ΑΠΑΣΦΑΛΙΣΑΝ ΤΗΝ “ΧΕΙΡΟΒΟΜΒΙΔΑ” ΣΤΗΝ ΚΩ

“Χάνονται” τα νησιά μας…Κραυγή απόγνωσης των τοπικών αρχών και των κατοίκων…
Του Παναγιώτη ΑποστόλουΠολιτικού αναλυτή – αρθρογράφου

Έγραφα την Μεγάλη Πέμπτη 25 Απριλίου 2019 στην Ελεύθερη Ώρα και στο άρθρο μου «Η Αφρική “μετακόμισε” στα νησιά του Αιγαίου», μεταξύ των άλλων:

«Στα τέλη του 2018, πολύ εύστοχα η Deutsche Welle είχε αναφέρει πως, η Σάμος θυμίζει μια μικρή Αφρική! Αφού κύματα Αφρικανών “αποβιβάζονταν” συνέχεια εκεί, αλλά και σε άλλα νησιά του Αιγαίου Πελάγου μας!

Ωστόσο στη Σάμο οι χιλιάδες εγκλωβισμένοι παράνομοι πρόσφυγες κάνουν αφόρητη τη ζωή των κατοίκων του νησιού, οι οποίοι υποφέρουν πλέον σε υπερθετικό βαθμό, αφού σύμφωνα και με τα τελευταία στοιχεία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ, είναι υπεράριθμοι και οι περισσότεροι εξ αυτών κατάγονται από το Αφγανιστάν, το Ιράκ, το Κονγκό και το Καμερούν! Των οποίων η διαβίωση είναι υπό άθλιες συνθήκες! Όμως προ αυτής της σοβούσας κατάστασης, γίναμε αποδέκτες πολλών καταγγελιών από κατοίκους, που μας ενημέρωσαν ότι:

Στις 12 Απριλίου 2019 “μετακόμισε” το Λιμενικό μας στην Κω 150 παράνομους μετανάστες! Στις 13 Απριλίου 2019 μεταφέρθηκαν στην Κω 65, στις 14 Απριλίου 2019 ήρθαν 150, στις 15 Απριλίου 2019 75 και στις 16 Απριλίου 2019 ήρθαν στην Κω ακόμη 50! Αν αληθεύουν αυτές οι καταγγελίες, τι ακριβώς θα πρέπει να υποθέσουμε; Ότι η ελληνική κυβέρνηση και η γερμανική Ευρωπαϊκή Ένωση, μετά την κατάργηση των δομών της Σάμου προσπαθούν να διαλύσουν κι αυτές της Κω;»!

Ουδέν μονιμότερον του προσωρινού…

Σήμερα θα σας καταγράψω πρόσφατο δημοσίευμα της τοπικής εφημερίδος της Κω, “Το βήμα της Κω” και το οποίο έχει τίτλο: “Σύλλογος ενεργών πολιτών Κω για την μεταφορά προσφύγων από άλλα νησιά στην Κω”:

«Με ιδιαίτερο προβληματισμό και ανησυχία παρακολουθούμε τις τελευταίες ημέρες την ολοένα αυξανόμενη μεταφορά παράνομων μεταναστών και προσφύγων στο νησί μας. Η ανθρωπιστική διάσταση του προσφυγικού και μεταναστευτικού ζητήματος είναι εξαιρετικά σημαντική και κανείς δεν μπορεί να την παραβλέψει. Η Πολιτεία, ωστόσο, αντιμετωπίζει ένα μείζονος σημασίας θέμα όπως αυτό, χωρίς έστω τη στοιχειώδη προετοιμασία και οργάνωση και αφήνοντας στο σκοτάδι τις τοπικές κοινωνίες. Αυτό που ξεκίνησε πριν από 3 χρόνια με την προσωρινή φιλοξενία προσφύγων από εμπόλεμες περιοχές, έχει τώρα μετατραπεί σε μόνιμη δομή ανοιχτής φιλοξενίας, όχι για πρόσφυγες πολέμου αλλά για παράνομους μετανάστες.

Ρωτάμε λοιπόν ξεκάθαρα ως προς τι η μεταφορά από άλλα νησιά του Αιγαίου στο νησί μας; Η κυβέρνηση με τον τοπικό μας βουλευτή δεν βροντοφώναζε κάντε λίγο υπομονή γιατί ο χώρος αυτός είναι προσωρινός; Γιατί μετατρέπουν την τουριστική Κω και τα νησιά του Αιγαίου σε αποθήκες ψυχών;»!

