Μητσοτάκης: Εγγυώμαι τις κύριες και επικουρικές συντάξεις όλων – Τι είπε για πλεονάσματα, επιδόματα και εργασιακά

“Εγγυώμαι τις κύριες και επικουρικές συντάξεις όλων των συνταξιούχων” διαβεβαίωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στον ΑΝΤ1 και την εκπομπή “Καλημέρα Ελλάδα” με τον Γιώργο Παπαδάκη.

Όπως είπε ο πρόεδρος της ΝΔ αναφερόμενος στα ζητήματα της ασφάλισης, ο ίδιος εγγυάται τις κύριες και επικουρικές συντάξεις όλων των συνταξιούχων, πως χρειάζεται μια μετάβαση από ένα σύστημα αναδιανεμητικό σε ένα σύστημα κεφαλαιοποιητικό και πρόσθεσε:

“Ο ιδιωτικός χαρακτήρας αφορά μεγάλες ασφαλιστικές εταιρείες, εποπτευόμενες από την Τράπεζα της Ελλάδος. Μιλάμε για αυστηρά εποπτευόμενη αγορά και μεγαλύτερο έλεγχο του νέου ασφαλισμένου ως προς τον δικό του ατομικό κουμπαρά. Οι παλιές συντάξεις είναι εγγυημένες. Θα υπάρχουν μεταβατικές διατάξεις να χρηματοδοτήσουμε πλήρως τις υφιστάμενες συντάξεις. Οι τεχνοκράτες αυτό το έχουν λύσει”.

Για τα πρωτογενή πλεονάσματα

Όσον αφορά στα πρωτογενή πλεονάσματα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι “πρέπει να μειωθούν οι στόχοι για το πλεόνασμα. Καλούμαστε να αποκαταστήσουμε την αξιοπιστία μας” και πρόσθεσε:

“Ήδη οι αγορές μάς εμπιστεύονται. Το χρέος μας θα αποπληρωθεί από την ανάπτυξη, όχι από την υπερφορολόγηση. Πιστεύω ότι θα μπορέσω να πείσω τους εταίρους μας για τη μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος, έχω συνομιλήσει μαζί τους”.

Ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε ότι δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια ανοχής και θα κινηθούμε πολύ γρήγορα την επόμενη ήμερα. Έχουμε τη δυνατότητα να δημιουργήσουμε μια νέα ευημερία, ευημερία για όλους.

Θα είμαστε αυστηροί στην εφαρμογή της εργατικής νομοθεσίας

“Και οι επιχειρηματίες αντιλαμβάνονται ότι η επιτυχία της επιχείρησης περνάει μέσα από χαρούμενους εργαζόμενους. Θέλω οι επιχειρηματίες να δίνουν και μετοχές στους εργαζόμενους. Θα τους δώσω κίνητρα να το κάνουν”, υποστήριξε ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης.

“Θα είμαστε αυστηροί στην εφαρμογή της εργατικής νομοθεσίας, θα πέσει βούρδουλας”., υπογράμμισε.

Για το Δημόσιο και τις νέες δουλειές
“Ο πλούτος δημιουργείται από την ιδιωτική οικονομία. Πρώτη μας προτεραιότητα είναι πολλές καλές νέες δουλειές, τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης”.

Σύμφωνα με τον ίδιο, “οι μακροχρόνια άνεργοι είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα στη χώρα. Δεν αρκεί να δημιουργήσουμε μόνο νέες θέσεις, αλλά να έχουμε και προγράμματα κατάρτισης. Το ζήτημα των δεξιοτήτων είναι κομβικής σημασίας. Για όλα αυτά μόνο η ΝΔ μιλάει” επισήμανε και πρόσθεσε ότι “το κράτος πρέπει να προσλαμβάνει στοχευμένα”.

“Δεν θα κόψουμε κανένα από τα επιδόματα”

“Δεν θα κόψουμε κανένα από τα επιδόματα. Αντιθέτως η πρώτη μας προτεραιότητα είναι να ενισχύσουμε το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα. Το έκτακτο επίδομα στους συνταξιούχους δινόταν στο τέλος του χρόνου. Ο ΣΥΡΙΖΑ το έδωσε 3 ημέρες πριν τις ευρωεκλογές, για το 2019. Το 2020 πρόθεσή μας είναι να το διατηρήσουμε”, είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Για το 2019 πρόσθετος δημοσιονομικός χώρος δεν υπάρχει. Θα επαναφέρω όμως συνολικά τον ΦΠΑ στην εστίαση στο 13%. Οι μειώσεις των φορολογικών συντελεστών θα εφαρμοστούν από 1.1.2020, επανέλαβε ο αρχηγός της ΝΔ.

loading...