Παλαιοκομματικά σόου


Θυμάμαι κάθε κυβέρνηση που βρισκόταν στα τελευταία της να εφαρμόζει την ίδια ακριβώς συνταγή: παροχές ψίχουλα, με τις οποίες επιχειρούνταν να εξωραϊστεί η εικόνα των κυβερνώντων και να
αποκομιστούν εκλογικά οφέλη. Κάθε κυβέρνηση, ιδίως πριν την χρεοκοπία της χώρας το 2009-2010 έδινε ακριβώς το ίδιο σόου ως τελευταία και απέλπιδα προσπάθεια να «γυρίσει» το παιχνίδι.
Ο Ανδρέας Παπανδρέου με το περίφημο «Τσοβόλα δώστα όλα» και τους δεκάδες χιλιάδες διορισμούς στο δημόσιο το 1988-89 (ανεπιτυχώς). Ο Κώστας Μητσοτάκης, που θυμήθηκε μετά τα χουνέρια του 1992 την κοινωνία, χωρίς να καταφέρει τίποτα. Ο Σημίτης το 2000 (επιτυχώς) και το 2003 (ανεπιτυχώς), με παροχές και κοινωνικά πακέτα. Ο Καραμανλής τσάτρα πάτρα το 2007 με τα τριχίλιαρα στους σεισμόπληκτους (επιτυχώς τελικά). Μέσα στην μνημονιακή κρίση το επιχείρησε (ανεπιτυχώς) και ο Σαμαράς, όταν είδε με τις ευρωεκλογές του 2014 ότι πάει για τα βράχια. Μείωσε το ΦΠΑ στην εστίαση στο 13% για παράδειγμα, μείωσε το φόρο αλληλεγγύης και άλλα τέτοια. Ω, του θαύματος, από το αγαπημένο μέρος του Σαμαρά, το Ζάππειο, το κάνει τώρα και ο Τσίπρας. Έχοντας επιστρατεύσει την αντιαναπτυξιακή και άδικη συνταγή της υπερφορολόγησης, ακόμη και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων, καθώς έχουν αυξηθεί και οι έμμεσοι φόροι, και αφού περιόρισε το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, έφτιαξε ένα «πουγκί», που το μοιράζει ως… ελεήμων ηγεμών. Μοιράζει περίπου όσα μάζεψε από τους ίδιους τους δικαιούχους τώρα των «δώρων» του. Ακόμα χειρότερα, μοιράζει «δώρα», για τα οποία δεν θα είναι αυτός υπόλογος αύριο, καθώς τα περίφημα «μόνιμα μέτρα» θα κληθούν οι επόμενοι να τα υλοποιήσουν!

Αν το υπερπλεόνασμα προερχόταν από τη θεαματική και αντίστοιχη αύξηση του εθνικού πλούτου, θα είχε κάθε λόγο η κυβέρνηση να πανηγυρίζει για τα «δώρα», που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός. Αν τα μέτρα στήριξης των αδυνάμων υπάκουαν επίσης και περιλαμβάνονταν σε μία πολιτική παραγωγικής ανασυγκρότησης και παροχής δυνατοτήτων και κινήτρων για την ανάπτυξη, θα δικαιολογούνταν η κυβέρνηση να υπερηφανεύεται. Αν τα «θετικά μέτρα» δεν συνοδεύονταν την ίδια ώρα από μνημονιακές πολιτικές, ιδιωτικοποιήσεις, διάλυση δημόσιων επιχειρήσεων, ισοπέδωσης της εργασίας και άλλα σχετικά, όπως χιλιάδες πλειστηριασμοί με θύματα αδυνάμους, τότε η κυβέρνηση θα άξιζε της λαϊκής αναγνώρισης.