Αυτό ακριβώς λέγω και φωνάζω επί χρόνια κι εγώ! Τι ακριβώς κάνει η κυβέρνηση μειοψηφίας του ΣΥΡΙΖΑ; Ποιος ο ακριβής σκοπός της στην αλλοίωση του πληθυσμού των νησιών μας; Ποιων συμφέροντα εξυπηρετούν; Ποιος χρηματοδοτεί αυτήν την αντεθνική πολιτική;

Ποιος έχασε τη σοβαρότητα για τη βρει η κυβέρνηση…

Συνεχίζοντας το άρθρο της τοπικής εφημερίδος, λέγει:

«Τι έχουν να πουν σήμερα οι υπερασπιστές, αριστεριστές, για τις ανθρώπινες συνθήκες; Τους εκφράζουν οι εικόνες του σήμερα στην Χίο, Μυτιλήνη, Κω, Λέρο, Σάμο; Έτσι εκφράζουν την τουριστική ανάπτυξη της χώρας μας; Μια μεταφορά που ξεκινάει για άλλη μια φορά μπροστά στα μάτια των πρώτων επισκεπτών μας στο νησί, δίνοντας την εικόνα μιας άλλης χώρας με περιπολικά, κλούβες στους δρόμους να πηγαινοέρχονται λες και είμαστε σε εμπόλεμη ζώνη και όλα αυτά στην έναρξη της νέας τουριστικής σεζόν. Είναι ώρα ευθύνης για όλους. Η κυβέρνηση πρέπει να δείξει την απαιτούμενη σοβαρότητα και υπευθυνότητα για ένα ζήτημα τέτοιων διαστάσεων.

Εκφράζουμε την έντονη ανησυχία μας για τις εξελίξεις και τον βαθύ προβληματισμό μας. Για όλα τα παραπάνω, καλούμε τις τοπικές μας κοινωνίες σε επαγρύπνηση. Μέσα σε αυτήν την εξέλιξη των τελευταίων ημερών με την μεταφορά προσφύγων, έρχεται σήμερα πανηγυρικά ο τοπικός μας βουλευτής να μας κεράσει ένα δωράκι τάχα μου και να κάνει πράξη το αυτονόητο, δηλαδή, να μας πει ότι γίνεται ανάκληση του ΦΕΚ λινοποτίου, ενόψει ευρωεκλογών και εθνικών εν συνεχεία. Χαιρετίζουμε την χωροθέτηση του νέου νοσοκομείου στο λινοπότη και ευχόμαστε να προχωρήσει άμεσα. Ο αγώνας μας δικαιώθηκε με την ανάκληση του ΦΕΚ, αλλά θα δικαιωθούμε ακόμη περισσότερο, όταν η δομή του hot spot στην Κω κλείσει οριστικά και ο συγκεκριμένος χώρος θα έρθει στα χέρια της κοινότητας Πυλίου και του Δήμου μας, παραγράφοντας για πάντα τα μελανά σημεία που σημάδεψαν τις νέες γενεές και όχι μόνο ενός δημοκρατικού νησιού από την πρώτη φορά αριστερά.»!

Χώρος εγκλωβισμού παράνομων μεταναστών και προσφύγων τα νησιά μας…

Αλλά η φωνή απόγνωσης δεν είναι μόνο από το “Σύλλογο ενεργών πολιτών Κω”, αλλά και από τον αντιδήμαρχο Μιχάλη Χατζηλύμνιο, ο οποίος έκανε πρόσφατα την παρακάτω δήλωση:

«Κάποιοι θέλουν την Κω αποθήκη ανθρώπων και χώρα εγκλωβισμού παράνομων μεταναστών και προσφύγων, ακόμα και όταν προς το νησί μας υπάρχουν μηδενικές προσφυγικές ροές. Χθες μεταφέρθηκε στην Κω, με πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού από τη Σάμο, άγνωστος αριθμός παράνομων μεταναστών και προσφύγων οι οποίοι πήγαν στο Πυλί. Δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει αυτό, έχει επαναληφτεί άλλες τρεις φορές, παρά τις διαβεβαιώσεις ότι δεν θα γινόταν μεταφορά παράνομων μεταναστών και προσφύγων στην Κω από άλλες περιοχές της χώρας.

