Ο τάφος στην Κορσική που μπορεί να δώσει απαντήσεις για την παρακμή των Ετρούσκων

του Νικολάου Π. Παππά, Πολιτικού Επιστήμονος
Το μυστήριο γύρω από τους Ετρούσκους είναι ακόμη μεγάλο. Είναι χαρακτηριστικό ότι περισσότερα υποθέτουν οι αρχαιολόγοι και οι ιστορικοί για τον λαό αυτό παρά γνωρίζουν πραγματικά.

Όμως τα ευρήματα σε ανασκαφές είναι συνεχή και ορισμένα από αυτά, πολλές φορές, δίνουν την ελπίδα ότι μπορεί να βοηθήσουν να καταλάβουμε λίγο περισσότερο τον χαμένο μεγάλο πολιτισμό της Μεσογείου.

Τον περασμένο Μάρτιο αρχαιολόγοι ανακοίνωσαν ότι κατά την διάρκεια ανασκαφής στην Κορσική ανακάλυψαν έναν ετρουσκικό τάφο που έχει έναν σκελετό αλλά και έναν μεγάλο αριθμό σπάνιων αντικειμένων, τα οποία πιστεύουν ότι μπορεί να τους βοηθήσουν να καταλάβουν περισσότερα για τους λόγους που αυτός ο αρχαίος πολιτισμός τελικά εξαφανίστηκε.

Το θέμα αυτό έχει απασχολήσει πολλά από τα μεγάλα ειδησεογραφικά δίκτυα. Όπως αναφέρει το Reuters σε άρθρο του, οι Ετρούσκοι ήταν μια πολύ πλούσια και προνομιούχος κοινωνία η οποία σταδιακά εγκατέλειψε την ταυτότητά της για να γίνει μέρος της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας.

Αυτό πραγματικά ισχύει. Η περιοχή που οι Ετρούσκοι ζούσαν ήταν πλούσια σε χρυσό και ασήμι με αποτέλεσμα να ζουν πολύ άνετα, όπως δείχνουν και πολλές τοιχογραφίες στο εσωτερικό των τάφων τους σε διάφορες νεκροπόλεις. Επιπλέον, η ιστορία έχει διδάξει ότι μετά από μια μεγάλη ακμή ακολουθεί η βαθιά παρακμή και εάν η κοινωνία δεν έχει τις απαραίτητες αντιστάσεις αφομοιώνεται με γοργούς ρυθμούς από τον κατακτητή (η ειρωνεία είναι ότι νωρίτερα οι Ετρούσκοι είχαν κατακτήσει τη Ρώμη, όμως οι Ρωμαίοι τους εκδίωξαν και τελικώς κατέκτησαν όλες τις πόλεις τους).

Για να επιστρέψουμε στο θέμα μας, ο ετρουσκικός τάφος που βρέθηκε στην Κορσική έχει χρονολογηθεί περίπου από τον 4ο αιώνα π.Χ. και φτιάχτηκε από πέτρες. Βρέθηκε μέσα σε ένα τεράστιο ρωμαϊκό νεκροταφείο που ανακαλύφθηκε επίσης φέτος.

Οι αρχαιολόγοι ελπίζουν ότι τα νέα ευρήματα στο εσωτερικό του ετρουσκικού τάφου στο νησί, το οποίο σήμερα ανήκει στη Γαλλία, θα τους βοηθήσει να μάθουν περισσότερα για το πώς θα λειτουργούσε η κοινωνία στην περιοχή αυτή, εξηγεί ο επικεφαλής επιμελητής Franck Leandri.

Είπε μεταξύ άλλων: «Είναι ο σύνδεσμος που λείπει για να μας επιτρέψει να ενώσουμε τις τελετουργικές τελετές της Ετρουρίας, αλλά ενισχύει και την υπόθεση ότι πριν από τη ρωμαϊκή κατάκτηση (το 259 π.Χ.), η Αλέρια ήταν σημείο διέλευσης στο Τυρρηνικό Πέλαγος, και συνάντησης των συμφερόντων των Ετρούσκων, της Καρχηδόνας και των Φωκαέων».

(Εδώ να σημειώσουμε η Αλέρια είναι η αρχαιοελληνική πόλη Αλαλία, την οποία είχαν ιδρύσει οι Φωκαείς. Το 540 π.Χ. Ετρούσκοι και Φοίνικες επιτέθηκαν κατά των Φωκαέων και κατάφεραν να τους υποχρεώσουν σε φυγή παρότι οι δύο σύμμαχοι ηττήθηκαν. Οι Φωκαείς είχαν μεγάλες απώλειες στη μάχη και παρά τη νίκη αντιλήφθηκαν ότι δεν θα άντεχαν σε νέα επίθεση με αποτέλεσμα να εγκαταλείψουν τη νήσο.)

Επιστρέφοντας στο θέμα μας, οι αρχαιολόγοι έχουν καταλήξει ότι ο τάφος που βρέθηκε αφορά κατά πάσα πιθανότητα έναν υψηλόβαθμο αξιωματούχο, καθώς μερικά από τα αντικείμενα που βρέθηκαν μέσα είναι 15 κεραμικά αγγεία μαζί με τα καπάκια ή τους καθρέφτες της θήκης.

Η ανθρωπολόγος Catherine Rigeade εξήγησε σε ερώτηση δημοσιογράφων ότι στην Κορσική βρέθηκαν πολλαπλά αντικείμενα τα οποία θα επιτρέψουν στους αρχαιολόγους να εξετάσουν τον πολιτισμό της Ετρουρίας με περισσότερες λεπτομέρειες από ποτέ άλλοτε. «Έχουμε μια σχετική γνώση για τα ετρουσκικά αντικείμενα, αλλά γνωρίζουμε ελάχιστα για τους ίδιους τους Ετρούσκους. Εδώ έχουμε και τα δύο», θα πει χαρακτηριστικά.

Κοντά στον τάφο, οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν ένα χρυσό δαχτυλίδι 2.000 ετών το οποίο ήταν ακόμα σε εξαιρετικά καλή κατάσταση. Το δαχτυλίδι έχει πάνω ένα σχέδιο ενός γυναικείου προσώπου, το οποίο πιθανολογείται ότι είναι απεικόνιση της αρχαίας Ελληνίδας θεάς Αφροδίτης.

Οι αρχαιολόγοι θα εξετάσουν τον σκελετό που βρέθηκε στον τάφο στην Κορσική ενώ θα συμβουλευτούν και έναν ιατροδικαστή για να μάθουν περισσότερα για τα ανθρώπινα λείψανα. Οπότε, προς το παρόν, είμαστε σε αναμονή για τα αποτελέσματα των μελετών…

loading...