Οι «χρυσές δουλειές» της οικογένειας Τσίπρα - Τα έγγραφα που το αποδεικνύουνΤην περασμένη εβδομάδα γράφτηκαν πολλά για την εργολαβική δραστηριότητα της οικογένειας Τσίπρα στη διάρκεια της δικτατορίας, κάποια από αυτά ανυπόστατα, όπως για παράδειγμα ότι οι αδελφοί Παύλος και Ηρακλής Τσίπρας είχαν την εταιρεία «Σκαπανέας», μια ιστορική τεχνική εταιρεία (που κατέρρευσε όταν έπεσε ο σάχης στο Ιράν), η οποία όμως τελικά είχε… άλλους μετόχους.

Παρ’ όλα αυτά, η τεχνική εταιρεία της οικογένειας Τσίπρα, που ιδρύθηκε το 1970 και, όπως προκύπτει από τους ισολογισμούς της, έκανε «χρυσές δουλειές» με το καθεστώς της δικτατορίας, ήταν η «Ηρακλής» Ανώνυμος Εταιρεία Τεχνικών Εργων.

Σύμφωνα με ΤΑ ΝΕΑ, πρόεδρος της εταιρείας ήταν ο πατέρας του Πρωθυπουργού, Παύλος Τσίπρας, και διευθύνων σύμβουλος ο αδελφός του, Ηρακλής Τσίπρας, ο οποίος ήταν στέλεχος της ΕΔΑ, ενώ συμμετείχε και στη δράση της αντιστασιακής οργάνωσης «ΔΕΚΑ» Κρήτης που είχε ιδρυθεί με άλλους αγωνιστές οι οποίοι ανέλαβαν δράση κατά της χούντας.

Ο Ηρακλής Τσίπρας, όπως αφηγείται ο Φοίβος Ιωαννίδης, που επίσης συμμετείχε στη «ΔΕΚΑ», διέφυγε τη σύλληψη και αργότερα απέκτησε ρόλο επί Ασλανίδη στον Παναθηναϊκό. «Καταδικάστηκε μεν σε ποινή φυλάκισης δύο ετών, αλλά έμεινε μόνο την παραμονή της δίκης μας στη φυλακή, αφού του χορηγήθηκε παρανόμως αναστολή, δοθέντος ότι είχε καταδικαστεί προδικτατορικά δύο φορές για απάτη σε ποινή πάνω από έξι μήνες η καθεμία» λέει σήμερα ο Φοίβος Ιωαννίδης.

Στο ερώτημα εάν πλούτισε η οικογένεια Τσίπρα με την κατασκευαστική δραστηριότητά της στα χρόνια της χούντας, έρχονται να «απαντήσουν» οι τρεις πρώτοι ισολογισμοί της «Ηρακλής» Ανώνυμος Εταιρεία Τεχνικών Εργων!Συγκεκριμένα, από τους ισολογισμούς των ετών 1971 (δημοσιεύτηκε την Κυριακή 7 Μαΐου 1972 στο «Βήμα της Κυριακής»), 1972 (δημοσιεύτηκε την Τετάρτη 23 Μαΐου 1973 στη «Βραδυνή») και 1973 (δημοσιεύτηκε την Παρασκευή 24 Μαΐου 1974 στο «Βήμα») της εταιρείας «Ηρακλής» των αδελφών Τσίπρα, που φέρουν τις υπογραφές τους, προκύπτει ότι τα «κέρδη προς διάθεσιν» ήταν συνολικά περίπου 34 εκατομμύρια δραχμές!

Υπενθυμίζεται ότι τότε ο μηνιαίος μισθός ενός μέσου δημοσίου υπαλλήλου ήταν μόλις 4.000 δραχμές!

Ωστόσο, όπως προκύπτει από τους ίδιους ισολογισμούς και σύμφωνα με ΤΑ ΝΕΑ, οι δουλειές της «Ηρακλής» με το καθεστώς των συνταγματαρχών ήταν πολύ μεγαλύτερες.

Συγκεκριμένα, στους ισολογισμούς των ετών 1972 και 1973 αναφέρεται ότι τα «έργα υπό εκτέλεσιν» της τεχνικής εταιρείας «Ηρακλής» ανέρχονταν στο ιλιγγιώδες για την εποχή εκείνη ποσό των 378 εκατομμυρίων δραχμών!

Υπενθυμίζεται ότι πολύ αργότερα η τεχνική εταιρεία της οικογένειας Τσίπρα ήταν η «ΑΤΕ Τσίπρας», μία από τις χιλιάδες μικρομεσαίες και προβληματικές του κλάδου.

Στο τέλος, όταν πέθανε ο πατέρας του Πρωθυπουργού Παύλος Τσίπρας, η εταιρεία πωλήθηκε και μετονομάστηκε σε «Μέδουσα». Οι νέοι ιδιοκτήτες της εταιρείας «Μέδουσα» την ξεφορτώθηκαν εκ νέου και την έδωσαν, κατά σύμπτωση, στον όμιλο του Χρήστου Καλογρίτσα.


Post A Comment
 • Blogger Comment using Blogger
 • Facebook Comment using Facebook
 • Disqus Comment using Disqus

2 σχόλια :

 1. Την δικτατορία του Παποδόπουλου πρέπει να την κατηγορούμε για την δημοκρατικότητά της.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΟΛΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:::::: http://skeftomasteellhnika.blogspot.com/2019/05/blog-post_323.html#more

  Αποκάλυψη: Οι βαθιές σχέσεις ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ - ΣΥΡΙΖΑ με την Τρομοκρατία - αναρχία. ΦΩΤΟ
  Όταν στελέχη και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στήριζαν τρομοκράτες
  Απο καιρό είχαμε αποκαλύψει τις "αδελφικές" σχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ με την τρομοκρατία. Και όπως πάντα επιβεβαιώθηκε πλήρως. Διαβάστε τι γράφαμε πριν από λίγους μήνες με αφορμή την επίσκεψη της πρώην βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ...
  Βασιλικής Λέβα στον Δημήτρη Κουφοντίνα, καθώς και τις αποκαλύψεις που είχε κάνει ο Βασίλης Ζήσης.
  Η αποκάλυψη ότι η βουλευτής Φθιώτιδας του ΣΥΡΙΖΑ Βασιλική Λέβα είχε συλληφθεί για κατοχή εκρηκτικών υλών, από μόνη της δεν έχει και τόση σημασία. Μεγαλύτερη σημασία έχει ότι η άλλοτε φοιτήτρια – επαναστάτρια που έριχνε βόμβες μολότοφ βρέθηκε στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος από την ώρα που συνομίλησε με τον Δημήτρη Κουφοντίνα. Και προφανώς από τους χιλιάδες κρατουμένους δεν είναι τυχαίο ότι πήγε στον «Φαρμακοχέρη» για να τον ρωτήσει πώς περνάνε στις φυλακές. Έχει προφανώς μια… ροπή στους ψευτοεπαναστάτες πιστολάδες που σκοτώνουν στο όνομα της δικής τους δημοκρατίας.
  Αλλά και πάλι, η Βασιλική Λέβα είναι μια σταγόνα στον ωκεανό της ακροαριστερής, στα όρια της τρομοκρατίας, ιδεολογίας που κυριαρχεί στον ΣΥΡΙΖΑ. Ένα κόμμα που κυβερνά τη χώρα αλλά που ακόμη δεν έχει επιλύσει βασικά ζητήματα σε ότι αφορά τη Δημοκρατία, την καταδίκη των τρομοκρατών και την αποκήρυξη της ένοπλης βίας.
  Η σχέση του ΣΥΡΙΖΑ με τους αναρχικούς και τους μπαχαλάκηδες είναι διαχρονική κι επειδή όπως φαίνεται την πολιτική ιστορία στην Ελλάδα την γράφει και την ελέγχει η Αριστερά ας θυμίσουμε ορισμένα περιστατικά και πρόσωπα του ΣΥΡΙΖΑ που σχετίζονται με την τρομοκρατία.

  ΑπάντησηΔιαγραφή


Loading...