Έλληνες Αρμένιοι μια «γρoθιά»: Ετοιμάζουν «πολιορκία» στο Ερντογάν στις ΗΠΑ – Φοβούνται άγριες συγκρούσεις οι Αμερικανοί

Πολύ “καυτή” υποδοχή ετοιμάζουν Έλληνες και Αρμένιοι των ΗΠΑ στον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν, κατά την επικείμενη επίσκεψη του στις ΗΠΑ σύμφωνα με ξένα δημοσιεύματα, ενώ υπάρχουν φόβοι για επανάληψη των γεγονότων που είχαν λάβει χώρα πριν δύο χρόνια από τους Τούρκους σωματοφύλακες του Τούρκου προέδρου, οι οποίοι βιαιοπράγησαν κατά Κούρδων διαδηλωτών.

Η Αρμενική Εθνική Επιτροπή Αμερικής (ANCA) κάλεσε τους χιλιάδες υποστηρικτές της να συμμετάσχουν σε διαμαρτυρία πριν από τη συνάντηση του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τρούμπ στο Λευκό Οίκο στις 13 Νοεμβρίου 2019.

Ο Ερντογάν θα αφιχθεί στην Ουάσινγκτον την Τετάρτη για να συζητήσει με τον Τραμπ την τρέχουσα κατάσταση στη βόρεια Συρία, καθώς και άλλα “καυτά’ ζητήματα των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, συμπεριλαμβανομένων των πιθανών κυρώσεων που θα επιβληθούν στην τουρκική τράπεζα της Halkbank για παραβίαση των κυρώσεων προς το Ιράν.

Η συνάντηση του Τούρκου Προέδρου με τον Τραμπ, πραγματοποιείται μέσα σε ένα “θερμό” κλίμα μετά την έγκριση από την Βουλή των Αντιπροσώπων, ενός ψηφίσματος που αναγνωρίζει την γενοκτονία των Αρμενίων από την Οθωμανική Αυτοκρατορία το 1915.

Οι διαδηλωτές θα συγκεντρωθούν στο πάρκο Lafayette στο Λευκό Οίκο, σύμφωνα με μια αφίσα που δημοσιοποίησε η αμερικανο-αρμενική οργάνωση ANCA στο Twitter.

Η πρόσκληση κατηγορεί τον Ερντογάν για μια μακρά λίστα ζητημάτων που περιλαμβάνουν την καταστροφή της δημοκρατίας, το κλείσιμο των εκκλησιών, την εισβολή στη Συρία, τη δολοφονία Κούρδων και την άρνηση γενοκτονιών, (πιθανότατα συμπεριλαμβανομένης και αυτής των Ελλήνων Ποντίων).

Η αμερικανο-αρμενική οργάνωση ANCA συνεργάστηκε για το θέμα με την ελληνοαμερικανική οργάνωση, την Ασσυριακή, την αμερικανο-συριακή, την αμερικανο-κουρδική και άλλες ομάδες για τα ανθρώπινα δικαιώματα για τη διαδήλωση που υλοποιηθεί την Τετάρτη.

Για τον λόγο αυτόν αποστάλθηκαν επιστολές στα μέλη του Κογκρέσου των ΗΠΑ, στον επικεφαλής Πρωτοκόλλου του Υπουργείου Εξωτερικών και στο Τμήμα Μητροπολιτικής Αστυνομίας, οι οποίες  ανέφεραν το γνωστό περιστατικό με τους σωματοφύλακες του «κατά την παρελθούσα επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου”.

Υπενθυμίζουμε ότι τον Μάιο του 2017, 15 μέλη Τούρκοι σωματοφύλακες του Ερντογάν κτύπησαν εν ψυχρώ ειρηνικούς Κούρδους διαδηλωτές στην Ουάσινγκτον.

Οι εισαγγελείς των ΗΠΑ παραιτήθηκαν από τις κατηγορίες σε 11 από τους 15 Τούρκους σωματοφύλακες μετά από άνωθεν παρέμβαση, κάτι που προκάλεσε όμως την οργή μεταξύ των μελών του Κογκρέσου των ΗΠΑ.

Υπενθυμίζουμε ότι με εντολή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, ξεκίνησε ο εκτοπισμός και η εξόντωση του αρμενικού πληθυσμού στο τουρκικό έδαφος, η οποία είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο 1,5 εκατομμυρίων Αρμενίων από το 1915 έως το 1923, όταν ιδρύθηκε η Τουρκική Δημοκρατία, ενώ τα γεγονότα αυτά  αναγνωρίστηκαν με σχεδόν παγκόσμια συναίνεση, ως η πρώτη γενοκτονία του 20ού αιώνα από τους ιστορικούς.

Η Τουρκία αρνείται την αρμενική γενοκτονία και υποστηρίζει ότι οι θάνατοι ήταν πολύ μικρότεροι σε αριθμό και συνέβησαν ως αποτέλεσμα του παγκόσμιου πολέμου και όχι σκόπιμων ων ενεργειών του τουρκικού κράτους.

Η Βουλή των Αντιπροσώπων ψήφισε ειδική τροπολογία για την αναγνώριση των γεγονότων αυτών, εν μέσω της συντριπτικής αντίδρασης στις στρατιωτικές ενέργειες των τουρκικών δυνάμεων κατά των Κούρδων στη βόρεια Συρία.

loading...