Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΑΜΟΙΒΑΙΑΣ ΑΜΥΝΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ (MDCA) ΜΕ ΤΙΣ ΗΠΑ ΚΑΙ ΜΙΑ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Η προπαγάνδα των ΜΜΕ , μετά την επίσκεψη του Υπουργού Εξωτερικών Πομπέο, έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο.

Πηχυαίοι τίτλοι με το πόσο σημαντική είναι πλέον η Ελλάδα για τους Αμερικάνους.
Πόσο σημαντική είναι η συμφωνία που υπογράφηκε εχθές μεταξύ Ελλάδας – ΗΠΑ.
Πόσο αναβαθμίζεται γεωπολιτικά και στρατιωτικά η Ελλάδα μετά την ανανέωση της αμυντικής συνεργασίας.

Ας δούμε όμως τι δώσαμε και τι πήραμε….

Τι δίνουμε με την Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (Mutual Defence Cooperation Agreement – MDCA):

Θεσμοποιείται, αποκτώντας νομικό πλαίσιο η παρουσία και δράση των Αμερικανών στην Ελλάδα.

Στη Λάρισα θα υπάρχουν σταθμευμένα Αμερικανικά UAVs.

Στο Στεφανοβίκειο Μαγνησίας αναμένονται Αμερικανικά ελικόπτερα.

Η Αλεξανδρούπολη αποκτά ρόλο κόμβου για τη μετακίνηση αμερικανικών στρατευμάτων από τη Μεσόγειο προς την Ευρώπη και τις χώρες της Βαλτικής κατά παράκαμψη της Τουρκίας. Έχει επίσης κομβική θέση και για τη μεταφορά αμερικανικού υγροποιημένου φυσικού αερίου προς την Ευρώπη.

Διευρυμένη Σούδα: Η συμφωνία αυτή για τη Σούδα θα είναι “αορίστου χρόνου”.
Λύνει τα χέρια του Κογκρέσου για αποδέσμευση σημαντικών κονδυλίων για να επενδυθούν στην αναβάθμιση της αφού θα είναι “μόνιμου” χαρακτήρα και όχι “ορισμένου χρόνου”, όπως ήταν μέχρι σήμερα με ετήσια ανανέωση.

Μαράθι: Επέκταση του κρηπιδώματος Κ14 στο Μαράθι, το μοναδικό σημείο σε ολόκληρη την ανατολική Μεσόγειο, όπου μπορεί να δέσει πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο και εξίσου μεγάλα πλοία ταυτοχρόνως (ελικόπτερα, πλοία αποβάσεων, πλοία διοικήσεως κλπ).

Ανδραβίδα: Η Ανδραβίδα θα εξυπηρετεί πλέον μέρος των επιχειρησιακών αναγκών των ΗΠΑ που ως τώρα εξυπηρετούνταν από τη βάση του Ιντσιρλίκ στην Τουρκία.

Τι παίρνουμε τώρα με αυτή τη Συμφωνία:

Το μόνο που παίρνουμε μέχρι στιγμής, πέρα από την βαρύγδουπη φράση “Διεύρυνση της Αμυντικής Συνεργασίας”, είναι ότι όλες οι στρατιωτικές διευκολύνσεις που θα παραχωρηθούν στους Αμερικανούς θα είναι εντός ελληνικών στρατιωτικών εγκαταστάσεων.
Εξάλλου το είχε δηλώσει η Μ. Σάντερς, Πολιτική Σύμβουλος της Αμερικανικής Πρεσβείας στην Αθήνα με εξειδίκευση σε θέματα ΝΑ Ευρώπης, όταν χαρακτήριζε τις περιοχές της χώρας όπου θα επενδυθούν τα αμερικανικά χρήματα για την βελτίωση των υπαρχουσών στρατιωτικών δομών ή θα γίνει επέκταση άλλων, ως “θέσεις κλειδιά” (“key locations”) “ώστε να είναι σε θέση να υποστηρίζουν νέα προηγμένα οπλικά συστήματα που σχεδιάζεται να μεταφερθούν ή να μετασταθμεύσουν στο ελληνικό έδαφος”.

Δεν παίρνουμε τίποτε άλλο !!!!

Και δεν παίρνουμε διότι πολύ απλά δεν απαιτήσαμε.

Δεν μπορείς να απαιτήσεις όταν είσαι αμερικανοτσολιάς ή γερμανοτσολιάς.

Το 2018, που ήταν τιμώμενη χώρα η Αμερική στην Ελλάδα, όταν οι Τούρκοι εμβόλιζαν ελληνικό πλοίο στα Ίμια οι ΗΠΑ μας κάλεσαν να λύσουμε τις διμερείς μας διαφορές.

Εχθές, όταν ρωτήθηκε ο Πομπέο τι θα κάνει η Αμερική σε περίπτωση νέων Ιμίων, προσπάθησε να ψελλίσει κάτι για το Διεθνές Δίκαιο και την εθνική κυριαρχία, όμως να μην ξεχνάμε ότι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν αναγνωρίζει ελληνική κυριαρχία στα Ίμια. Τα θεωρεί γκρίζα ζώνη.

Αλλά να δεχτούμε καλοπροαίρετα ότι το εννοεί, ο κύριος Πομπέο και η Αμερική, αυτό που λέει.
Είναι όλα αυτά γραμμένα και υπογεγραμμένα σε χαρτί;
Διότι εάν δεν είναι, είναι πολύ εύκολο να εγκαταλειφθούν στην πράξη.

Την ίδια στιγμή, ο Ερντογάν μετά τις δύο αποτυχημένες απόπειρες για εξόρυξη υδρογονανθράκων στην Κυπριακή ΑΟΖ, εισέρχεται πλέον στο οικόπεδο 7 για νέα απόπειρα γεώτρησης και μάλιστα δηλώνει ότι θα προσπαθεί έως να βρει αέριο.

Τί πρωτοβουλίες θα αναλάβουν οι ΗΠΑ ώστε να εξασφαλίσουν “ότι οι κινήσεις της Τουρκίας στην Κυπριακή ΑΟΖ θα είναι νόμιμες, βάσει του διεθνούς δικαίου” όταν το διεθνές δίκαιο έχει παραβιαστεί πολλάκις από την Τουρκία;
Πως θα γίνουν σεβαστοί οι κανόνες του διεθνούς δικαίου στην Ανατολική Μεσόγειο;

Μόνο με δηλώσεις;

Πως θα εγκαταλειφθεί το “δόγμα” της αποκαλούμενης από τους Τούρκους ως “Δόγμα Γαλάζιας Πατρίδας”;
Πως καλυπτόμαστε αποτελεσματικά στο ενδεχόμενο χρησιμοποίησης της μεθόδου του “θερμού επεισοδίου” από την Τουρκία, με στόχο να καταλήξει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων από θέση ισχύος;

Να μην έχουμε καθόλου αυταπάτες.

Οι ΗΠΑ είναι απρόθυμες να εμπλέξουν στρατεύματα για να συνετίσουν την Τουρκία.

Να μην λησμονούμε ότι η Τουρκία, σε επίπεδο ΝΑΤΟ, είναι χώρα πρώτης γραμμής και τεράστιας σημασίας για την χάραξη της γεωστρατηγικής προσέγγισης των ΗΠΑ στις πλανητικές υποθέσεις.

Οι ΗΠΑ, σε κράτη -μέλη του ΝΑΤΟ, ποτέ δεν παρέχουν επιπρόσθετες εγγυήσεις ασφαλείας και δεν υπάρχει περίπτωση να δώσουν εγγυήσεις στην Αθήνα έναντι της Άγκυρας.
Για αυτό πρέπει να είμαστε έτοιμοι να τους αντιμετωπίσουμε μόνοι μας.
Η αποτροπή, περνάει μέσα από την άμεση ενίσχυση των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Η ΗΠΑ, δια στόματος Τραμπ, έχουν παγώσει προς το παρόν τις κυρώσεις προς την Τουρκία, για την αγορά των S400, με την προϋπόθεση να μην τους ενεργοποιήσουν.
Ο Ερντογάν όμως δείχνει αποφασισμένος για την πλήρη χρήση τους και μιλά με την ρωσική πλευρά ακόμη και για αγορά SU-35.

Φανταστείτε να ήταν η Τουρκία στην θέση της Ελλάδας.
Φανταστείτε να είχε συνεργαστεί η Ελλάδα τόσο στενά με την Ρωσία, το αντίπαλο δέος της Αμερικής, τι θα απαιτούσε ο Ερντογάν από τους Αμερικάνους.
Μέχρι την Ακρόπολη θα του έδιναν.

