Προκαλεί ο Τσαβούσογλου: Θα στείλουμε και τέταρτο πλοίο στην ανατολική Μεσόγειο«Δεν υπάρχει ανάγκη να λάβουμε υπόψη μας σοβαρά τις αποφάσεις της ΕΕ για την ανατολική Μεσόγειο» δήλωσε ο Τούρκος ΥΠΕΞ
Με αποστολή και τέταρτου πλοίου στην ανατολική Μεσόγειο απειλεί ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας λίγες ώρες μετά την απόφαση του συμβουλίου των υπ. Εξωτερικών της ΕΕ για λήψη μέτρων κατά της Άγκυρας λόγω της παράνομης δραστηριότητας στην κυπριακή ΑΟΖ.

«Αν λαμβάνετε τέτοιες αποφάσεις για την Τουρκία, θα αυξήσουμε τη δραστηριότητά μας στην ανατολική Μεσόγειο. Έχουμε τρία πλοία στην περιοχή και θα στείλουμε τέταρτο» είπε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου όπως μεταδίδει το πρακτορείο Anadolu.


Σχολιάζοντας, δε, την απόφαση των ΥΠΕΞ των 28 της ΕΕ είπε ότι «δεν υπάρχει ανάγκη να λάβουμε υπόψη μας σοβαρά τις αποφάσεις της ΕΕ για την ανατολική Μεσόγειο».

Σύμφωνα με το Anadolu, ανώτατος Τούρκος διπλωμάτης δήλωσε ότι «η ΕΕ γνωρίζει ότι οι αποφάσεις της κατά της Τουρκίας δεν είναι δυνατόν να εφαρμοστούν».Το πρωί της Τρίτης το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας σε ανακοίνωσή του υποστήριζε ότι τα μέτρα δεν πρόκειται να κάμψουν την αποφασιστικότητα της Άγκυρας να συνεχίσει τις δραστηριότητές της στο πεδίο της ενέργειας στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου.

Στην ανακοίνωσή του, το τουρκικό ΥΠΕΞ διατείνεται επίσης ότι το γεγονός πως η ΕΕ δεν αναφέρεται στους Τουρκοκύπριους στην απόφασή της, που δημοσιοποιήθηκε χθες βράδυ, «δείχνει πόσο προκατειλημμένη και μονομερής είναι η ΕΕ στο Κυπριακό».

Στο συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών των 28 αποφασίστηκε να ανασταλούν «οι διαπραγματεύσεις για τη συνολική Συμφωνία Αεροπορικών Μεταφορών» και να ακυρωθούν «προς το παρόν» τόσο «το Συμβούλιο Σύνδεσης», όσο και οι «περαιτέρω συνεδριάσεις του διαλόγου υψηλού επιπέδου ΕΕ-Τουρκίας». Ακόμη, αποφασίστηκε «να μειωθεί η προενταξιακή βοήθεια προς την Τουρκία για το 2020», ενώ οι ευρωπαίοι ΥΠΕΞ απηύθυναν παράλληλα προτροπή προς την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) να «επανεξετάσει» τις δανειακές χορηγήσεις της στην Τουρκία.
loading...

Δεν υπάρχουν σχόλια :