ΔΕΗ: Κίνδυνος για ακόμα μεγαλύτερα μπλακάουτ – Κατασχέσεις για όσους δεν πληρώνουν!


Φόβους για νέες εκτεταμένες διακοπές ρεύματος εκφράζονται από τεχνικούς της ΔΕΗ, την ώρα που η επιχείρηση σε μία ύστατη προσπάθεια να σώσει την ΔΕΗ που βρίσκεται στα όρια της διάλυσης,
ετοιμάζει να στείλει εξώδικα σε 890.000 οφειλέτες οι οποίοι χρωστούν συνολικά 1 δισ. ευρώ.

Οι τελευταίες συνεχείς διακοπές ρεύματος στην Βορειοανατολική Αττική στέλνουν ένα ηχηρό σήμα κινδύνου στους διοικούντες την ΔΕΗ αλλά και τους καταναλωτές. Στους μεν πρώτους να κάνουν κάτι, στους δε άλλους να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί.

Οι διακοπές ρεύματος ήταν εκτεταμένες και είχαν διάρκεια. Επίσης εκείνο που προκαλεί εντύπωση είναι ότι έγιναν πρωί, αλλά δεν υπήρχε υπερφόρτωση δικτύου και η μία εκ των δύο ήταν ημέρα Κυριακή.

Οι αρμόδιοι το θεωρούν ως φυσική συνέπεια των υψηλών θερμοκρασιών που επικράτησαν και δεν έδειξαν ιδιαίτερη ανησυχία. Να σημειωθεί πάντως ότι ακραία καιρικά φαινόμενα δεν υπήρξαν, εκτός και αν κάποιος θεωρεί τους 36 με 37 βαθμούς ως ακραίο καιρικό φαινόμενο, που σε καμία περίπτωση δεν ήταν.

Οι εξηγήσεις που δίνουν οι άνθρωποι που είναι κοντά στο πρόβλημα δηλώνουν ευθαρσώς ότι αιτία για αυτή την εικόνα δεν είναι άλλη από την ελλιπή συντήρηση και την μη αντικατάσταση των εξαρτημάτων που έχουν φθαρεί στον χρόνο.


Και σημειώνουν ότι όσο αυτό συνεχίζεται, τόσο πιο συχνά θα είναι τα προβλήματα και εύχονται να μην υπάρξουν πραγματικά ακραία καιρικά φαινόμενα, γιατί τότε τα πράγματα θα είναι εξαιρετικά δύσκολα.
Οικονομική ασφυξία

Και ενώ όλα αυτά συμβαίνουν οι κλοιός σφίγγει γύρω από την επιχείρηση. Ο πρόεδρος της ΔΕΗ εμφανίστηκε σίγουρος ότι η ΔΕΗ θα τα καταφέρει και δεν θα βρεθεί σε οικονομική ασφυξία. Όμως αυτό μάλλον είναι ένας ευσεβής πόθος παρά μία πραγματικότητα.

Η ΔΕΗ την Πέμπτη και την Παρασκευή έχει δύο κρίσιμα ραντεβού. Το ένα με τους μετόχους στην ετήσια γενική συνέλευση, όπου σίγουρα θα ζητηθούν απαντήσεις από την διοίκηση και το άλλο την Παρασκευή όπου θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα του πρώτου 3μηνου που σύμφωνα με πληροφορίες δείχνουν ζημιές άνω των 250 εκατ.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι γίνεται προσπάθεια καλλωπισμού, αλλά τα περιθώρια είναι περιορισμένα, δεδομένου ότι κανένας (ελεγκτές και οικονομική διεύθυνση) δεν θα βάλει την υπογραφή του σε μεγέθη που αποκλίνουν σημαντικά από την πραγματικότητα.

«Σαφάρι» και κατασχέσεις για τα οφειλόμενα

Την ίδια στιγμή, η ΔΕΗ ξεκινά «σαφάρι» για την είσπραξη των οφειλών από 890.000 καταναλωτές, που χρωστούν πάνω από 1 δισ. ευρώ στην ΔΕΗ ξεκινά η επιχείρηση, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος Εμμανουήλ Παναγιωτάκης.

Κι ενώ η ΔΕΗ βρίσκεται στο «κόκκινο» και είναι αντιμέτωπη με το φάσμα της χρεοκοπίας, μετά τα αρνητικά αποτελέσματα και το πρόβλημα ρευστότητας που αντιμετωπίζει, ο κ. Παναγιωτάκης γνωστοποίησε τα μέτρα που δρομολογούνται για την είσπραξη ανεξόφλητων λογαριασμών.
Σύμφωνα με όσα ανέφερε, η επιχείρηση θα προσπαθήσει να εισπράξει ακόμη και δύσκολες οφειλές πελατών, δηλαδή επιχειρήσεων που έβαλαν λουκέτο και κλειστά εξοχικά που δεν ηλεκτροδοτούνται, νοικοκυριά κι επιχειρήσεις που έχουν αλλάξει προμηθευτή, επιχειρήσεις που συνεχίζουν να λειτουργούν με νέο ΑΦΜ.

Επίσης, στο στόχαστρο βρίσκονται καταναλωτές που μετέπεσαν στο καθεστώς της καθολικής υπηρεσίας, που εκτιμώνται στους περίπου 200.000.

Συνολικά 2,7 δισ. ευρώ οι απλήρωτοι λογαριασμοί

Οι παραπάνω κατηγορίες εκτιμάται ότι χρωστούν 1,05 δισ. ευρώ. Συνολικά, οι απλήρωτοι λογαριασμοί (μαζί με Υψηλή Τάση και διακανονισμούς) ανέρχονται σταθερά στα 2,7 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, περίπου 65.000 με 70.000 διατηρούν ο καθένας οφειλές άνω των 3.000 ευρώ, με το συνολικό ποσό να υπολογίζεται σε περίπου 700 εκατ. ευρώ.

Ετοιμάζουν τους φακέλους για να σταλούν εξώδικα

Ο κ. Παναγιωτάκης σημείωσε ότι για τα χρέη 1,05 δισ. η ΔΕΗ θα προσλάβει περίπου 40 εργολαβικούς εργαζομένους. Αυτοί θα ετοιμάσουν τους φακέλους ανά περιοχή.

Στη συνέχεια, οι υποθέσεις θα ανατεθούν σε δικηγορικά γραφεία που θα διεκδικήσουν τα χρήματα. «Σε όλους θα σταλούν εξώδικα», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της εταιρείας.
loading...
Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger

2 σχόλια :

  1. Ο "Ρομπέν των δασών με τα δικά μου λεφτά" δεν θα πληρώσει τα χρέη των μπαταχτσήδων; Τότε τι Αριστερός (μην χ@σω!) είναι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ο "Ρομπέν των δασών ήταν τελικά ο Ρομπέν των ΧΑΖΩΝ με τα δικά μου λεφτά"

    ΑπάντησηΔιαγραφή