Τώρα, το μόνο που έχουμε είναι μια δήλωση για “παράνομες ενέργειες που πρέπει να σταματήσουν”.

Θα μου πείτε ότι δεν πρέπει να αποδεχτούμε την “διπλωματία των κανονιοφόρων” ούτε να κινηθούμε προς τα εκεί.
Να συμφωνήσω, αλλά εμείς δεν τολμούμε να καταρρίψουμε ούτε τα τούρκικα drones που υπερίπτανται πάνω από τα ελληνικά πλοία.
Πρέπει να εγκαταλείψουμε το “δόγμα του κατευνασμού” και να υιοθετήσουμε το “δόγμα της αποτροπής”.

Το να επαναπαυόμαστε στις Νατοϊκές δυνάμεις που κάλεσε η κυβέρνηση Σύριζα – Ανελ για να κάνουν τους “ναυαγοσώστες”» στους θαλασσοπνιγμένους που ξεκινούν από τα τουρκικά παράλια για τα νησιά μας, δεν ωφελεί.


Εξαιρετικά προβληματικό και ανησυχητικό είναι και η σύμπραξη της Μόσχας με την Τουρκία.

Η Ρωσία, προφανώς, απευθύνθηκε στην Τουρκία για την έκδοση αναγγελίας,της Navtex 1113/19, που αναγγέλλει την διεξαγωγή άσκησης με πυρά στις 12-13 Οκτωβρίου, στην περιοχή ανατολικά της Καρπάθου και νοτίως της Ρόδου, αναγνωρίζοντας έτσι παράνομα τη δικαιοδοσία των τουρκικών αρχών στην συγκεκριμένη περιοχή.
Με αυτό το αίτημα της αποδέχεται ότι η περιοχή ανατολικά του 25ου Μεσημβρινού είναι Τουρκικής αρμοδιότητας.

Παραδέχεται την διχοτόμηση του Αιγαίου στον 25ο Μεσημβρινό.

Καμία απαίτηση της Ελληνικής Κυβέρνησης προς την Μόσχα είτε να συμμορφωθεί είτε να δώσει πειστικές εξηγήσεις για το τι σημαίνει η κίνησή της αυτή.

Επαναλαμβάνουμε ότι δυστυχώς είμαστε μόνοι μας.

Μην ξεχνάμε ότι, οι Πολιτικοί μας, μας κατάντησαν μια χρεοκοπημένη επαρχία της Ευρώπης που παραχώρησε δια ΦΕΚ την Εθνική της Κυριαρχία στους δανειστές-τοκογλύφους.

Να μην ξεχνάμε ότι στην νεότερη ιστορία μας, όταν εμπλακήκαμε στον πόλεμο της Κορέας, πέρα από τους νεκρούς στρατιώτες μας, είχαμε μετά και τα Σεπτεμβριανά στην Κωνσταντινούπολη.

Όταν φθάσαμε μέχρι την Ουκρανία, την περίοδο των Βαλκανικών πολέμων, “ανταμειφθήκαμε” με την Μικρασιατική Καταστροφή.

Για να απαιτήσεις πρέπει να είσαι ισχυρός και ανεξάρτητος.

Εμείς, με τους πολιτικούς μας και με την εθελόδουλη πολιτική τους το μόνο που κάνουμε είναι να παραχωρούμε ακόμη και σε συνθήκες ειρήνης, με πρόσφατο παράδειγμα την παραχώρηση του ονόματος της Μακεδονίας μας στους Σλαβοαλβανούς των Σκοπίων.

Όχι μόνο δεν απαίτησε η “αριστερή” κυβέρνηση του Τσίπρα κάτι για την είσοδο τους στο ΝΑΤΟ αλλά χάρισε και γλώσσα και εθνότητα.

Βλέποντας και την στάση της νέας Κυβέρνησης σε όλα τα εθνικά θέματα, κάνουν ακόμη πιο επιτακτική την συγκρότηση, σε ένα ενιαίο πολιτικό φορέα, όλων των δημοκρατικών – πατριωτικών δυνάμεων.
Ενός φορέα, που θα συσπειρώσει όλες εκείνες τις δυνάμεις ώστε να έχει την δυναμική για την διεκδίκηση της διακυβέρνησης του τόπου.

Μιχαήλ Πατσίκας
https://eposellas.gr

loading...