Ν.Τραμπ: «Eίναι πολύ δύσκολο για τις ΗΠΑ αλλά δεν μπορούμε να πουλήσουμε τα F-35 στη Τουρκία»
Τέλος έβαλε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ τόσο στη συμμετοχή της Τουρκίας στο πρόγραμμα του μαχητικού F-35, μέσω συμπαραγωγής όσο και στην πώλησή του, τουλάχιστον για τώρα.

Όπως δήλωσε πριν από λίγο οι ΗΠΑ δεν μπορούν να πουλήσουν πλέον το μαχητικό αυτό στην Τουρκία καθώς η χώρα αυτή επέλεξε το S-400.

Η συγκεκριμένη τοποθέτηση σηματοδοτεί την πρώτη επίσημη αντίδραση της αμερικανικής κυβέρνησης μετά την παραλαβή του ρωσικού συστήματος S-400 από την Τουρκία. «Είναι μια πολύ δύσκολη κατάσταση στην οποία βρίσκονται και είναι μια πολύ δύσκολη κατάσταση στην οποία μας έχουν βάλει εδώ στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Παρόλα αυτά που είπα, δουλεύουμε μέσα σε αυτή την κατάσταση. Θα δούμε τι θα συμβεί, αλλά δεν είναι πραγματικά δίκαιο. Και λέμε τώρα στην Τουρκία… δεν πρόκειται να σας πουλήσουμε τα μαχητικά F-35».

Στο ίδιο μήκος κύματος και και οι δηλώσεις του υπουργού Άμυνας Μαρκ Έσπερ, κατά τη διαδικασία ακρόασής του στην αρμόδια Επιτροπή της Γερουσίας, καθώς τόνισε το ασυμβίβαστο της κοινής παρουσίας των μαχητικών με το ρωσικό σύστημα S-400…

«Αυτό που λέμε στην Τουρκία είναι ότι δεν πρόκειται να της πουλήσουμε τα μαχητικά αυτά», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος.


US will not sell any F-35 Lightning II fighter jets because of its purchase of a Russian missile system, says @POTUS in Cabinet room.«Είναι μια πολύ δύσκολη κατάσταση στην οποία βρίσκονται και είναι μια πολύ δύσκολη κατάσταση στην οποία μας έχουν βάλει εδώ στις Ηνωμένες Πολιτείες» ανέφερε ο Αμερικανός πρόεδρος, συμπληρώνοντας:

«Παρόλα αυτά που είπα, δουλεύουμε μέσα σε αυτή την κατάσταση. Θα δούμε τι θα συμβεί, αλλά δεν είναι πραγματικά δίκαιο. Και λέμε τώρα στην Τουρκία… δεν πρόκειται να σας πουλήσουμε τα μαχητικά F-35».

Ταυτόχρονα κατηγόρησε την προηγούμενη διοίκηση Ομπάμα γιατί είχε αρνηθεί να προσφέρει πρόσβαση στην τεχνολογία κατασκευής του συστήματος Patriot PAC-3 με αποτέλεσμα - υποτίθεται - η Τουρκία να οδηγηθεί στην παραγγελία των S-400.

Στην πραγματικότητα τα δύο συστήματα δεν έχουν καμία σχέση σε ότι αφορά τις επιχειρησιακές τους ικανότητες: Το ρωσικό έχει μέγιστη ακτίνα δράσης 400 χλμ και το αμερικανικό 75 χλμ. Δεν ήταν και τόσο δύσκολο για τη Τουρκία να επιλέξει...

Η Lockheed Martin πρόσθεσε δεν είναι καθόλου ικανοποιημένη από αυτή την εξέλιξη καθώς χάνει μια αγορά 100 μαχητικών.
POTUS blames Obama Admin for not selling Patriot missiles to Turkey, so it bought Russian missiles, and now US can't sell Turkey over 100 F-35 jet fighters it wants. Says Lockheed not happy. It means a lot of jobs. Despite his relationship with Erdogan.
36 άτομα συζητούν σχετικά με αυτό
Αναμένεται πλέον η απάντηση της Αγκυρας η οποία σίγουρα δεν θα αργήσει

pronews.gr
loading...

Δεν υπάρχουν σχόλια :