Αλβανική προβοκάτσια στη Β.Ήπειρο: Καταργούν την ελληνική γλώσσα από τις δίγλωσσες πινακίδεςΝέο επεισόδιο αναφορικά με τις δίγλωσσες πινακίδες καταγγέλλει ο Λεωνίδας Παππάς, εκ των εκπροσώπων της ελληνικής μειονότητας, τονίζοντας πως το αλβανικό καθεστώς προσπαθεί να
δολοφονήσει την ελληνική γλώσσα και να την εξαλείψει από τις περιοχές της ελληνικής μειονότητες.

Χωρίς να έχει περάσει ούτε ένας μήνας από το περιστατικό με την αφαίρεση, επανατοποθέτηση και τον βανδαλισμό των δίγλωσσων πινακίδων (σ.σ. σε ελληνική και αλβανική γλώσσα) στον ομογενειακό δήμο Φοινίκης, μια νέα καταγγελία έρχεται στο φως.

Οι δίγλωσσες πινακίδες ανακατασκευάστηκαν και τοποθετήθηκαν πριν από τρεις μέρες, αλλά χωρίς τις σωστές γλώσσες, σύμφωνα με τα όσα επισημαίνει στο Sputnik ο Λεωνίδας Παππάς, πρώην πρόεδρος της ελληνικής ομογενειακής οργάνωσης Ομόνοια.

«Η αρμόδια υπηρεσία του αλβανικού Υπουργείου μεταφορών τοποθέτησε στο εθνικό οδικό δίκτυο, στον μειονοτικό Δήμο Δρόπολης, φαινομενικά δίγλωσσες πινακίδες. Στην πραγματικότητα όμως, αντί να είναι αλβανικά και ελληνικά πρόκειται μόνο για αλβανικά. Αφού αντί για ελληνικά, έχει αλβανικά με ελληνικούς χαρακτήρες», τονίζει χαρακτηριστικά στο Sputnik.Η φωτογραφία απεικονίζει μια πινακίδα πάνω στο αλβανικό εθνικό οδικό δίκτυο. Τρία τοπωνύμια με διπλές ονομασίες. Πρόκειται για το ίδιο όνομα στα Αλβανικά το οποίο «ελληνοποιούν» με ελληνικούς χαρακτήρες, αντί να χρησιμοποιούν την προβλεπόμενη από το νόμο αυθεντική ελληνική ονομασία.

«Το τοπωνύμιο βάση του νόμου δεν γίνεται να παραφραστεί σε άλλη γλώσσα. Οι κοινότητες ονομάζονται στην πραγματικότητα Άνω και Κάτω Επισκοπή και Ραντάτι ή Ραντάτες», επισημαίνει ο Λεωνίδας Παππάς.

Τόσο ο δήμος Φοινίκης όσο και ο δήμος Δρόπολης θεωρούνται ομογενειακοί δήμοι και με βάση την ισχύουσα νομοθεσία, η αλβανική κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να διαθέτει πινακίδες τόσο στην αλβανική όσο και στην ελληνική γλώσσα, μας εξηγεί.

«Είναι μια νέα ισχυρή αλβανική πρόκληση απέναντι στους Έλληνες. Αυτό που έκαναν, όχι δεν αποτελεί σεβασμό στη μειονοτική γλώσσα αλλά έχει ως σκοπό στη δολοφονία της», υπογραμμίζει.

Ερωτηθείς για το λόγο που άλλαξαν οι πινακίδες μας απαντά ότι, στο δήμο Δρόπολης είχαν τοποθετηθεί πινακίδες πριν από 15 χρόνια που είχαν μουντζουρωθεί από ακραία εθνικιστικά στοιχεία και παρέμειναν έτσι για αρκετό καιρό.


Λόγω του θορύβου που προκλήθηκε η αρμόδια αλβανική υπηρεσία του υπουργείου μεταφορών αποφάσισε να αλλάξει τις πινακίδες.

«Μετά την επανατοποθέτηση πινακίδων στο Δήμο Φοινίκης, τις άλλαξαν και στο δήμο Δρόπολης ως μια υποτιθέμενη ένδειξη καλής θέλησης, που μόνο αυτό δεν είναι στην πραγματικότητα», αναφέρει. «Οι δικές μας αρχές, οι τοπικές, δικαιούνται να τοποθετούν πινακίδες μόνο σε επαρχιακούς δρόμους και όχι στο εθνικό οδικό δίκτυο».

Υπενθυμίζεται ότι το προηγούμενο θέμα με τις πινακίδες είχε προκαλέσει την αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης.

«Εμείς προφανώς έχουμε προειδοποιήσει ότι οποιαδήποτε κίνηση η οποία θα φανεί ότι είναι εναντίον των συμφερόντων της μειονότητά μας, θα αντιμετωπιστεί με τον τρόπο που προβλέπει το διεθνές Δίκαιο», είχε δηλώσει τότε ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος.
Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger

1 σχόλιο :

  1. ΟΙ ΥΠΑΝΘΡΩΠΟΙ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ ΕΝΤΑΞΗ ΣΤΗΝ Ε.Ε....ΤΟ ΒΕΤΟ ΤΙ ΤΟ ΕΧΟΥΜΕ? ΡΙΧΤΟΥΣ ΕΚΕΙ ΝΑ ΔΕΙΣ ΠΩΣ ΦΤΙΑΧΝΟΝΜΤΑΙ ΣΕ ΕΝΑ 24ΩΡΟ ΤΑ ΒΡΑΧΥΣΩΜΑ ΤΕΤΡΑΓΩΝΙΚΕΦΑΛΑ ΚΟΠΡΑΝΑ ΑΥΤΑ ΤΑ ΔΟΛΟΦΟΝΙΚΑ ΑΠΟ ΓΕΝΝΑ ΥΠΑΝΘΡΩΠΟΕΙΔΗ ΜΙΑΣΜΑΤΑ ΠΟΥ ΤΑ ΕΧΟΥΜΕ ΕΔΩ ΑΝΕΞΕΛΕΓΚΤΑ ΚΑΙ ΔΟΛΟΦΟΝΟΥΝ ΚΛΕΒΟΥΝ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΟΥΝ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΦΕΥΓΕΙ ΣΥΝΑΛΑΓΜΑ ΜΕ ΤΟ ΤΣΟΥΒΑΛΙ ΚΑΘΕ ΜΗΝΑ ΑΠΟ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ. ΚΑΤΑΡΑΜΕΝΟΣ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΓΚΑΥΟΥΛΙΚΑ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΑΦΗΣΕΣ ΚΑΙ ΕΙΣΕΒΑΛΑΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ....ΚΑΤΑΡΑΜΕΝΗ Η ΩΡΑ ΠΟΥ ΕΓΙΝΕ ΑΡΣΗ ΤΟΥ ΕΜΠΟΛΕΜΟΥ ΜΕ ΤΟΥΣ ΓΥΦΤΟΥΣ ΔΟΛΟΦΟΝΟΥΣ ΣΚΑΤΑ ΣΤΗΝ ΨΥΧΗ ΣΟΥ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή