Η αβάσταχτη ελαφρότητα της γαλαζοπράσινης πολιτικής κληρονομιάς

globinfo freexchange

«Η διαφθορά είναι κοινωνικό φαινόμενο», είχε πει ο Κώστας Σημίτης σε συνέντευξή – ‘πλυντήριο’ στο ΣΚΑΙ.

Προσφάτως, το κεντρικό στέλεχος της ‘γαλάζιας’ παράταξης, Κώστας Τζαβάρας, ερωτηθείς για τα 241 εκατομμύρια ευρώ βεβαιωμένων οφειλών προς το Δημόσιο από τις φαρμακευτικές εταιρίες, που δεν καταβλήθηκαν την περίοδο 2006-2010,δήλωσε ευθαρσώς: «ξέρετε, πόσες βεβαιωμένες οφειλές από διάφορες εταιρίες -όπως και των κατασκευαστικών εταιριών- είναι ανείσπρακτες; από αυτό μπορούμε να βγάλουμε πολιτικό συμπέρασμα; το θεωρώ παρακινδυνευμένο».

Εκτός του ότι τσουβάλιασε μαζί όλες τις περιπτώσεις προκειμένου να ‘ξεπλύνει’ τις ‘καημένες’ τις φαρμακευτικές εταιρίες, η δήλωση αποτελεί άλλη μια χαρακτηριστική περίπτωση της νοοτροπίας που κυριαρχούσε στο μεταπολιτευτικό γαλαζοπράσινο πολιτικό σύστημα.

Αλλά ο άλλος ‘γαλάζιος’, πρώην υπουργός Δικαιοσύνης, Χαράλαμπος Αθανασίου, κατάφερε να σπάσει κάθε ρεκόρ.

Μιλώντας σε ενημερωτική εκπομπή της ΕΡΤ δήλωσε ότι «αν ένα αδίκημα ανάγεται στα καθήκοντα ή όχι του υπουργού είναι αρμόδια να τα κρίνουν κατά περίπτωση τα δικαστήρια».

«Δεν θα την έπαιρνε την μίζα αν δεν ήταν υπουργός. Πιστεύω ότι είναι κατά την άσκηση των καθηκόντων του διότι αν δεν ασκούσε τα καθήκοντα δεν θα τα έπαιρνε», συμπλήρωσε ο πρώην υπουργός. Ωστόσο, καθώς τα λεγόμενά του προκάλεσαν αίσθηση στους δημοσιογράφους, ο κ. Αθανασίου κλήθηκε να διευκρινίσει αν εννοεί ότι η μίζα είναι μέρος των καθηκόντων ενός υπουργού ή αν λαμβάνεται «επ’ ευκαιρία» των καθηκόντων του. «Είναι στα καθήκοντά του», απάντησε ξεκάθαρα ο βουλευτής της ΝΔ, μην αφήνοντας περιθώρια παρερμηνειών της θέσης του.

Μήπως μπερδεύτηκε ο Αθανασίου; Προσέξτε το βίντεο. Ο δημοσιογράφος τον ρωτάει δύο φορές. Εάν δηλαδή, η μίζα λαμβάνεται “επ’ευκαιρία” των καθηκόντων, ή “είναι στα καθήκοντα” του κάθε υπουργού. Προηγουμένως τον ρωτάει άλλες δύο φορές με διαφορετική διατύπωση. Εάν δηλαδή η μίζα είναι στις “αρμοδιότητες” ή είναι “επ’ευκαιρία των καθηκόντων” του κάθε υπουργού. Φυσικά ο δημοσιογράφος μένει εμβρόντητος από την απάντηση και με εμφανή έκπληξη ξαναρωτάει: “είναι στα καθήκοντα;” (!!!)

Τέσσερις φορές είχε την ευκαιρία ο Αθανασίου να απαντήσει ότι ένας υπουργός παίρνει μίζα “επ’ευκαιρία των καθηκόντων του” και να τελειώνει. Αλλά αυτός απάντησε καθαρά ότι “είναι στα καθήκοντα” του οποιουδήποτε υπουργού να παίρνει μίζες.

Είτε μπερδεύτηκε, είτε όχι, αυτή η τελευταία δήλωση Αθανασίου προδίδει με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο την αβάσταχτη ελαφρότητα της πολιτικής κουλτούρας που κυριάρχησε τις τελευταίες δεκαετίες στην Ελλάδα και αλλού.

Αποτελεί άλλη μια απόδειξη του τρόπου με τον οποίο το νεοφιλελεύθερο δόγμα εξόπλισε το πολιτικό σύστημα με μια αντίληψη σύμφωνα με την οποία οι μίζες και η διαφθορά είναι κάτι το φυσιολογικό και το αναπόφευκτο. Μια αντίληψη που πέρασε και στα μυαλά των κοινωνιών προκειμένου αυτές να συμβιβαστούν με αυτό το καθεστώς και να πεισθούν ότι ‘δεν υπάρχει εναλλακτική’ όπως έλεγε η ‘μαμά’ των απανταχού νεοφιλελέδων Μάργκαρετ Θάτσερ.

Αυτοί λοιπόν, μέρος του πολιτικού συστήματος που χρεοκόπησε τη χώρα, με τα ίδια μυαλά, ξανα-διεκδικούν την εξουσία. Δίπλα στη λέξη “θράσος” θα έπρεπε να υπάρχουν οι φωτογραφίες τους …

loading...