Κάποιοι θέλουν να διατηρήσουν πάση θυσία το Hot Spot στο Πυλί, ακόμα και αν υπάρχουν μηδενικές μεταναστευτικές ροές προς την Κω. Θα “φροντίσουν” να μεταφέρουν από άλλες περιοχές…

Αποδεικνύεται πόσο δίκιο είχε η δημοτική αρχή, αλλά και η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών που είχε αντιδράσει στη δημιουργία του Hot Spot και στη μετατροπή του νησιού μας σε χώρο εγκλωβισμού παράνομων μεταναστών και προσφύγων.

Κάποιοι που διεκδικούν την ψήφο των πολιτών για να διοικήσουν το Δήμο Κω κρύβονται και σιωπούν, γι΄ αυτούς είναι κάτι φυσιολογικό να μεταφέρονται παράνομοι μετανάστες από άλλες περιοχές της χώρας στην Κω. Αποφεύγουν επιμελώς να μιλάνε γι΄ αυτό το μεγάλο θέμα για το νησί μας, γιατί πολύ απλά έχουν την πολιτική στήριξη αυτών που δημιούργησαν αυτήν την κατάσταση. Το αντίτιμο του χρίσματος – που επίσης επιμελώς αποκρύβουν – είναι η σιωπή.

Όλοι αντιλαμβάνονται πλέον ποιοι είναι αυτοί που παίζουν παιχνίδια εις βάρος των συμφερόντων της Κω, ποιοι είναι οι συνεργοί και συνένοχοι στη μετατροπή του νησιού μας σε χώρο εγκλωβισμού παράνομων μεταναστών και προσφύγων.»!

Αλήθεια έχει απαντήσεις στα παραπάνω ο αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Νικόλαος Τσούνης και ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας και επίτιμος Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης;

Γνωρίζουν κάτι περισσότερο, πού δεν γνωρίζει ο ελληνικός λαός;

Ωρολογιακή βόμβα υγιεινής τα νησιά μας…

Κι ενώ αυτά συμβαίνουν, με το θερμόμετρο στα νησιά μας να ανεβαίνει επικίνδυνα, αφού βλέπουν όλοι πως κινδυνεύει να χαθεί άλλη μια τουριστική περίοδος, έρχονται “οι γιατροί χωρίς σύνορα” να προσθέσουν τις δικές τους ανησυχίες στη ζοφερή και αντεθνική κατάσταση των νησιών μας!

«Καθώς συμπληρώνονται τρία χρόνια από την εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας στην Ελλάδα, “οι γιατροί χωρίς σύνορα” καλούν τους ευρωπαίους ηγέτες να τερματίσουν την επιζήμια πολιτική του εγκλωβισμού ανθρώπων στους καταυλισμούς των ελληνικών νησιών, καθώς και να φροντίσουν για την άμεση απομάκρυνση όλων των ευάλωτων, ειδικά των παιδιών, από αυτά τα σημεία και την μετακίνησή τους σε ασφαλή στέγη στην ηπειρωτική χώρα ή εντός της Ευρωπαϊκής Ενώσεως.

Τα τελευταία τρία χρόνια, η συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας έχει εγκλωβίσει χιλιάδες άνδρες, γυναίκες και παιδιά σε υπερπλήρεις χώρους που χαρακτηρίζονται από έλλειψη υγιεινής και ασφάλειας, απαράδεκτες συνθήκες και περιορισμένη πρόσβαση σε βασικές υπηρεσίες υγείας, με αποτέλεσμα την επιδείνωση της υγείας τους και εκτεταμένη δυστυχία.

Η Ελλάδα έχει γίνει αποθήκη για τους άνδρες, τις γυναίκες και τα παιδιά που απέτυχε να προστατέψει η Ευρωπαϊκή Ένωση… Εξ αιτίας της συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας, πάνω από 12 χιλιάδες άτομα είναι εγκλωβισμένοι στα πέντε Hot Spotυπό άθλιες συνθήκες…»!

Και το ερώτημα που τίθεται ευθέως είναι: Ποιος είναι Επίτροπος Μεταναστευτικής Επιτροπής στην ΕΕ; Μα ο “δικός μας”, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος!

Άραγε, τι σχέδιο κατά της Ελλάδος υλοποιεί ο κ. Αβραμόπουλος;

Του Παναγιώτη Αποστόλου

Πολιτικού αναλυτή – αρθρογράφου

[email protected]

www.egerssi.gr

loading...