Επειδή όμως δεν συμβαίνει τίποτα από τα παραπάνω, η πραγματικότητα είναι ότι τα «μέτρα Τσίπρα», είναι απλώς στάχτη στα μάτια και φθηνό αντίδωρο ενόψει εκλογών. Ένα κακοστημένο σόου παλαιοκομματικού τύπου. Το έκαναν σχεδόν όλοι οι προηγούμενοι, το κάνουν και τούτοι. Τίποτα δεν έχει αλλάξει. Απλώς η μετάλλαξη στο χειρότερο είδος ΠΑΣΟΚ, γίνεται όλο και πιο εκκωφαντική…

Γιάννης Μακρυγιάννης
https://www.protothema.gr/
Post A Comment
 • Blogger Comment using Blogger

2 σχόλια :

 1. Απόφαση-σοκ: Η Κυβέρνηση δίνει €500.000 για να προπαγανδίσει υπέρ των «Πρεσπών» – Μοιράζουν κρατικό χρήμα!
  15
  SHARES
  Δημοσίευση: 8 Μαΐου 2019, 4:38 μμ

  Με απόφαση του γενικού γραμματέα Ψηφιακής Πολιτικής Γιώργου Φλωρεντή, ύστερα από υπουργική εντολή, της 25ης Απριλίου 2019, εγκρίνεται η δέσμευση πίστωσης ύψους 500.000 ευρώ για την πραγματοποίηση ισόποσης δαπάνης προβολής.  Πρόκειται για την υλοποίηση “τεκμηριωμένου αιτήματος της Διεύθυνσης Ενημέρωσης για την αναγκαιότητα πραγματοποίησης δαπάνης, συνολικού ποσού 500.000ευρώ, που αφορά στη δημοσίευση μέσω του Τύπου της Συμφωνίας των Πρεσπών ‘Τελική Συμφωνία για την επίλυση των διαφορών οι οποίες περιγράφονται στις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, 817(1993), τη λήξη της ενδιάμεσης συμφωνίας του 1995 και την εδραίωση στρατηγικής εταιρικής σχέσης μεταξύ των μερών’, ώστε να λάβουν γνώση όλοι οι Ελληνες πολίτες, σε συνέχεια σχετικής κυβερνητικής δέσμευσης”.

  Στο μεταξύ, με χθεσινή απόφαση του ίδιου υπουργείου εγκρίθηκε με απευθείας ανάθεση η δαπάνη “παραγωγής βίντεο σχετικά με το περιεχόμενο της Συμφωνίας των Πρεσπών, το οποίο θα αξιοποιηθεί για χρήση στα ειδικά ενημερωτικά δελτία της Υπηρεσίας και τους αντίστοιχους λογαριασμούς social media, στην ιστοσελίδα της Υπηρεσίας και στους λογαριασμούς κοινωνικής δικτύωσης, καθώς και στο πλαίσιο εκδηλώσεων”. Το κόστος της παραγωγής θα ανέλθει σε 1.860ευρώ.

  Πρόκειται για μια απίστευτη απόφαση. Ο ΣΥΡΙΖΑ παραχώρησε “μακεδονική” γλώσσα και “μακεδονική” ταυτότητα στους Σκοπιανούς και τώρα μας στέλνει και το λογαριασμό από πάνω για να εμπεδώσουμε το περιεχόμενο της Συμφωνίας των Πρεσπών! Με εντολή λοιπόν του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής Νίκου Παππά πληρώνουμε 500.000 ευρώ για τη δημοσίευση μέσω του Τύπου της Συμφωνίας την ώρα που γυρίζεται και βίντεο για τους όρους της για να προωθηθεί από τα κυβερνητικά social media.

  https://www.pentapostagma.gr/2019/05/%CE%B1%CF%80%CF%8C%CF%86%CE%B1%CF%83%CE%B7-%CF%83%CE%BF%CE%BA-%CE%B7-%CE%BA%CF%85%CE%B2%CE%AD%CF%81%CE%BD%CE%B7%CF%83%CE%B7-%CE%B4%CE%AF%CE%BD%CE%B5%CE%B9-e500-000-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CE%BD%CE%B1.html

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Μ πέστε όλοι στην σειρά και μην σπρώχνεστε , για όλους έχουμε δώρα , αλλά όμως όταν μας ψηφίσετε πρέπει να μας τα επιστρέψετε την άλλη ημέρα αυξημένα και χωρίς διαμαρτυρίες

  ΑπάντησηΔιαγραφή