη αντιπαρατεθεί με τον Ερντογάν.»

Αναφορικά με την συμφωνία των Πρεσπών, ο κ. Νεάρχου επεσήμανε ότι πρόκειται για μια ολέθρια συμφωνία, ότι είναι πραγματικό φιάσκο, διότι μόνο μια ηττημένη χώρα θα έκανε μια τέτοια συμφωνία, παραδίδοντας την ταυτότητα και την εθνικότητα της Μακεδονίας στην γειτονική χώρα. Έκανε επίσης λόγο για ανεπάρκεια στη διαπραγμάτευση καθώς η προηγούμενη κυβέρνηση ανέλαβε ευθύνες έναντι των υπολοίπων κρατών της Ευρώπης, καθώς στη συμφωνία υπάρχει όρος ότι θα ισχύσει όταν τα Σκόπια μπουν στην ΕΕ. Διαφορετικά θα μπορούν να την παγώσουν. Ο κ. Νεάρχου μάλιστα αναρωτήθηκε πως είναι δυνατόν να έχει δεσμεύσει μια χώρα τις υπόλοιπες ευρωπαικές και έκανε λόγο ότι το θέμα δεν έχει λυθεί και στο μέλλον θα υπάρχουν επιπλοκές.

loading...